Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ο τόπος χρειάζεται μια Νέα Τρόικα! (1)

Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, έγινε φανερό ότι το πρόβλημα του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο αυτό που εμφανίζει κάθε φορά που αναγκάζεται να πει κάτι εκτός χειρογράφου, όχι ότι με χειρόγραφο τα καταφέρνει καλύτερα βέβαια!
Το μεγάλο, δυσεπίλυτο για τον ίδιο και καταστροφικό για τους Έλληνες πρόβλημά του, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα και με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να τα επιλύσει! Αν στο μεγάλο προσωπικό αυτό πρόβλημα, προσθέσουμε και την αδυναμία του να επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες και κυρίως να τους μανατζάρει, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ", το οποίο μας έδωσε την αποτυχία του "μνημονίου" στους 14 πρώτους μήνες της εφαρμογής του!

Αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και δεχθούμε ότι η κατάσταση την οποία παρέλαβε, προήλθε ΜΌΝΟ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τότε η σημερινή πλήρης αποτυχία αυτού που ο ίδιος αποκαλούσε "σωτηρία για τη Χώρα", είναι όλη δική του!

Το περίφημο "μεσοπρόθεσμο" με το οποίο μπαίνει ταφόπλακα στην όποια διαφαινόμενη ανάπτυξη και μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, και μέσω των επενδύσεων, είναι αποτέλεσμα αυτής της παταγώδους αποτυχίας!

Και εδώ συνέβη το ελληνικό παράδοξο, ένα από τα ελληνικά παράδοξα! Για την αντιμετώπιση της Κυβερνητικής αποτυχίας, πανθομολογούμενης από τρόικα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, η αποτυχούσα Κυβέρνηση και ο αποτυχών Πρωθυπουργός, ξέσπασαν και πάλι στους Υπαλλήλους, τους Συνταξιούχους και τους κατέχοντες περιουσιακά στοιχεία, για την απόκτηση των οποίων έχουν πλειστάκις φορολογηθεί! Σε μια πραγματική Δημοκρατία, αυτή η αποτυχία θα επέσυρε την παραίτηση της Κυβέρνησης με την ελπίδα η επόμενη, όχι κατ΄ανάγκην από άλλο κόμμα, να υιοθετούσε μια πιο παραγωγική πολιτική! Αλλά, εδώ, είναι Ελλάδα! Εδώ, δε φταίνε ποτέ οι πολιτικοί! Φταίνε πάντα και για όλα οι πολίτες!

Ο john Lipsky, ο οποίος μετά τα γνωστά προβλήματα του Ντομινίκ, ανέλαβε ουσιαστικά τη διοίκηση του ΔΝΤ, είπε πριν λίγες εβδομάδες ότι "...με το μεσοπρόθεσμο εμείς ζητάμε τα αυτονόητα(αποκρατικοποιήσεις) από τα οποία έπρεπε να ξεκινήσει πέρυσι η Κυβέρνηση! Ουδέποτε η τρόικα ζήτησε να ξεκινήσει από μισθούς και συντάξεις"!

Καταλάβατε; Η κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων είναι εφεύρημα ,προφανώς για γρήγορη και αναίμακτη ταμειακή είσπραξη, της Κυβέρνησης, γιατί ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του δε μπορεί να ακουμπήσει το κατεστημένο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και τους προστάτες συνδικαλιστές του!

Έτσι, επιλέγει να σφαγιάσει μερικά εκατομμύρια εργαζόμενων και συνταξιούχων, παρά να στείλει στα σπίτια τους ή στον ιδιωτικό τομέα μερικές χιλιάδες (μη) εργαζόμενους, οι οποίοι δεν παράγουν παρά ελλείμματα! Γιατί οι πρώτοι δε μπορούν πλέον να κάνουν τίποτ΄άλλο από το να γεμίσουν μερικές πλατείες, ενώ οι δεύτεροι είναι αυτό που για τό
σα χρόνια αποτελούν το βαθύ μαύρο και χρηματοβόρο πασοκικό κατεστημένο!

Κάτω από αυτές τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες, οι "παραινέσεις" της "τρόικας" για συναίνεση, μάλλον μοιάζουν να αναζητούν συνενόχους στο έγκλημα που συντελείται!

Θα έλεγα ότι ψάχνουν για μαλάκες, αλλά με αυτούς, συνεργάζονται ήδη!

Για να γίνει αντιληπτό το κρυφτούλι που έπαιζε και παίζει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση απέναντι στις τεράστιες ευθύνες του προς τον Ελληνικό Λαό, θα σας θυμίσω τη συμπεριφορά του κόμματος αυτού και των καλοπληρωμένων συνδικαλιστών του, την εποχή ΄90-΄93, κατά την οποία μια "τρόικα" της εποχής εκείνης, Μητσοτάκης, Μάνος και Ανδριανόπουλος, πραγματιστές και ειλικρινείς, είπαν τα πράγματα με τ΄όνομά τους και εννοούσαν να πράξουν ανάλογα! Αλλά, τότε, η Ελλάδα κυλούσε στους ρυθμούς ενός "χαρισματικού" πολιτικού, βαριά άρρωστου με δύο ανίατες ασθένειες να επιβαρύνουν ένα και μόνο όργανό του, την καρδιά!

Ήταν καρδιοπαθής και ερωτευμένος! Και όταν ζεις μέσα στα παραμύθια, η πραγματικότητα σε ενοχλεί!

Οι τρεις αυτοί πολιτικοί, είναι οι μόνοι Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο μπροστά στο πρόσωπο του Έλληνα και να του λένε:

-"Εγώ, σου τα έλεγα από το ΄90, ότι δε θα βγούμε πέρα αν δε σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα"!

Γιατί, αν αθροίσουμε τα ελλείμματα της "Ολυμπιακής", του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών μόνο, για είκοσι χρόνια, είναι το χρέος που έχουμε σήμερα!

-Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε! Αλλά, τώρα τι γίνεται;

Για να δικαιολογήσω και την ύπαρξη των ερωτηματικών στο κείμενο της ανάρτησης, η απάντηση θα γραφεί στην ... επόμενη ανάρτηση!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αργεντινός οικονομολόγος Μάριο Blejer: Η προεπιλογή – πτώχευση είναι η λύτρωση, αλλά…

http://news-gr.gr/2011/06/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-blejer-%CE%B7-%CF%80%CF%81/




ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/06/blog-post_686.html

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ είπε...

Ήταν καρδιοπαθής και ερωτευμένος! Και όταν ζεις μέσα στα παραμύθια, η πραγματικότητα σε ενοχλεί!
Καρδιοπαθής και ερωτευμένος
Το τελειο φιλε Σαλωνιτη
κανεις λαθος να πιστευεις οτι η πραγματικοτητα ενοχλει για εναν ερωτευμενο που ειναι και καρδιοπαθης
Οσον αφορα τους τρεις που αναφερεις
αν ειχανε κανει πρωτοι αυτοι την κινηση να δοσουνε να εισαι σιγουρος
οτι ο κοσμος θα το εκτιμουσε και θα ακολουθούσε
Απλα λογια απο τα στοματα τους μονο λογια

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανωνυμος 4:37,
Φίλε μου με το πρόβλημα της Ελλάδας, θα φάνε πολλοί οικονομολόγοι τα μούτρα τους!
Είναι τέτοια η έλλειψη πληροφόρησης που έχουμε ως πολίτες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, που ακόμα και οι οικονομολόγοι, πόσο μάλλον οι τόσο μακρινοί Αργεντίνοι, τραβάνε τα μαλιά τους!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ:
Ξέχασες έναν σημαντικό παράγοντα στις ... ασθένειες του Χαρισματικού!
Την ηλικία του!Εκεί και οι δύο ασθένειες είναι αδυσώπητες και αβυσσαλέες!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πλέον το δίλημμα είναι σαφές: ή θυσιάζουμε τον δημόσιο τομέα, με νυστέρι και μαζικές απωλύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ή τη «νύφη» θα πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία (νέοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματικότητα κλπ)

ΟΛΑ τα κόμματα (το τονίζω το ΟΛΑ) δεν θέλουν να βάλουν χέρι στο δημόσιο γιατί εκεί είναι βολεμένη η πολιτική τους πελατεία.

Ένα απλό παράδειγμα: στο συνέδριο του κόμματος της Ντόρας, το κατά τεκμήριο πιο «φιλελεύθερο» κόμμα, σε ψηφοφορία αποφάσισαν να αντιταχθούν στην άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων!
Και γιατί αυτό;
Για τον απλούστατο λόγο πως οι περισσότεροι σύνεδροι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.
Ποιος άλλος φυσιολογικός άνθρωπος θα πέταγε το σ/κ του για να παρεβρεθεί σε ένα κομματικό συνέδριο;

Δεύτερο παράδειγμα: ποιος πρωτοστατεί στον Πειραιά εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού;
Μα ο νέος Δήμαρχος, και στενός φίλος και συνεργάτης του Σαμαρά.

Συμπέρασμα: όπως έχουν δομηθεί τα κόμματα τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με το κράτος.
Τα περισσότερα κομματικά στελέχη, ακόμα και κομμάτων της Αριστεράς, είναι κρατικοδίαιτα.
Αν πετσοκόψουν το κράτος, πετσοκόβουν τον εαυτό τους.
Αυτό πληρώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και πολύ σύντομα θα το γευτούν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα...

firiki2010 είπε...

Για τους τρεις έχεις δίκιο ! Είχαν δίκιο, αλλά στην πολιτική μετράει και το να μπορείς να πείσεις για το δίκιο σου. Νομίζω πάντως ότι αν μας είχαν σώσει δεν θα το εκτιμούσμε ιδιαίτερα. Γιατί σε κάτι τέτοιες καταστάσεις πάντα υπάρχει ένα ... τεχνικό πρόβλημα.Ουδέποτε εκτιμάς (ούτε το καταλαβαίνεις καν) το ότι κάποιος σε έσωσε από μια καταστροφή , επειδή απλά η καταστροφή ... δεν επέρχεται.
Για να το πω με παράδειγμα
Αν ο καπετάνιος του "Τιτανικού" είχε αλλάξει πορεία και είχε καθυστερήσει 5-6 ώρες το ταξίδι κανένας σήμερα δεν θα θυμόταν τον "Τιτανικό" επειδή... δεν βούλιαξε. Κι ο καπετάνιος λόγω της καθυστέρησης μπορεί να είχε χάσει και τη δουλειά του!
Αν δεν βαριέσαι 8/12 "Η επιβράβευση της αποφυγής μιας κρίσης" στο firiki2010

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ασκαρδαμυκτι:
Δεν είμαι συλλήβδην κατά του Δημοσίου! Είμαι κατά του Δημόσιου τομέα που παράγει ελλείμματα!
Αυτος ο τομέας ή να κλείσει ή να πωληθεί!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ firiki:
Έχεις απόλυτο δίκιο! Κι εγώ, τότε που τα έλεγαν αντιδρούσα! Αντιδρούσα με το βίαιο τρόπο που επιχειρούσαν να τα περάσουν! Αλλά αυτοί γνώριζαν ότι η "δεξιά" δεν μπορούσε να περάσει τέτοια μέτρα και μάλιστα με μια έδρα πλειοψηφία!
Πολύ πετυχημένο το παράδειγμα του "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"!