Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Χάρμαινα-Το Σύμπτωμα Του Τόπου!...

Το "the sympton projects", είναι, κατά τους εμπνευστές του, μια πλατφόρμα που στοχεύει στη διερεύνηση του "συμπτώματος" στην τέχνη! Μελετά έναν τόπο,μέσα από τη γέννηση και τη συν-ύπαρξη του καλλιτεχνικού έργου!



Η "Χάρμαινα", είναι ο "Τόπος"! Μια συνοικία της Άμφισσας, όπου λειτουργούσαν τα "Ταμπάκικα", τα εργαστήρια επεξεργασίας δέρματος! Η "Χάρμαινα", πρόσφατα, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού "Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας", που φέτος είχε ως θέμα "Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων- Περιοχών"!
Εκεί, ο χρόνος έχει σταματήσει!

Έτσι το "the symptom project", πρόλαβε τον τόπο και αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό!

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη "Χάρμαινα"!

Μια έκθεση καλλιτεχνικής έκφρασης που διαπερνά το χρόνο, τοποθετημένη σε έναν τόπο που έχει σταματήσει να "κινείται"!


Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να κάνω κριτική, ή ακόμα και παρουσίαση όλων των έργων που "τοποθετήθηκαν" στο χώρο!

Στις φωτογραφίες, μπορείτε να πάρετε μια, ελάχιστη, σας βεβαιώνω, γεύση που δίνει η "σύμπτωση" αυτή!

Ωστόσο πιστεύω πως μια επίσκεψη στην Άμφισσα, μέσα απ΄ τα σοκάκια της παλιάς συνοικίας των "Ταμπάκηδων", θα σας οδηγήσει σε μια χρονική στιγμή που έμεινε πεισματικά "καρφωμένη" σε δύσκολες εποχές, όπου το ψωμί έβγαινε με ιδρώτα και την έντονη μυρωδιά της τιμιότητας!

Στην επίσκεψή σας αυτή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα "Ανθίβολα" του έργου Παπαλουκά στη Μητρόπολη της Άμφισσας!
Στην Πόλη που δεν είχε ποτέ Ξενοδοχεία γιατί οι αυλόπορτες όλων των σπιτιών ήταν ανοιχτές για τους ξένους, μπορείτε να δείτε ακόμα το Αρχαιολογικό της Μουσείο και ανηφορίζοντας προς το διάσελο Παρνασσού Γκιώνας προς Λαμία, να "ζήσετε" μια συγκλονιστική εμπειρία στα έγκατα της Γης στο Vagonetto , το Μεταλλευτικό Πάρκο της Φωκίδας!

Το Ενετικό Κάστρο της Πόλης, ο Βυζαντινός Ναός του Σωτήρος και το Λαογραφικό Μουσείο της, είναι άλλοι τρεις προορισμοί που αξίζουν της προσοχής σας!

Αν σας κούρασε η ... ξενάγηση, απλώστε το μάτι σας στην καταπληκτική θέα του Ελαιώνα Της Άμφισσας που ξεκινάει από την Πόλη και βρέχει τα ακροδάχτυλα του στον όρμο της Ιτέας!


Αν συνδυάσετε και επίσκεψη στους Δελφούς την Ιτέα και το Γαλαξίδι, τότε έχετε πάρει μια γεύση αυτού που έχω αποκαλέσει εδώ, ότι ζούμε σε μια μυθική Χώρα!

Υ.Γ. Η έκθεση θα είναι στο "χώρο" μέχρι τις 5 Ιουνίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: