Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Γυναίκες...

Προχθές κηδέψαμε τη μάνα μου.
Είμαι μοναχοπαίδι, και μια μοναδική τιμή και τύχη με ευδόκησε να της κρατάω το χέρι την ώρα που ξεψυχούσε! Το ίδιο μου είχε συμβεί και με τον πατέρα μου!
Έφυγε στα 86 της, πλήρης ημερών θα μπορούσε να πει κανείς, αν γνωρίζαμε τι ακριβώς εννοούμε με το "πλήρης", όταν μιλάμε για τη ζωή!
Το όνομα της Ναυσικά, της το είχε χαρίσει ο Νονός της Άγγελος Σικελιανός, ο Ποιητής, που ζούσε τότε στους Δελφούς και δημιουργούσε τις επικές Αμφικτιονίες του, ο οποίος, με την άδεια της γυναίκας του Εύας, ήθελε να βαφτίσει ένα κορίτσι και να του βάλει το όνομα του μεγάλου του έρωτα, που ήταν ή κόρη του Παλαμά, Ναυσικά! Και η τύχη, χαμογέλασε τότε, κατά το 1927, στη νεογέννητη μάνα μου!
Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, η τύχη έπαψε να της χαμογελά!
'Ενα κάταγμα από πέσιμο μέσα στο σπίτι, ήρθε να συμπληρώσει τα, Αλτσχάιμερ, ζάχαρο, θυροειδή, και έναν απίστευτο δεύτερο καρκίνο μετά από 30 χρόνια που την είχε επισκεφθεί ο πρώτος!
Παρόλα αυτά, που μπορεί να συμβαίνουν σε χιλιάδες ανθρώπους, ο λόγος για τον οποίο τα γράφω όλα αυτά, είναι για να ευχαριστήσω δημόσια δύο γυναίκες!
Τη γυναίκα μου Σοφία για τη συμπαράσταση της σε βάρος της προσωπικής της ζωής προς τη δοκιμαζόμενη πεθερά της και τη γλυκιά Ευγενία, μια Ελληνίδα συμπολίτισσα που έχει κι αυτή δοκιμαστεί από την μοίρα, που φρόντιζε τη μάνα μου σαν να ήταν μάνα της!
Η μάνα μου, χωρίς τη φροντίδα αυτή, δε θα είχε στα τελευταία χρόνια της ζωής της αυτήν την αξιοπρέπεια με την οποία τα έζησε ούτε θα απολάμβανε αυτόν τον ήρεμο θάνατο μέσα σε ένα βελούδινο περιβάλλον που μοσχοβολούσε, στην αγκαλιά του μονάκριβου παιδιού της, του οποίου τα πέντε τελευταία  χρόνια αδυνατούσα να θυμηθεί το όνομα!
Οι γυναίκες, στα καθημερινά θέματα της ζωής, είναι πολύ πιο δυνατές από τους άνδρες!
Είναι αυτό που έγραψε κάποτε ο Παλαμάς για τη γυναίκα μάνα:
- "Της ζωής γεννήτρα κι οδηγήτρα"!

12 σχόλια:

mahler76 είπε...

Να είσαι γερός να την θυμάσαι. καλή της ανάπαυση.

Antilogos είπε...

Φίλτατε Σαλωνίτη ,
Δεχθείτε τα βαθύτατα μου συλληπτήρια ...

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δεν χρειάζεται να στο ευχηθώ, σίγουρα θα την θυμάσαι και κάτι παραπάνω, δεν έχω αμφιβολία. Είναι θαυμάσιο που μπόρεσες να την συνοδεύσεις κρατώντας της το χέρι. Το ξέρω γιατί κι εγώ είχα την "τύχη" να αποχαιρετήσω την δική μου μητέρα με τον καλύτερο τρόπο. Εφυγε πολύ νεώτερη αλλά δεν κουράστηκε κι έχω να ευγνωμονώ γι'αυτό. Καλώς σε βρήκα.

Άννα είπε...

Καλέ μου συμπατριώτη, να ζήσεις και να τη θυμάσαι. Έχω χάσει κι εγώ τον πατέρα μου και ξέρω τον πόνο που κρύβουν μέσα τους αυτές οι ώρες. Καλό της ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Σαλωνίτη συλληπητήρια. Ζόρικες ώρες. ( Και πότε δεν ξέρεις ποιος είναι ο "καλύτερος" τρόπος για να φύγεις)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Σαλωνίτη συλληπητήρια. Ζόρικες ώρες. ( Και πότε δεν ξέρεις ποιος είναι ο "καλύτερος" τρόπος για να φύγεις)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"...αν γνωρίζαμε τι ακριβώς εννοούμε με το "πλήρης", όταν μιλάμε για τη ζωή!"

Παρόμοιο είχα προβηματισμό με το πρόβλημα υγείας του επίσης 86χρονου πατέρα μου και που ακόμη τον ταλαιπωρεί.

ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ και να είσαι ευτυχής με την οικογένειά σου.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ανάμεσα στα τρεχάματα για τη διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση και, ως μεγαλύτερος, να σας συστήσω να αγαπάτε τους γονείς σας, αλλά κυρίως να φροντίζετε να νοιώθουν αυτή την αγάπη και οι ίδιοι!
Γιατί, όλοι μας, μέσα στον όγκο των προβλημάτων της καθημερινότητας, πολύ περισσότερο της σημερινής, παραβλέπουμε αυτή τη σημαντική παράμετρο!
Όσοι τους έχουμε χάσει, ας διατηρήσουμε άσβεστη και τρυφερή στη μνήμη μας την εικόνα τους και ας φροντίσουμε να την περάσουμε και στους απογόνους μας!
Γιατί αυτή η γενιά, λίγοι απομένουν ακόμα, πέρασε πολλά αλλά δημιούργησε πολλά από το μηδέν και αξίζει να αποτελεί ΠΡΌΤΥΠΟ για όλους μας!

Δ.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ είπε...

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ..ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΣΤΕ

elefterifoni είπε...

ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΣΑΣ.

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ είπε...

ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου!
Να έχετε υγεία και να αγαπάτε τους δικούς σας ανθρώπους!