Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πολιτικοί ήσσονος προσπάθειας!

Πριν λίγες ημέρες, πήγα στον ΕΟΠΥΥ να ρωτήσω τι έπρεπε να κάνω για να παραδώσω το βιβλιάριο και το συνταγολόγιο της μάνας μου που πέθανε! Δεν πήγα "αχάραγα"όπως είχα συνηθίσει να κάνω στη δουλειά μου, αλλά κατά τις δέκα! Κάποια υπάλληλος, η οποία μιλούσε στο τηλέφωνο, μου έκανε τη χάρη μετά από πέντε λεπτά αναμονής να μου απευθύνει το λόγο! Της εξήγησα τι θέλω.
-Λυπάμαι, μου είπε, η αρμόδια υπάλληλος έχει βγει έξω και δε γνωρίζω πότε θα γυρίσει!Για να μην περιμένετε άδικα (sic) δεν έρχεστε λίγο αργότερα;
Πήγα στο ΚΕΠ της Νομαρχίας και έκανα τη δουλειά μου!
Προχθές, ένας παλιός και εκλεκτός φίλος ήρθε και κάθησε αγανακτισμένος στην Καφετέρεια που συχνάζουμε κάποιοι παλιοί φίλοι, φανερά εκνευρισμένος! Με ένα διερευνητικό χαμόγελο τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπε ότι την προηγούμενη τον ειδοποίησαν από τον ΕΟΠΥΥ να περάσει και να πάρει τις αποδείξεις από τον οδοντογιατρό του γιατί δεν θα τις περνούσαν! Είχε πάει τρεις φορές από το πρωί και η "αρμόδια" υπάλληλος δεν είχε προσέλθει ακόμα! Στην ειρωνική του ερώτηση αν έχει άδεια κύησης ή λοχείας, έλαβε αρνητική απάντηση!
Σήμερα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον τρόπο με τον οποίο θα αγοράζουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα! Είναι προφανές ότι αποσκοπούν στη μείωση της σχετικής δαπάνης, αφού σημείο αναφοράς ως προς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, είναι πλέον η τιμή του "γενόσημου"!
Προσπαθώντας να καταλάβω πως θα λειτουργεί το σύστημα, σκέφτηκα ότι οι πολιτικοί μας των τελευταίων σαράντα χρόνων, υπήρξαν πολιτικοί μειωμένης οικονομικής  αντιλήψεως των πραγμάτων, μηδενικής κοινωνικής συμμετοχής, με την έννοια του  βιοποριστικού αγώνα για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αλλά και πολιτικοί της ήσσονος προσπάθειας!
Το ίδιο το σύστημα τους έμαθε μόνο τα απαραίτητα για την πολιτική επιβίωση της κάστας τους, αφήνοντας την παραγωγή πραγματικής πολιτικής, στο περιθώριο!
Προφανώς, κάποιοι "εγκέφαλοι" του αρμόδιου Υπουργείου, εφηύραν τη διαδικασία που προαναφέραμε.
Χωρίς να διαφωνώ με την έννοια της μείωσης της σπατάλης στο κύκλωμα της συνταγογραφίας, θεωρώ ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς από τους οποίους μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα, χωρίς να φτάσουμε να κόβουμε ή να ακριβαίνουμε φάρμακα που είναι σημάδι ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας!
Αν για παράδειγμα, με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκε με συγχώνευση κάποιων ταμείων, μαθαίναμε και τι οικονομία επιτεύχθηκε σε αριθμό υπαλλήλων, από αξιολογήσεις προσωπικού, σε κτήρια, σε ώρες εργασίας, σε γραφική ύλη, σε περιορισμό διαδικασιών λόγω μηχανογράφησης, είναι λογικό ότι θα δεχόμαστε με πιο ήπιο τρόπο τις σημερινές σε βάρος μας οριζόντιες περικοπές υγείας!
Αλλά, ό,τι αποδίδει σε αποτελεσματικότητα και κέρδος στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα της ατολμίας και του πολιτικού κόστους τα πάντα εκμηδενίζονται!
Η ίδια τακτική παντού!
Η ανικανότητα των πολιτικών να σκεφθούν, η ατολμία τους στο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η αδυναμία τους να κουράσουν το μυαλό τους και να γίνουν εκείνες οι "δεξαμενές μυαλού" που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας, οδηγούν την αγορά σε μαρασμό, τους πολίτες σε απελπισία και τους ασθενείς στο θάνατο!
Όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, η χώρα οδηγείται στον όλεθρο, για να παραμείνει αλώβητη μια κάστα ανίκανων, αγράμματων και τεμπέληδων πολιτικών! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: