Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου!

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η τελετή έναρξης του οποίου τέλειωσε λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω αυτές τις γραμμές, ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με αυτές τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις, ως σπουδαιότερες από τις οποίες θεωρώ τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και το Πρωτάθλημα της F1!
Είναι γεγονός ότι οι διοργανώσεις αυτές, γίνονται πλέον κάτω από προϋποθέσεις και προδιαγραφές οι τήρηση των οποίων καθιστά αδύνατη την ανάληψή τους από μικρές και οικονομικά αδύνατες χώρες! Μία εξαίρεση έγινε, στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω προϊστορίας και την πληρώνουμε και θα την πληρώνουμε για πολύ ακόμα!
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Γιατί τα budget των διοργανώσεων αυτών είναι τόσο υψηλά;
Η απάντηση στο ερώτημα, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι πολύ απλή!
Τα τελευταία σαράντα χρόνια, διάφορα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, η ανάλυση των οποίων δεν είναι του παρόντος, αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών όλου του κόσμου για παρακολούθηση των διοργανώσεων αυτών, επέβαλλαν μεγαλύτερα και καλύτερα Στάδια, οι κοινόχρηστοι χώροι των οποίων να μοιάζουν με φουαγέ ξενοδοχείων! Αυτά, με τη σειρά τους, επέβαλαν την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, Λιμάνια, Οδικά δίκτυα, Αεροδρόμια! Η ανάπτυξη της Τηλεόρασης, έφερε τους αγώνες μέσα στα σπίτια δισεκατομμυρίων νοικοκυριών, ξενοδοχείων καταστημάτων, με αποτέλεσμα η θεαματικότητα να εκτιναχθεί στα ύψη! Αυτό, έφερε τις διαφημίσεις, δηλαδή το χρήμα! Αυτές, έφεραν τους Χορηγούς! Και εδώ, άλλαξαν όλα! Αυτοί πλέον, επιβάλλουν και ορίζουν τα πάντα στη διεξαγωγή των αγώνων αυτών!
Δε νοείται π.χ. να γίνονται στην Αμερική αγώνες, σε ώρα τέτοια, που Ευρώπη ...κοιμάται και η Ασία μόλις ξυπνάει! Η ασφάλεια των θεατών μέσα και έξω από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων, είναι κορυφαία γιατί καμιά διαφημιζόμενη πολυεθνική, δε θα επιθυμούσε να προβάλλει το Σήμα της μέσα από αρνητικές εικόνες! Αλλά και η εικόνα των ίδιων των Αγώνων, της Χώρας που τους διοργανώνει και των Ομοσπονδιών που έχουν και διαχειρίζονται το "σήμα" τους, πρέπει να είναι διαυγέστατη και τέλεια σε βαθμό εκνευρισμού!
Μακάρι, το ίδιο κρυστάλλινη να ήταν και η οικονομική εικόνα των Αγώνων αυτών! Αλλά, εδώ, σήμερα, είπαμε να γράψουμε τα θετικά! Και εδώ, βρίσκει την εφαρμογή του το λεχθέν από το σύμβουλο κάποιου Λουδοβίκο, νομίζω, "δώστε στο λαό άρτον και θεάματα"!
Και από "θεάματα", καλά πάμε! Λίγος περισσότερος άρτος όμως, στην Αφρική της πείνας και της δυστυχίας, δε θα έβλαπτε!
Παρ΄όλα αυτά, καλή επιτυχία στη Ελλαδίτσα μας!

2 σχόλια:

mahler76 είπε...

τα θαύματα του 2004 μια φορά γίνονται. Καλό μας απόγευμα.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ mahler76:
Εκείνο δεν ήταν θαύμα, ήταν η συνομωσία όλων των θαυμάτων μαζί! Την καλησπέρα μου και τις ευχές μου για καλό καλοκαίρι!