Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πάρτον στο γάμο σου.....

Σήμερα αλίευσα ένα άρθρο του κ. Κατσανέβα, τον θυμάστε; Είναι ο πρώην γαμπρός του Ανδρέα για τον οποίο έγραψε στην πρώτη  διαθήκη του ότι "αποτελεί το όνειδος της οικογένειας", αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να τον κάνει Διοικητή του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, Καθηγητή Πανεπιστημίου  και αργότερα Βουλευτή!
Ποτέ δεν τον χώνεψα τον κύριο αυτό και θεωρώ το ξεπέταγμά του ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παντρεύτηκε τη σωστή γυναίκα στη σωστή στιγμή!
Ίσως να κάνω και λάθος!
Στο άρθρο του, λοιπόν ο κ. Κατσανέβας στο οποίο έχει δώσει το μακρόσυρτο τίτλο: "Ο μύθος για τις ευθύνες του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σημερινή οικονομική καταστροφή", κάνει μια αναδρομή στο τι έκανε ο Ανδρέας στη δεκαετία του ΄80 κυρίως, την οποία μάλιστα αποκαλεί και "χρυσή δεκαετία"!
Είναι φανερό από τις πρώτες γραμμές του άρθρου ότι ο κ. Κατσανέβας θέλει να δώσει άφεση αμαρτιών στον Ανδρέα και το στελεχιακό δυναμικό των Κυβερνήσεών του και να φορτώσει τα πάντα στην περίοδο Σημίτη και αυτήν του Καραμανλή!
Μάλιστα, για να τεκμηριώσει περισσότερο την επιχειρηματολογία του,
 παραθέτει και απόσπασμα από το βιβλίο του  Ν. Νικολάου με τίτλο "Πρόσωπα της οικονομίας"!
Στο βιβλίο αυτό λοιπόν, μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι ο Ανδρέας, "...τις τελευταίες ημέρες του ΄81, έβαλε τον Υπουργό εργασίας Απόστολο Κακλαμάνη να εξαγγείλει από τηλεοράσεως μεγάλες αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια, μέχρι και 60% καθώς και διπλασιασμό των συντάξεων του ΙΚΑ..."!
Και συνεχίζει ο κ. Καθηγητής:
"Η αναδιανομή του εισοδήματος και τα φιλολαϊκά μέτρα.
Οι μεγάλες μισθολογικές αναπροσαρμογές της τάξεως του 60% αφορούσαν τα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των κατώτατων μισθών - ημερομισθίων με τα οποία αμείβονταν το 10-15% του 1,5 εκατομμυρίου των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Επρόκειτο για μεροκάματα 400-500 δρχ. και για μισθούς 12.000 δρχ. τον μήνα. Τα μέτρα αυτά τα επεξεργάσθηκαν κρυφά από το οικονομικό επιτελείο, ο Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργός Εργασίας και ο τότε γαμπρός του Ανδρέα και διοικητής του ΟΑΕΔ, Θόδωρος Κατσανέβας, υπό την καθημερινή εποπτεία βέβαια του Ανδρέα. Εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις, ελήφθησαν και τα εξής φιλεργατικά μέτρα:
- Η πενθήμερη εργασία την εβδομάδα.
- Η εργάσιμη εβδομάδα των 40 ωρών.
- Η ετήσια άδεια των 4 εβδομάδων.
- Θεσπίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και αυξήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα κατά 100%.
- Μπήκε φραγμός στις ομαδικές απολύσεις."
Προσωπικά δεν αμφισβητώ τίποτα από όσα αναφέρει ο κ. Κατσανέβας σχετικά με τις παροχές του Ανδρέα κατά τη "χρυσή δεκαετία"!
Έχω να κάνω μόνο μία επισήμανση και ένα σχόλιο!
Τις αυξήσεις αυτές τις έκανε το Δεκέμβριο του 1981, δηλαδή μόλις δύο Μήνες αφ΄ότου σχημάτισε την πρώτη του Κυβέρνηση! Είτε, λοιπόν η οικονομία την οποία παρέλαβε από τη Ν.Δ. ήταν ισχυρή ή δεν ήταν οπότε έχουμε την αρχή του προβλήματος! Διαλέγετε και παίρνετε! Γιατί τότε μας είπαν ότι παρέλαβαν "καμμένη γη"!
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στην πρεμούρα του ο κ. Κατσανέβας ανέδειξε την αρχή του σημερινού οικονομικού προβλήματος της χώρας! Γιατί είναι αυτά ακριβώς που ζητάνε σήμερα οι δανειστές μας να περικόψουμε! Γιατί είναι αυτά ακριβώς, αυτά τα οποία άρχισαν να δημιουργούν τα πρωτογενή ελλείμματα και να διογκώνουν το συσσωρευμένο χρέος! Γιατί είναι αυτά ακριβώς, που έμαθαν τον Έλληνα να ζητάει όλο και περισσότερα! Γιατί είναι αυτά ακριβώς, που διέφθειραν τους πολιτικούς ώστε να τάζουν και να δίνουν περισσότερα από όσα άντεχε η οικονομία! Και είναι αυτά ακριβώς που έκαναν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων να λένε "με τον Ανδρέα, γέμισε η τσέπη μας λεφτά"!
Είναι αυτά τα "λεφτά" που λείπουν τώρα από τα ταμεία!
Αν με ρωτήσετε να σας πω αν το κατάλαβε τι έγραψε ο κ. Κατσανέβας, θα σας απαντήσω με σιγουριά, όχι!
Το γιατί θα σας αφήσω να το καταλάβετε μόνοι σας!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

malon den katalave ti egrafe!!!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αυτός μια χαρά βολεύτηκε, εμείς τι φταίμε;

Χρήστος Γ. είπε...

Αυτό το "άταφο πτώμα" που το θυμήθηκες;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ξεχνιούνται τέτοιοι πολιτικοί ογκόλιθοι;