Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης!

Την παρακολουθώ, πάνω από 40 χρόνια κάθε Πρωτοχρονιά! Τηλεοπτικά, εννοείται! Πρόκειται για ακουστική πανδαισία! Χωρίς να υστερεί και το θέαμα!
Φέτος τη Φιλαρμονική της Βιέννης, διηύθυνε ο Λεττονός αρχιμουσικός Μαρίς Γιάνσονς, ενώ από την ίδια θέση έχουν περάσει μερικά ΙεράΤέρατα του είδους, όπως οι Μποσκόφσκι, Μααζέλ, Κλέμενς, Μούτι, Μέτα, Κάραγιαν και άλλοι!
Κάτι που μπορεί να αγνοούν οι μη "μυημένοι" είναι ότι αυτό το επιβλητικό κτήριο το οποίο φιλοξενεί τη Φιλαρμονική της Βιέννης και στο οποίο γίνεται η συναυλία, φέρει το τίτλο Musikverein και έγινε με πρωτοβουλία ενός Έλληνα πλούσιου επιχειρηματία του Νικολάου Δούμπα!
Προς τιμήν του ο δρόμος που οδηγεί προς το Μέγαρο ονομάζεται Dumba Strasse! Η κοινωνική και καλλιτεχνική δράση του Έλληνα κροίσου δε σταματάει εκεί, αφού το σπίτι του (Παλάτι, για την ακρίβεια), υπήρξε χώρος όπου συναντιώντουσαν μεγάλα ονόματα του μουσικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Αυτροουγγρικής Πρωτεύουσας!
Όσοι παρατηρητικοί θεατές της Συναυλίας, διέκριναν στο Μέγαρο, πολλά ελληνικά στοιχεία, αετώματα, απολήξεις κιόνων, Καρυάτιδες και άλλα, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό σχεδιάστηκε από το Δανό Αρχιτέκτονα  Θεόφιλο Χάνσεν, ο οποίος, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στη Βιέννη, σπούδασε οκτώ χρόνια στην Αθήνα η οποία τον επηρέασε βαθύτατα στην αρχιτεκτονική του!
 Έργα του είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ζάππειο, η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη! Τα δύο τελευταία, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είναι έργο του αδελφού του Χριστιανού Χάνσεν, αποτελούν τη "Νεοκλασσική Τριλογία της Αθήνας", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται αυτή η υπέροχη περιοχή της πόλης!
Ο Νικόλαος Δούμπας, διακατεχόμενος όπως  και η οικογένειά του από φιλελεύθερες πεποιθήσεις, αρνήθηκε την απονομή τίτλου ευγένειας από τον Αυτοκράτορα!

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ:
Παρά την έντονη πνευματική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική δράση Ελλήνων στην Εσπερία Ευρώπη και κυρίως στην Αυστρία της αναφερόμενης εποχής, Αυτριακοί στρατιώτες συμπλήρωναν και συνόδευαν, τα στρατεύματα κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας στις πόλεις της κατεχόμενης Ελλάδας το ΄40-΄44!

5 σχόλια:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία Κατερίνα!

Χρήστος Γ. είπε...

Αγαπητέ μου μου κρύβεις πολλές εκπλήξεις και γνώσεις. Πολύ κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου.

Εγώ θα το πάω όμως αλλού.
Αυτό λοιπόν το καλώς εννοούμενο υπερθέαμα που είδαμε το πρωί της πρωτοχρονιάς λείπει από την Ελληνική τηλεόραση. Είμαι κατά της κρατικής τηλεόρασης έτσι όπως λειτουργεί σήμερα. Αν όμως η ΕΤ1 αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με τον πολιτισμό και να παρουσιάζει καθ όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογες εκπομπές τότε καλώς να συνεχίσει να εκπέμπει ακόμα και με τα σημερινά απαράδεκτα ποσοστά δίνοντας όμως πραγματική μάχη κατά της τηλεόρασης των απορριμάτων.

Υπάρχουν τρόποι να ξαναστρέψουν οι Έλληνες με ενδιαφέρον το κεφάλι τους προς τον πολιτισμό.
Ας γίνει αυτή η ζωντανή μετάδοση από τη Βιέννη η αρχή για τακτικές ανάλογες μεταδόσεις.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Νομίζω ότι αυτό που γράφεις, πρέπει να αποτελέσει και το μοναδικό λόγο ύπαρξης ενός και μοναδικού κρατικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας!
Υπάρχει, για παράδειγμα ένα πρόγραμμα της MET (Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης) με σειρά μεταδόσεων Όπερας απευθείας σε επιλεγμένες αίθουσες σε πόλεις της Ελλάδας!Φέτος το πήρε ο Αντ1.
Θα μπορούσε να το πάρει η Κρατική τηλεόραση και να το αναμεταδίδει πανελλαδικά!

Χρήστος Γ. είπε...

Στη Ρωσία υπήρχε, τουλάχιστον πριν 7-8 που βρέθηκα στο Νοβοροσίσκ, τηλεοπτικό κανάλι με όνομα "Κουλτούρα" κάπως έτσι το διάβασα στην οθόνη που ειχε μόνιμα τέτοια θέματα.

Οψόμεθα!