Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αληθεύει;

Εμείς οι Έλληνες, είμαστε περήφανοι για πολλά πράγματα που έχουμε πετύχει στην πάνω από 3000 χρόνια Ιστορία μας! Ακόμα και τα χρόνια της Μυθολογίας,  της Πρωτοϊστορίας και της Προϊστορίας μας, τα έχουμε "ντύσει" με υπέροχες μυθοπλασίες οι περισσότερες από τις οποίες αποτέλεσαν πρότυπα για αντιγραφές από μεγάλους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής!
Δεν υπάρχει σημερινή Επιστήμη, όσο σύγχρονη και όσο "αιχμής" και αν είναι ή θεωρείται, που να μην έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα!
Επειδή, όμως η Πολιτική είναι η επιστήμη η οποία επηρεάζει τη ζωή όλων των ανθρώπων του Πλανήτη, εκείνο το οποίο μας κάνει περισσότερο υπερήφανους, είναι το γεγονός ότι κάτω από τον ουρανό της πατρίδας μας γεννήθηκε  ένα σύστημα διακυβέρνησης, "...όνομα μεν διά το μη ες ολίγους, αλλ΄ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται..."!
Η γεωγραφική θέση της Χώρας μας, ο γεωφυσικός της πλούτος,
αλλά και ο λαός της με ό,τι είχε πετύχει δραστηριοποιούμενος πάνω σ΄αυτή τη μικρή  γωνιά της Γης, αποτέλεσαν το αίτιο ή την αφορμή για πολλές και ποικίλες κατακτήσεις από πολλούς λαούς!
Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, διαμόρφωσε στον Έλληνα, ένα χαρακτήρα του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά υπήρξαν, διαχρονικά, η περηφάνια, η τόλμη, το ρίσκο, η αυτοκαταστροφή, η ανάνηψη και η δημιουργία από το μηδέν!
Στη μακρόχρονη Ιστορική διαδρομή, τα "είδαμε" όλα! Τα ζήσαμε όλα!
 Και σε κάθε προσπάθεια συνεργασίας και επαφής μας με άλλους λαούς, αταβιστικά μας έρχονται όλα στο νου και δρούμε ανάλογα! Αυτό το "ανάλογα", δεν άρεσε πάντα στους άλλους! Και πληρώναμε και πληρώνουμε τις συνέπειες!
Ακόμα και όταν οι σημερινές Δημοκρατίες της Ευρώπης είχαν ως σύστημα διακυβέρνησης από "Απολυταρχικά Καθεστώτα" έως "Πεφωτισμένες Δεσποτείες", όταν η λέξη Δημοκρατία ήταν γι αυτούς απαγορευμένη, η στάση τους απέναντι στην υπόδουλη Ελλάδα ήταν από αυστηρή έως αρνητική, γιατί μια πετυχημένη επανάσταση- απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό θα δημιουργούσε πολλούς τριγμούς στα απολυταρχικά καθεστώτα τους!
Στα 190 χρόνια ελεύθερου βίου μας, οι ξένοι, μας βοήθησαν, μας στήριξαν, μας πολέμησαν, μας θαύμασαν , μας μίσησαν, μας έκριναν, μας κατέκριναν και είχαν πολλούς λόγους να το κάνουν αυτό! Στις Χώρες τους, είχε πιάσει  πια ο σπόρος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πολιτική αστάθεια που είχε η Χώρα μας για πάνω από έναν αιώνα!
'Όταν το 1974 στη Χώρα μας αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, έσπευσαν όλοι να μας βοηθήσουν! Μέσα, όμως, στον ενθουσιασμό της εποχής, κανείς δεν πρόσεξε τα πολλά "αλλά" που είχε αυτή η συναίνεσή τους!
Η Δημοκρατία μας όμως στέριωνε, τα κλαδιά της απλώνονταν σε όλη την κοινωνία, έτσι νομίζαμε τουλάχιστον κάποτε όμως, ήρθε η ώρα να ερμηνευτούν τα "αλλά" που κανείς δεν είχε προσέξει!
Η Ανθρωπότητα άρχισε να αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά στην αρχή, βίαια αργότερα, ότι η δημοκρατία δεν αρκεί για να έχεις ευημερία! Κάποιοι άλλοι "πεφωτισμένοι" θα το αποφάσιζαν αυτό!
Την αλλαγή αυτή ο Έλληνας δεν μπόρεσε να την αφομοιώσει!
Και ήρθε η κρίση!
Μια κρίση φαινομενικά οικονομική, αλλά με γενεσιουργά αίτια κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά, οργανωτικά!
Με μια λέξη μια κρίση "Δομική"!
Στην πορεία αντιμετώπισης της κρίσης αυτής, φαίνεται η Ελλάδα να χάνει τα πάντα!
Και το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα σ΄αυτή την κρίση, καλεί το Λαό σε εκλογές μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον απορίας και άγνοιας ως προς τα αίτια της κρίσης!
" Η αληθής γνώση, είναι η γνώση των αιτίων" έγραψε κάπου ο Ρενέ Ντε Κάρτ, ο γνωστός μας Καρτέσιος!
Η αλήθεια όμως και η γνώση, ουδέποτε υπήρξαν το μεγάλο ατού του πολιτικού μας συστήματος!
Σε λίγες ημέρες, ο Λαός καλείται να ψηφίσει κάτι άγνωστο σ΄αυτόν!
Δεν είναι όμως αυτή η είδηση!
Η είδηση, η μεγάλη και θλιβερή, είναι ότι μια Χώρα, η Ρωσία, φέρεται να έχει ζητήσει να στείλει παρατηρητές οι οποίοι θα επιβλέπουν την ομαλή και κυρίως την έγκυρη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας!
Αν αυτό αληθεύει, θα είναι η πρώτη φορά, μετά το 1974, που γίνεται κάτι τέτοιο!
Αν η πληροφορία αληθεύει, τότε πράγματι έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο αξιοπιστίας ως Χώρα!
Αν αυτό είναι γεγονός, τότε ο Μύλος της Ιστορίας μας γύρισε σε εποχές σκοτεινές και κανείς δε μπορεί να παραμένει ήρεμος γι αυτό!
Γιατί οι συνέπειες από την κατάπτωση αυτή, δεν αίρονται με δάνεια! Χρειάζεται πολύς πόνος και πολλά δάκρυα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: