Σάββατο 24 Απριλίου 2010

International Monetary Fund !

'Οπως θα γνωρίζετε ήδη το περιώνυμο Ίδρυμα το οποίο είναι γνωστό στην Ελλάδα με την κωδικοποιημένη συντομογραφία Δ.Ν.Τ. (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), εκλήθη από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας! Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα η οποία απορρέει από την ιδρυτική διακήρυξη και τον οργανισμό λειτουργίας του Ταμείου! "Εγώ αποφασίζω και εσύ εκτελείς", θα μπορούσε να είναι το "δόγμα" του Ταμείου!
Περισσότερες λεπτομέρειες περί της λειτουργίας του των κανόνων του και της αποτελεσματικότητάς του, θα έχουμε την ευτυχή (;) ευκαιρία να μάθουμε στους επόμενους μήνες, άρα είναι πρόωρο να κρίνουμε τη λειτουργία του και την φημολογούμενη αποτελεσματικότητά του! Μόνο σε μια κρίση θα προχωρήσω: Αν η Κυβέρνηση τις πρώτες πενήντα ημέρες δεν αναλωνόταν σε βόλτες με αρχιτέκτονες στην "Εσπλανάδα" του Φαλήρου και με την μεγαλύτερη πολιτική μπαρούφα των τελευταίων ετών, τη "Δημόσια Διαβούλευση", ίσως οι περισσότεροι Έλληνες να μη μάθαιναν ποτέ την ύπαρξη αυτού του Ταμείου!
Αφορμή, όμως, για το σημερινό μου σημείωμα, δεν μου έδωσε η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του Ταμείου, αλλά κάτι που άκουσα στην εκπομπή του Γιώργου Κύρτσου στο FLASH, πριν δύο ημέρες και το οποίο με προβλημάτισε πάρα πολύ!
Σε ένα διάλειμμα που έκανε ένας από του πολλούς κομισάριους του Ταμείου και της Ε.Ε, οι οποίοι ξετινάζουν τα συρτάρια της ελληνικής οικονομίας, πήγε να πιει ένα καφεδάκι στο Κολωνάκι! Ο καφές έκανε 5 ευρώ! Τα πλήρωσε, τον ήπιε και επανέκαμψε στο γραφείο του. Με αφορμή τα 5 ευρώ που πλήρωσε, άνοιξε κουβέντα με τους Έλληνες συνεργάτες του και τους είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και στο ιδιωτικό τομέα διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στη χώρα σας είναι πανάκριβα! Αν, λοιπόν μειωθούν τα εργατικά, ο καφές δεν θα έχει 5 ευρώ αλλά θα μειωθεί σημαντικά, όπως είναι στην Ευρώπη!
Δε γεννάται θέμα, ότι τα παιδιά αυτά έχουν λάβει πανεπιστημιακές γνώσεις ανωτάτου επιπέδου στα καλύτερα, ίσως, Ιδρύματα του Πλανήτη! Με βάση, λοιπόν τις γνώσεις τους , αλλά και την λογική των μαθηματικών μπορούν σύντομα να εκτιμήσουν μια κατάσταση και να καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισής της! Είναι, όμως, αρκετό αυτό; Είναι λογικό; Είναι δίκαιο; Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται σε όλο τον κόσμο! Είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την κοινωνική "ιδιαιτερότητα" κάθε περιοχής; Έχουν την πληροφόρηση εκείνη η οποία θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τα "πως" και τα "γιατί" κάθε χώρας; Φοβάμαι πως τα ερώτηματά μου θα παραμείνουν ρητορικά!
Αν το στέλεχος του ΔΝΤ του παραπάνω περιστατικού, γνώριζε την ελληνική "πιάτσα" στον συγκεκριμένο τομέα (ψυχαγωγία), θα καταλάβαινε ότι η, πράγματι, υψηλή τιμή του καφέ στο Κολωνάκι δε διαμορφώνεται σε αυτό το ύψος από το μεροκάματο του προσωπικού της Καφετέριας, αλλά, κυρίως, από το απαράδεκτα υψηλό ενοίκιο το οποίο καταβάλει ο επιχειρηματίας σε κάποιον εισοδηματία, ο οποίος, ενδεχομένως, με κάποια νομικά-οικονομικά τερτίπια, να μην πληρώνει και φόρο ούτε ένα ευρώ! Η άλλη παράμετρος βάσει της οποίας διαμορφώνεται η τιμή του καφέ στην "Πλατεία" είναι αυτό που στη γλώσσα της "πιάτσας" λέγεται "αγαπητιλίκι"! Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι σημαίνει αυτό ακριβώς! Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι και αυτή η οποία διαμορφώνει τελικά μια υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης! Η μισθοδοσία των σερβιτόρων και των λατζέρηδων, πιθανόν και "μαύρη", ελάχιστα επιβαρύνει το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας, σε σχέση μα τις δύο προηγούμενες παραμέτρους!
Αν οι Έλληνες συνάδελφοι και συνεργάτες των Golden Boys των διεθνών αυτών Οργανισμών, θέλουν να μεταφέρουν μια εικόνα της αγοράς η οποία να πλησιάζει προς το μέσο όρο της ελληνικής αγοράς εργασίας, ας τους πάρουν και να τους πάνε στη στοά ενός κτιριακού συγκροτήματος, όπου μέσα σε ένα καφενεδάκι-τρύπα, εργάζεται ένας κάποιος κυρ- Θανάσης, ο οποίος επί 40 χρόνια ανεβοκατεβαίνει εφτά ορόφους τριών κτηρίων και πουλάει τον καφέ του ενάμισι ευρώ και έτσι και του δώσεις 10 λεπτά πουρμπουάρ σε ευχαριστεί με μια αξιοπρέπεια που μόνο σε αυτούς τους βιοπαλαιστές συναντάει κανείς!
Και άντε μετά να κόψεις από τον άνθρωπο αυτό το μισθό του ή τη σύνταξή του!






2 σχόλια:

stefanos είπε...

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν 100% από κάθε είδους περικοπή, ως μη μετέχοντες πλέον της παραγωγικής διαδικασίας, κλπ.

Συμφωνώ με το γενικότερο πνεύμα σου αλλά όχι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου προσκάλεσε το ΔΝΤ. Το "Ταμείο" μας ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ αυτή είναι η αλήθεια στα πλαίσια των επιλογών της Μέρκελ. Η αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από τους απαγορευτικούς όρους δανεισμού της χώρας, δεν είναι ευθύνη του αδίκως λοιδορούμενου πρωθυπουργού. Είναι πλέον αποδεδειγμένα ένα διεθνές πρόβλημα και κυρίως "ευρωπαϊκό" όταν η Πορτογαλία έχει μπει στη δίνη των διευρυνόμενων spreads και τρίζει το σκάφος της Ισπανίας ή της Βρετανίας (!) Σήμερα οι διαδηλωτές της Απεργίας έπρεπε να στρέφονται δυναμικά κατά των κερδοσκόπων που δουλεύουν υπέρ μιας νέας ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ σε βάρος των Λαών!

Αντί να καταγγέλλεται ο Παπανδρέου θα έπρεπε να στηρίζεται από κάθε Έλληνα. Ο εχθρός ήδη έχει περικυκλώσει τα τείχη της πόλης και πρέπει να αντισταθούμε σε δύο άξονες:
1. Δημοκρατική Ευρώπη των κοινωνιών
2. Άμεση αλλαγή του πνεύματος της Παγκοσμιοποίησης και άρα του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ μου, δεν απέχουν πολύ οι απόψεις μου από τις δικές σου! Μόνο που πιστεύω ότι η ένταση των καταιγιστικών γεγονότων, έκανε τους κυβερνώντες να πάρουν και κάποιες άδικες αποφάσεις!Υπάρχει, όμως περιθώριο στην πορεία να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις!