Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Παραδοσιακός, λιαστός τοματοπελτές!...

Είναι η εποχή του!

Αφού αυτόν το μήνα και τα μισά του Σεπτέμβρη θα βγαίνει η κατάλληλη τομάτα, τα γνωστά "τοματάκια" η γνωστή με τη φράση "Βιομηχανική τομάτα", δηλαδή η τομάτα που χρησιμοποιεί η σχετική βιομηχανία για την παραγωγή του πελτέ και των άλλων υποπροϊόντων της τομάτας! Η προτίμηση προς αυτό τον τύπο τομάτας, έχει να κάνει με το ότι είναι πιο παχύσαρκη από την άλλη και έχει μικρότερο όγκο "νερουλής" καρδιάς! Είναι το τοματάκι που βλέπετε στη δεξιά φωτογραφία, αυτό που μοιάζει με μήλο φιρίκι!
1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ:

-Αγοράζουμε από ένα μαγαζί που έχουμε εντοπίσει ότι δε μας πιάνει τον ποπό ή από τη "λαϊκή", δέκα κιλά γινωμένα τοματάκια! Φέτος στην αγορά το προϊόν, μπήκε με 0,50 λεπτά, ίσως γιατί υπάρχει υπερπαραγωγή, ίσως και λόγω φτώχειας! Άλλες χρονιές έμπαινε με 0,80 και κατέληγε στις 0,60! Ειδικά φέτος, μην το αγοράσετε πάνω από τα 0,50 λεπτά! Αν δεν είναι πολύ γινωμένα αφήστε τα μια - δυο μέρες σε μέρος ζεστό και σκιερό.

-Τη μέρα που θα αποφασίσουμε να φτιάξουμε τον πελτέ, ξυπνάμε πρωί, πλένουμε τα τοματάκια και το κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
- Κόβουμε τη ρίζα από το κοτσάνι και με ένα κουταλάκι ή τον αντίχειρα αφαιρούμε όλα τα σπόρια και τα υδαρά σημεία της "καρδιάς" της τομάτας και από τα δύο κομμάτια και κόβουμε το καθένα σε άλλα δύο (προαιρετικό). Αλατίζουμε με ημίχοντρο αλάτι και ανακατώνουμε.

-Σε ένα χώρο που το βλέπει όλη την ημέρα ο ήλιος, απλώνουμε ένα "κοτετσόσυρμα" περίπου 1και 1/2 τ.μ. ή ένα πτυσσόμενο κρεββάτι με συρμάτινο σομιέ, σαν αυτό της φωτογραφίας δίπλα, απλώνουμε τα κομμάτια της τομάτας και, όπως θα προσέξουν οι παρατηρητικοί κάνοντας κλικ στη φωτό, σκεπάζουμε με ένα τούλι!

-Όταν πέσει σκιά στο μέρος που έχουμε απλωμένα τα κομμάτια, τα μαζεύουμε με μια λεκάνη και τα περνάμε στο μπλέντερ, όπου γίνονται "αλοιφή"! Η μέθοδος του ξεφλουδίσματος είναι κουραστική και δεν τη συνιστώ γιατί δεν έχει και καμιά σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα!

-Στη συνέχεια, βάζουμε όλο το μείγμα σε μια πάνινη σακούλα ή μια παλιά μαξιλαροθήκη και την κρεμάμε στη βρύση του νεροχύτη όλη τη νύχτα.

-Το πρωί, το μείγμα, έχει χάσει σχεδόν το 80% του νερού! Το βγάζουμε, σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να χάσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία, ανακατώνοντας συνεχώς.

-Το, σχεδόν, αφυδατωμένο μείγμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκια όπως στη διπλανή φωτό!

-Πριν χρησιμοποιήσετε τα βαζάκια, αν το επιθυμείτε μπορείτε να τα αποστειρώσετε!

-Αφού τοποθετήσετε τον πελτέ στα βαζάκια, ρίξετε λίγο λάδι στο βάζο και τοποθετήστε στο ψυγείο. Μπορείτε να παστεριώσετε το περιεχόμενο, επιλέγοντας μια από τις πολλές μεθόδους παστερίωσης.

Πάντως, από την εμπειρία μου, η ποσότητα που απαιτείται για τη χρήση μιας χρονιάς, με τη μέθοδο του λαδιού δε δημιουργεί πρόβλημα ακόμα κι αν δείτε κάποια μούχλα στην κορυφή του βάζου.

2) ΚΌΣΤΟΣ:

Τα δέκα κιλά τοματάκια κοστίζουν 5 ευρώ με την τιμή που προαναφέραμε Από την ποσότητα αυτή, παράγεται περίπου ένα με ενάμισι κιλό πελτές, ανάλογα με το πάχος της σάρκας της τομάτας και το νερό που περιέχει. Η συγκεκριμένη πρώτη παραγωγή μου, έβγαλε 1 και 1/2 κιλό πελτέ. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις!

Η φασολάδα του χειμώνα με τέτοιον πελτέ δεν παίζεται! Δοκιμάστε τον!

Βάλτε ένα ακόμα γνήσιο παραδοσιακό σκεύασμα στο τραπέζι σας!

Τα σκευάσματα αυτού του είδους σας παρέχουν δύο ευχάριστες στιγμές: Μία όταν τα κατασκευάζετε και μία όταν τα απολαμβάνετε στο τραπέζι σας!

Και μια τρίτη, όταν διαβάζετε τι συντηρητικά έχουν αυτά που συναντάτε στα ράφια των Super Market!

3 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Mοσχομύρισε λιαστή τοματα, όπως όταν ήμουνα μικρή΄και έφτιαχνε η αδελφή του πατέρα μου στο χωριό
Να είσαι καλά !!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ:
Δε μπορείς να φανταστείς τη μοσχοβολιά της τομάτας όταν αρχίζει να "ζαρώνει" τη στιγμή που τη χαϊδεύουν οι αχτίνες του Ήλιου!
Κατά τη διαδικασίααφυδάτωσης, μοσχοβολάει όλο το σπίτι!

παρναSOS είπε...

ευχαριστώ!!!!!!!! πάω αγορά ρέντη για προμήθεια ντομάτας ....... θα ενημερωσω για το αποτέλεσμα.....