Ο Σάκης Πεπονής, έφυγε με ηρεμία και αξιοπρέπεια, όπως ήρεμος και αξιοπρεπής ήταν και ο πολιτικός του βίος! Δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που θα ανατρέχαμε στα βιογραφικά του για να τον γνωρίσουμε, ωστόσο, για όσους το επιθυμούν, μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα εδώ.
Οι νεώτεροι, ωστόσο, γνωρίζουν το Σάκη Πεπονή από έναν νόμο που πήρε το όνομά του, ο οποίος, μεταξύ άλλων καθιέρωσε και νέο τρόπο επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο, το περίφημο ΑΣΕΠ!
Προσυπογράφουμε στο ακέραιο όλες τις δράσεις του Πεπονή! Είναι πολλές, σε σημαντικά "πόστα", είναι παραγωγικές και διακρίνονταν από δημοκρατικές παρεμβάσεις, όσο κι αν διαφωνούσε κανείς με αυτές ως προς την ένταση ή ως προς την εποχή που εφαρμόστηκαν! Πολλές πάντως υπήρξαν πρωτοποριακές και πήγαν μπροστά τη Δημόσια Διοίκηση!
Κυρίως η περίοδος δράσης του εκτός ενεργού πολιτικής ήταν πιο απαλλαγμένη από σκοπιμότητες και κομματικούς υπολογισμούς!
Για το "Νόμο Πεπονή", ο οποίος καθιέρωσε το ΑΣΕΠ, έχω τις ενστάσεις μου!
Σίγουρα ήταν ένα βήμα μπροστά από το χάος το οποίο υπήρχε στις προσλήψεις του Δημοσίου, με ευθύνη ΟΛΩΝ των Κομμάτων! Ναι, συνετέλεσε σε ένα βαθμό, στο να αδειάσουν τα γραφεία των ρουσφετολόγων πολιτικών από τους επαγγελματίες γλείφτες τους οποίους το ίδιο πολιτικό σύστημα τους έκανε να προστρέχουν ακόμα και για μια σύνδεση του ΟΤΕ σ΄αυτό, σε βάρος, φυσικά, όσον δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν ήθελαν να κάνουν το ίδιο!
Όμως το ΑΣΕΠ, από τη φύση του, δε μπορούσε να εμπεδώσει την αξιοκρατία στο Δημόσιο!
Αντικειμενικός τρόπος εισαγωγής; Ναι! Αξιοκρατικός, όμως όχι!
Βοήθησε τους μελετηρούς, αυτούς που μπορούν να αποστηθίζουν παραγράφους ολόκληρες αλλά αυτοί, δεν είναι κατά τεκμήριο και οι ικανότεροι, τουλάχιστον για θέσεις στις οποίες η ικανότητα στη διοίκηση, στην επικοινωνία, στην ευελιξία στη διπλωματία, στις πωλήσεις στον ανταγωνισμό γενικά, είναι τα ζητούμενα! Πέτυχαν σε Τράπεζες νέοι άνθρωποι με πτυχία, μάστερ και δύο γλώσσες και μετά από εξάμηνη εκπαίδευση, δήλωναν "...εγώ με μέτρημα χρημάτων, δεν ανακατεύομαι" και επειδή είχαν δώσει σε άλλους 4 ή 5 διαγωνισμούς και πετύχαιναν πήγαιναν στο ...ΙΚΑ!
Εκείνο, όμως, που με κάνει να πιστεύω ότι ο "Νόμος Πεπονή" έχει τη σφραγίδα του Πολιτικού Πεπονή, άρα του "συστήματος ΠΑΣΟΚ", είναι το παρακάτω γεγονός:
-Στις εκλογές του Ιουνίου του ΄89 και αφού απομακρύνθηκε το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία και ορκίστηκε η Κυβέρνηση Τζανετάκη, εμφανίζονταν επί δύο Μήνες περίπου κάποιοι στα Καταστήματα της Αγροτικής του Νομού Κορινθίας, με ένα σημείωμα από τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας, , όπως λεγόταν τότε, που εκλεγόταν στην Κόρινθο, με το οποίο ο αρμόδιος Διευθυντής διατασσόταν να προσλάβει και ορκίσει τον φέροντα το σημείωμα! Προσλήφθηκαν τότε 29 άτομα με τη μέθοδο αυτή και όταν η νέα διοίκηση το πήρε χαμπάρι, τους απέλυσε ως προσληφθέντες σε περίοδο προεκλογική! Οι υπάλληλοι αυτοί, πήραν το όνομα από τους συναδέλφους τους "Τα Ποτάκια", από το όνομα του Υπουργού που με περίσσιο κομματικό θράσος ισοπέδωσε όλους τους νόμους για να σωθεί πολιτικά!
Όταν έπεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μερικοί Πρόεδροι Οργανισμών, Υπουργοί κ.λ.π., έκαναν το ίδιο μέσα στη τότε προεκλογική περίοδο!
Ο "Νόμος Πεπονή", λοιπόν με ένα άρθρο του, τους απέλυσε όλους αυτούς και πήρε πίσω τις προαγωγές κάποιων που έγιναν την ίδια προεκλογική περίοδο και πολύ καλά έκανε!
Όμως με μια μεταβατική του διάταξη, δικαίωσε και επαναπροσέλαβε τα "Ποτάκια" τα οποία είχαν προσληφθεί με τον ίδιο παράνομο και ανήθικο τρόπο, προφανώς ως κομματικά φιλαράκια!
Επιτρέψτε μου να θεωρώ ενέργειες σαν κι αυτή, ως πηγή ρουσφετολογικής κακοδιοίκησης και κακοδαιμονίας στο Δημόσιο, ως κομματικό αμοραλισμό και κοινωνικό ρατσισμό!
Ενέργειες όπως αυτή υποδαύλισαν την λειτουργία του ΑΣΕΠ και αντί να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωσή του προς το αξιοκρατικώτερο, το έσπρωξαν προς τις "συνεντεύξεις" και τα "κοινωνικά κριτήρια" τα οποία από μόνα τους δε συνιστούν μεθόδους αντικειμενικής διερεύνησης των ικανοτήτων των υποψηφίων!
Ο "Νόμος Πεπονή" και μόνο γι αυτή την κατάφωρη διάκριση μεταξύ πολιτών ίδιας κατηγορίας, έπρεπε να κριθεί ως αντισυνταγματικός!
Το γεγονός ότι η τότε Αντιπολίτευση δεν αντέδρασε, δείχνει άγνοια ή προχειρότητα στην προετοιμασία της κατά τη συζήτηση ή, το χειρότερο, σκοπιμότητα για μελλοντικά ίδια καμώματα!
Πεποίθησή μου είναι ότι τέτοια νομοθετήματα με δημοκρατικό μανδύα, διαιωνίζουν στην ουσία την άθλια κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διατηρείται η εξάρτησή της από την παντοδύναμη στη χώρα μας Εκτελεστική Εξουσία!
Το ότι η κατάσταση αυτή μας οδήγησε, μεταξύ των άλλων, στη σημερινή μας κατάντια, δε φαίνεται να ενοχλεί πολλούς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου