Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

"Δώδεκα ευρώ, παρακαλώ"!...

Τη φράση, μου την είπε η καπελίτσα που μας έφερε δύο τσάγια και μια μηλόπιτα, σε καφετέρεια της Αράχωβας, μετά το τέλος της περιφοράς της εικόνας του Άη Γιώργη στο "Πανηγυράκι" που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και αιώνες, στη γραφική κωμόπολη της Βοιωτίας, λίγο έξω από τους Δελφούς!
Είχα προσέξει ότι όταν μας έφερε την παραγγελία, δεν είχε κόψει απόδειξη!
Πρόσεξα ακόμα ότι σε καμιά παρέα είτε έξω είτε μέσα στο μαγαζί, είχε κόψει απόδειξη! Δηλαδή σε ένα "τζίρο" μιας ώρας που κάθισα τριακοσίων ευρώ περίπου, τα έσοδα του Κράτους ήταν μηδέν!
Της την είχα "στημένη"!
Άπλωσα το χέρι μου, της έδωσα τα 12 ευρώ και μόλις έκανε να φύγει, της την "έχωσα":
- Απόδειξη θα έχω, παρακαλώ;
- Πως, αμέσως! Μου είπε με βαριεστημένο ύφος η κοπελιά, που, λόγω ηλικίας, αμφιβάλω αν γνώριζε τη σημασία της απόδειξης στη μείωση της σύνταξης του πατέρα της!
Μου έφερε την απόδειξη κι έφυγα, για μια ακόμα φορά απογοητευμένος για το μέλλον αυτής της χώρας!
Αν με όσα έχουν γίνει σε τούτο τον τόπο, υπάρχουν μαγαζιά που δεν κόβουν αποδείξεις και άλλα που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα!
Εκείνο που με έκανε "τούρκο" είναι που, πλέον, δε φοβούνται! Πριν λίγα χρόνια, τους ζητούσες απόδειξη και διέκρινες μια ανησυχία στο αφεντικό! Σήμερα σε κοιτάνε μα ένα θράσος λες και είναι έτοιμοι να σου ζητήσουν και τα ρέστα που τόλμησε να τους ζητήσεις απόδειξη!
Ελπίζω να έχει κάτι αποφασιστικό ο Νέος Πρωθυπουργός και για το θέμα αυτό!
Γιατί οι συντάξεις, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, δεν αντέχουν άλλο να σώνουν την παρτίδα!

5 σχόλια:

mahler76 είπε...

το ίδιο μου συμβαίνει κάθε φορά που αγοράζω φίλμ από κατάστημα με φωτογραφικά είδη του κέντρου της Αθήνας που βγάζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα. είμαι σίγουρος πως τρώω κατάρες κάθε φορά που μπαίνω και μετά ζητάω απόδειξη.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ-ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΩ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΞΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ?ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ,ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟ,ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ.
ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΠΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ) ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΤΙΜΙΟ Ο ΦΠΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ,ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΕ ΦΠΑ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΟΥ (ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΝΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ?

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ mahler, κι εμένα με χαρακτηρίζουν από γραφικό έως ιδιότροπο, με όλα τα ενδιάμεσα, αλλά δεν τους χαρίζομαι! Το Καλοκαίρι του 2005 σε Νησί του Ιονίου στο οποίο επί 7 μέρες ουδείς μου έκοψε απόδειξη οικειοθελώς, λόγω γνωριμίας μου με τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών και ένα Ιδιαίτερό του, προκάλεσα την έλευση στο Νησί δύο συνεργείων ΣΔΟΕ που κατά το κοινώς λεγόμενο το "αλποτίναξαν"! Αυτό, όμως δεν είναι λύση!
Δεν είναι υπερβολή να σου πω ότι ο ΦΠΑ του τζίρου 16,5 εκατομμυρίων τουριστών, αλλά και εσωτερικών τουριστών, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα θα έλυνε το πρόβλημα για το οποίο τώρα οι ηγεσίες καμώνονται ότι δε βρίσκουν λύση!
Η λύση είναι μία:
Ούτε πρόστιμα που δεν πληρώνονται ποτέ ούτε φυλακίσεις! Κλείσιμο μαγαζιών, που δεν κόβουν αποδείξεις, για ένα μήνα την πρώτη φορά, ένα εξάμηνο τη δεύτερη και οριστικό τη τρίτη!

@ Ανώνυμος, 12:57
Αν ήθελα να φανώ αρεστός θα συμφωνούσα μαζί σου με την προϋπόθεση ότι, αφού γίνεται τέτοια "αδικία" με το ΦΠΑ, θα μπορούσε να μου πει το μαγαζί πλήρωσε 10 ευρώ γιατί δε σου κόβω απόδειξη να κερδίσεις το ΦΠΑ! Δεν το κάνει όμως και κερδίζει αυτός!
Επειδή, όμως, ανήκω σε μια παλιά σχολή πολιτών που υπακούει στους νόμους άσχετα αν αγωνίζεται για να αλλάξουν οι κακοί και άδικοι νόμοι, δε με εκφράζει η άποψή σου, αν και δέχομαι ότι είσαι νομοταγής όσο και προβληματισμένος πολίτης!
Γιατί ό,τι λείψει από τα έσοδα του Κράτους οι ...αστέρες που μας κυβερνούν θα το πάρουν από το μισθωτό και το συνταξιούχο στο τέλος και η καφετέρια της Πλατείας της Αράχωβας θα δηλώνει 3000 ευρώ ετήσιο τζίρο και αυτό θα γίνεται αποδεκτό από το χρηματιζόμενο υπάλληλο της ΔΟΥ!
Και για να σε προλάβω, αν θέλουν να κερδίζουν περισσότερα ας μειώσουν τις, ούτως ή άλλως εξωφρενικές, τιμές τους!

mahler76 είπε...

και σιγά μην κλείσει ο κάθε τοπικός άρχοντας μαγαζιά της περιοχής του επειδή δεν κόβουν αποδείξεις. Δυστυχώς δεν γίνονται αυτά στο Ελλαδιστάν :(

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Φίλε μου, δεν κάνουμε ό,τι δε θέλουμε να κάνουμε!Κανένα μέτρο δε θα αμαυρώσει τη Δημοκρατία μας, όσο αυστηρό κι αν είναι, αρκεί να είναι δίκαιο στο βαθμό που προστατεύει το συμφέρον του Κράτους, δηλαδή των πολλών!
Αυτή η κατάσταση, πάντως, δε μπορεί να συνεχιστεί!