Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Νορμανδία:Η πιο Μεγάλη Μέρα Του Πολέμου!...

Σαν σήμερα στις 6/6/1944, άρχισε η Συμμαχική απόβαση στις ακτές της της Νορμανδίας! Η πιο καλά φυλαγμένη μαζική στρατιωτική επιχείρηση όλων των εποχών, σήμανε την αρχή του τέλους της ναζιστικής Γερμανίας και έδινε ανάσες στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου ο άλλος Σύμμαχος η Σοβιετική Ένωση έδινε το δικό του αγώνα επιβίωσης!

Η επιχείρηση που έμεινε στην ιστορία ως "η μεγαλύτερη Αρμάδα όλων των εποχών", αποτελείτο από 7000 πλοία, από τα οποία μόνο 59 βυθίστηκαν και 3.000.000 άντρες και γυναίκες μαχητές, έπιασε ουσιαστικά στον ύπνο το δυτικό μέτωπο των Γερμανών, οι οποίοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι δε θα γινόταν! Παρ΄όλα αυτά οι μάχες ήταν λυσσαλέες και οι νεκροί χιλιάδες!

Όταν τελείωσε, στις 30/6/1944, είχαν διεκπεραιωθεί στις πέντε ακτές της Νορμανδίας 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών!

Στην ιστορική αυτή για την ελευθερία μέρα, έλαβαν μέρος Γάλλοι, Βρετανοί, Αμερικάνοι Καναδοί, Αυστραλοί, αλλά και ομάδες από πολλά μικρά κατεχόμενα από τους Γερμανούς Κράτη όπως πολλοί Έλληνες, Πολωνοί και άλλοι!

Η επιχείρηση προετοιμαζόταν από παλαιότερα, αλλά αποφασίστηκε η υλοποίησή της στη Διάσκεψη της Καζαπλάνκας τον Ιανουάριο του 1943.

Οι ακτές της Νορμανδίας στις οποίες έγιναν συγκλονιστικές μάχες μέχρι να εδραιωθούν τα προγεφυρώματα και κυρίως αυτή με την κωδική ονομασία "Ομάχα", αποτελούν σήμερα τόπους παγκόσμιας ιστορικής μνήμης!
Στη χώρα μας η μέρα αυτή σβήνει σιγά-σιγά από τη μνήμη των μεγαλύτερων ενώ είναι αμφίβολο αν έχει αποτυπωθεί σ΄αυτή των νεώτερων!

Ωστόσο παραμένει τεράστια η θυσία των νεκρών της Μεγάλης Μάχης γαι την Ελευθερία της Ευρώπης και τη Δημιουργία της Ευρώπης της Ανάπτυξης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης!

Παρά τα όσα προβλήματα υπάρχουν, τα ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκαν οι άνθρωποι εκείνοι ας αποτελέσουν το φάρο για μια νέα πορεία του Κόσμου, με περισσότερη Δικαιοσύνη, στερεότερη Δημοκρατία και πιο ισόρροπη ανάπτυξη, ανάμεσα στους Λαούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: