Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Απλά μαθήματα Δημόσιας Οικονομικής!

Η πολύ δυσάρεστη είδηση προκύπτει μέσα από τον συγκροτούμενο προϋπολογισμό του 2013!
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, (ΑΕΠ) το επόμενο έτος θα πέσει κάτω από τα 200 δις ευρώ!
Δηλαδή θα παράξουμε λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες από φέτος! Περίπου θα πάμε στα επίπεδα του 2008! Η προοπτική αυτή είναι "καταστροφική" για τους λάτρεις της στατιστικής και να γιατί:
Το Δημόσιο χρέος μιας χώρας, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Η ποσοστιαία μείωση του χρέους επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:
Ή πληρώνεις τα χρωστούμενα ή αυξάνεις το ΑΕΠ! Απλά πράγματα! Αν υποθέσουμε ότι σήμερα το χρέος της χώρας μας είναι 370 δις και ανεβάζαμε την παραγωγική μηχανή ώστε να φτάναμε σε ένα ετήσιο  ΑΕΠ επίσης 370 δις θα ρίχναμε το ποσοστό στο 100% και θα είμαστε ένα πολύ ικανό κράτος!
Η χώρα μας, όμως χάρις στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος (ζητάω συγνώμη από όσους διαβάζουν τα γραφόμενα μου για την επανάληψη της φράσης αυτής, αλλά μόνο το πολιτικό σύστημα θεωρώ υπεύθυνο για το χάλι μας)  με τα ανερμάτιστα αντικοινωνικά και αντιπαραγωγικά μέτρα, έχει καταφέρει το, παγκοσμίως, απίθανο να αυξάνει τον δανεισμό, πράγμα που ικανοποιεί τους τοκογλύφους δανειστές μας και να μειώνει το ΑΕΠ, δηλαδή να μειώνει την παραγωγή, αποδιοργανώνοντας την όλη παραγωγική διαδικασία!
Κάποιοι Υπουργοί, αραιά και που, ψελίζουν τη λέξη "ανάπτυξη" αλλά πολύ αμφιβάλω πλέον, αν θυμούνται τι ακριβώς σημαίνει η λέξη και κυρίως πως υλοποιείται!
Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μέτρων οφείλεται στους κολεγιόπαιδες χαρτογιακάδες της τρόικα, δε μειώνει τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες των μετά το 2009 Κυβερνήσεων! Μόνο τυχαίο δεν είναι που το σημερινό SPIEGEL, ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί την τρόικα να αυτοκαταργηθεί και αναχωρήσει για την Ευρώπη λόγω αποτυχίας!
Οι δικοί μας πολιτικοί ταγοί δε μπορούν να δουν πλέον ούτε τα αυτονόητα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΤΟΥ ΛΕΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΣΟΙ ΤΟΥς ΛΕΝΕ ΠΡΟΔΟΤΕς ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος 8:45
Δε θέλω να προσχωρήσω στην άποψη σου, αν και δεν αποκλείω πια τίποτα, αλλά μου έδωσες ιδέα για μια νέα ανάρτηση!