Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

SIEMENS: Ένα αγκάθι στην καρδιά του συστήματος!

Τα όσα αποκαλύπτονται τούτες τις μέρες σχετικά με τις σχέσεις κάποιων πολιτικών με τη μεγάλη γερμανική επιχείρηση, προκαλούν θλίψη και προβληματισμό στους πολίτες! Και τούτο, όχι γιατί δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, αλλά, βρε αδερφέ, είναι άλλο να υποψιάζεσαι ότι σε απατά η συμβία σου και άλλο, μια ωραία πρωία να στο πετάει κατάμουτρα! Αυτό, όμως ,είναι το μικρότερο κακό! Γιατί έτσι όπως εξελίσσεται η ακολουθία των αποκαλύψεων, εκείνο που θα μείνει, τελικά στο μυαλό μας είναι ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, είχαμε πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων! Και οι "περιστάσεις" μέσα σ΄αυτά τα τριάντα χρόνια, ήταν, έπρεπε να ήταν, τέτοιες ώστε η διαχείρισή τους να άλλαζε τη ζωή των Ελλήνων και όχι (μόνο) των πολιτικών! Γιατί, ευκαιρίες σαν την είσοδο στους, τότε "δέκα" της ΕΟΚ, την ΟΝΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν τις είχαν πολλά κράτη στον Πλανήτη, ούτε σου παρουσιάζονται κάθε μέρα!
Η, αιδήμων άραγε, σιγή των τέως Πρωθυπουργών, ερμηνεύεται, προς το παρόν, από τους πολίτες, με "οπαδικά" κριτήρια με την αναζήτηση της αλήθειες και την απόδοση πολιτικών, έστω, ευθυνών να βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της λήθης, για τους "δικούς" μας, εννοείται! Η κλήση τους από την "Εξεταστική" και η προσπάθεια διερεύνησης της αλήθειας, από αυτονόητη και αναγκαία είναι ακόμη στην κρίση των ιδίων! Και τούτο, παρά το γεγονός ότι στενοί τους συνεργάτες ή συγγενικά τους πρόσωπα, ενέχονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στις σχετικές δωροληψίες! Οι οποίες δωροληψίες, είτε πρόκειται για δις είτε για καφόμπρικα, τοστιέρες ή "εξοπλισμούς" γραφείων, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό για τους πολιτικούς μας: Την απόλυτη ξεφτίλα!
Από τους τρεις τέως Πρωθυπουργούς, οι κ. Σημίτης και Καραμανλής έχουν επιλέξει, προς το παρόν την απόλυτη σιγή, ο δε κ. Μητσοτάκης, δύο φορές έχει δηλώσει ότι "...αν κληθώ θα πάω στην εξεταστική". Με τη δήλωση αυτή, δημιουργούνται, εύλογες, απορίες! Γιατί, αν γνωρίζει κάτι σημαντικό, θα έπρεπε ήδη να το έχει καταθέσει στην επιτροπή συνδράμοντας την στο δύσκολο έργο της! Αν πάει, μετά από κλήση και μας επαναλάβει εκείνα τα "...με έριξε ο Σαμαράς το '93", τότε μάλλον θα επαληθευτεί εκείνος που είπε ότι "η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα "!
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που εισπράττουν οι πολίτες από τη συμπεριφορά των πολιτικών μετά τις αποκαλύψεις, είναι ότι υπάρχει μια υπόγεια συμφωνία να σταματήσουν τα πράγματα εδώ και να "πέσει" στην "αρένα" το σύνθημα ότι έγινε η αυτοκάθαρση του πολιτικού μας συστήματος! Δύο "τελειωμένοι" πολιτικοί, άντε και δυο τρεις ακόμη και τέλος! Εκτίμησή μου είναι, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα! Δεν έχω, πλέον, το ρομαντισμό που είχα πριν είκοσι χρόνια, αλλά πιστεύω ότι η σημερινή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού σκηνικού, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία, παράλληλα με την (καθυστερημένη) κοσμογονική αλλαγή των παραγωγικών, οικονομικών δομών της χώρας μας, να προχωρήσουμε και σε μια πολιτική δομική αλλαγή, αρχής γενομένης από τη λειτουργία των κομμάτων!
Αν διαφανεί κάτι τέτοιο ως πρόθεση των κομμάτων, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ίσως να προλάβουμε τα χειρότερα!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

Η επένδυση το Κατάρ αφορά σε:
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG
>Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
>Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Αλλά ο σχεδιασμός για τον Αστακό περιέχει κι άλλη πρασινάδα:απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών δηλ.) 200MW!!!

Εκτός των άλλων, σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της Astakos Terminal το λιμάνι του Αστακού πουλιέται μαζί με τη Βιομηχανική Περιοχή σε Εταιρεία του Κατάρ ως η πρώτη ιδιωτική βιομηχανική περιοχή μαζί με ιδιωτικό λιμάνι που ανήκουν σε ξένη χώρα!
Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοελαίων που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα.Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πως γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2.Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία,γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα?

Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας;
Η ΜΠΕ αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας.Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις, ενώ ακόμα κι ο Νομάρχης που βγήκε εξ αρχής στα μέσα μ’ αυτό το σύνθημα, αναγκάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να παραδεχθεί πως οι θέσεις εργασίας είναι 140, μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης,μάλιστα, επικινδυνότητας αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II.Η ηλεκτροπαραγωγή από LPG δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Ποιες οι τοπικές επιπτώσεις;
>Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο.
>Το LPG παράγει Επικίνδυνους Αέριους Ρύπους με καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες.
>Η αποβολή υδρατμών και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας θ’ αλλάξει το τοπικό μικροκλίμα ( φαινόμενο θερμονησίδας).
>Τα αποθηκευμένα αέρια (LPG και LNG) θα διαφεύγουν σε ποσοστό 1%, δηλ. 40.000 τόνοι ετησίως. Τα διαφεύγοντα αέρια,θα αναδύουν μια διαρκή χαρακτηριστική οσμή .
>Τα μεγάλα ατυχήματα από έκρηξη, τέτοιων μονάδων,δεν είναι σπάνια. Εδώ ο κίνδυνος αυξάνεται εξ’ αιτίας της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.
>Η περιοχή οδηγείται σε ενεργειακή μονοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα παραδοσιακοί παραγωγικοί τομείς να οδηγηθούν σε αδιέξοδο:Γεωργία,κτηνοτροφία, παράκτια αλιεία,ιχθυοκαλλιέργειες.
>Κι ο σημερινός υποτυπώδης τουρισμός θα εξαφανιστεί.
> Αναιρείται ο διαμετακομιστικός χαρακτήρας του λιμανιού,αυτός για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων.
>Το τελικό Ισοζύγιο των θέσεων εργασίας προκύπτει αρνητικό.

Οφείλουμε λοιπόν ως τοπική κοινωνία,σύλλογοι,φορείς , πολίτες,να μη μείνουμε απαθείς,
συνυπογράφοντας τα παραπάνω κείμενα και συντονίζοντας τις
παρεμβάσεις μας.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Αστακού
Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλόπουλου Η ΒΕΛΑ