Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ευχαριστούμε το "Διάζωμα"!

Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα σε κρίση! Κρίση οικονομική, κρίση θεσμική, κρίση, ιδεών, κρίση γεωπολιτικής ταυτότητας, κρίση επιλογής συμμάχων! Απλά δεν το νοιώθαμε! Και πορευόμαστε! Έτσι νομίζαμε, τουλάχιστον!
Αυτό που μας συμβαίνει σήμερα, είναι το ότι κάποιοι μας είπαν ότι πορευόμαστε λάθος! Και αυτό, δε μας άρεσε!
Για να απαλύνουμε αυτή την πολύπλευρη κρίση, συνηθίζουμε να λέμε ότι "...υπάρχει και η "Άλλη Ελλάδα", Αυτή της σκέψης, του προγραμματισμού,της δημιουργίας και της αποτελεσματικότητας"! Μια φράση, που όσο κι αν μοιάζει "κλισέ" ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!
Αναζητώντας, λοιπόν, αυτή την "Άλλη Ελλάδα", ανηφόρισα χθες το απόγευμα προς το "Ιερό Των Δελφών" προκειμένου να παρακολουθήσω την 4η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα", που έχει αναλάβει μια πολύ δημιουργική προσπάθεια για τη διάσωση και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων!
Η ζέστα του όψιμου Καλοκαιριού, έκανε δύσκολη την ανάβαση μέσα από τις πυρωμένες "Ιερές Πέτρες"! Όμως, ο "Θησαυρός Των Αθηναίων", με την επιβλητική του εμφάνιση στην πολύ πετυχημένη αναπαράσταση σε αποζημιώνει!



Δυο βήματα πιο πάνω και ενώ η μέρα του Σεπτέμβρη παραχωρεί τη θέση της στη νύχτα που νομοτελειακά την ακολουθεί, ξεπροβάλλουν οι επιβλητικές κολόνες του "Ναού Του Απόλλωνα", ένα επίπεδο κάτω από το....
...."Αρχαίο Θέατρο των Δελφών"! Ένα Θέατρο που περίμενε για πάνω από πέντε δεκαετίες τη φροντίδα της Πολιτείας, αφού η φθορά του αδυσώπητου χρόνου το είχε καταστήσει, όχι απλώς ανενεργό, ως χώρο "...μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας...", αλλά σχεδόν επικίνδυνο και για τους απλούς προσκυνητές του!Τώρα, ελπίζουμε πως όλα τελείωσαν, αφού αρχίζουν τα πάντα! Στη Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα", τις εργασίες του οποίου χαιρέτησαν όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της περιοχής, μάθαμε ότι η μελέτη αποκατάστασης είναι έτοιμη και είμαστε κοντά στην ένταξη στο ΕΣΠΑ!
Αν αυτό γίνει, σημαίνει βέβαιη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου σύντομα! Το "σύντομα", το εγγυάται η "Άλλη Ελλάδα", αυτή της γρήγορης σκέψης, της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας!





Τ ο "σύντομα" το εγγυάται το "Διάζωμα" και τα μέλη του, που κάτω από τη στιβαρή καθοδήγηση του Σταύρου Μπένου παρακάμπτει γραφειοκρατίες, ωχαδερφισμούς και αγκυλώσεις χαρτογιακάδων υπαλλήλων και πολλαπλασιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας, που γνωρίζει ότι μπορεί να ελπίζει πλέον μόνο στον πολιτισμό που της κληροδότησαν οι αιώνες, αλλά δεν κάνει τίποτα για την ανάδειξη αυτού του Πολιτισμού!
Όταν δούμε ξανά το Θέατρό μας, πλημμυρισμένο από τους προσκυνητές του, λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, ίσως η "ηχώ" των "Φαιδριάδων", γυρίσει πίσω τις χαμένες στις σχισμές τους φωνές της Αμφισσιώτισας Ασπασίας Παπαθανασίου, του Μάνου Κατράκη του Θάνου Κωτσόπουλου και όλων εκείνων των "Ιερών Τεράτων" της υποκριτικής που γέμισαν τον Ιερό Χώρο με τις ερμηνείες τους, στη δεκαετία του ΄50 και τις αρχές του ΄60!

Μέχρι τότε, οι Πολίτες του Δήμου Δελφών στέλνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο "Διάζωμα", για την ελπίδα πους μας πρόσφερε!

2 σχόλια:

Χρήστος Γ. είπε...

Γεια σου φίλε.
Την καλημέρα μου από τους ωκεανούς!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Καλημέρα Καπετάνιο μου! Να είσαι πάντα γερός και νάχεις καλές θάλασσες!
Μείνε εκεί που είσαι! Η Ελλάδα μας πληγώνει όλο και περισσότερο!
Μόν ο αέρας που αναπνέουμε δεν έχει φορολογηθεί, προς το παρόν!
Ελπίζω, η "Άλλη Ελλάδα" να αντιδράσει και να βρει το δρόμο της, γιατί, αν περιμένουμε απ΄τους πολιτικούς......