Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Xουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ!...

Είναι από τις περιπτώσεις για τις οποίες δε χρειάζονται συστάσεις! Όποιος τον γνωρίζει, οι περισσότεροι, ας συνεχίσουν το διάβασμα! Όποιος τον αγνοεί, ας σταματήσει!
Στη ζωή του, πρέπει να έμειναν λίγα πράγματα με τα οποία δεν ασχολήθηκε! Δε θα μπούμε, όμως στα βιογραφικά μονοπάτια - αγιογραφίες του εκλιπόντος, αυτό το κάνουν ήδη με επιτυχία και κάποια δόση υπερβολής όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Θα σταθώ στο άγγιγμά του πάνω στο ήδη κακοποιημένο σώμα μιας Μεγάλης Ιδέας ενός Μεγάλου πνευματικού Λαού, αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους επανέφερε στη ζωή ένας πραγματικά Μεγάλος Οραματιστής, ο Βαρώνος Πιερ Ντε Κουμπερντέν!
Πιστεύω ότι η επί 21 χρόνια θητεία του Σάμαρανγκ στη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), επέβαλε και οριστικοποίησε την επιθυμία των περίπου 10-15 μεγάλων και πλούσιων Κρατών να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο σε Πόλεις των Κρατών αυτών! Και επειδή η απαίτηση ήταν σκληρή και αντιβαίνουσα στα χρηστά ήθη μεταξύ της κοινωνίας των Εθνών, ανέλαβε ο Σάμαρανγκ και κάποιοι προκάτοχοί του να καταστήσουν την ανάληψη και διεξαγωγή των Αγώνων περίπου ως καταστροφική για τις οικονομίες μικρών Κρατών! Μην κοιτάτε που δόθηκαν το 2004 στην Ελλάδα! Εμείς είμαστε ειδική περίπτωση και ήταν δύσκολο να μας αρνηθούν! Εκτός και αν δε θέλαμε! Που ΔΕΝ έπρεπε να θέλουμε!
Φόρτωσαν, λοιπόν, το πρόγραμμα των Αγώνων με ότι είδους "σπορ" υπάρχει στον Πλανήτη και έφτασαν στο σημείο από κάθε Χώρα που περνούσαν οι Αγώνες να προσθέτει αυτή το εθνικό της "σπορ"! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται τεράστιες και πανάκριβες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων αυτών, κυρίως των ομαδικών, τα οποία κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται, αφού διεξάγονται σε τακτά διαστήματα τα δικά τους τουρνουά, και να καθίσταται πλέον ασύμφορη έως καταστρεπτική η ανάληψη των Αγώνων από Πόλεις μικρών Κρατών!
Στην περίπτωση της χώρας μας, ο Σάμαρανγκ, μας επέβαλλε, για την κατασκευή των έργων, και τον πανάκριβο συμπατριώτη του Μηχανικό - Αρχιτέκτονα - Επιχειρηματία, Σαντιάγο Καλατράβα με την εμπνευσμένη από το κράνος των "Κονκισταδόρων" αρχιτεκτονική του, η οποία, πάντως, μου αρέσει και μας στοίχισε ο "Κούκος αηδόνι"! Μέχρι και τη γέφυρα Κατεχάκη την σχεδίασε ο Καλατράβα, άσχετα αν η μισή είναι χωμένη ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες και ακυρώνεται όλη η αρχιτεκτονική της δυναμική! Έ[ρεπε τα λεφτά να είναι πολλά!
Η παρούσα κριτική, δεν έχει την έννοια της ακύρωσης της όποιας καλής προσπάθειας έγινε για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων! Κατατίθεται, όμως , ως "η άλλη άποψη" σε μια συλλογική προσπάθεια στην οποία, πιστεύω ότι η Πατρίδα μας θα έπρεπε να έχει βαρύνουσα γνώμη! Το γιατί δεν έχει γίνει αυτό, έχει να κάνει, δυστυχώς και αυτό, με την ανεπάρκεια και την έλλειψη ακτινοβολίας του Πολιτικού μας Προσωπικού!
Εν τέλει, πιστεύω, ότι κάτω από τις δύσκολες, παγκοσμίως οικονομικές συνθήκες, κάποιος πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επαναφέρει την ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, με ευθύνη οργανωτική κάθε φορά άλλης χώρας! Μέχρι να γίνει αυτό, το ενδιαφέρον των Αγώνων θα εστιάζεται πλέον στο πόσο "μέσα" μπήκε κάθε χώρα από αυτές που ανέλαβαν τη διοργάνωσή τους!

2 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Πραγματικά, οι αγώνες τώρα, μπορούν να διοργανωθούν μόνον από πλούσια κράτη...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Μαιρη :
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά οι άνθρωποι από τη φύση τους, αρνούνται να κοιτάξουν κάποια πράγματα κατάματα και δέχονται ότι τους σερβίρουν οι μεγάλοι αυτού του Κόσμου!
Να είσαι πάντα καλά!