Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Επίσκος Σαλώνων Ησαίας!

"Σε αδίκησε η Ιστορία, σε αδίκησε και ο Γλύπτης"! Με τα λόγια αυτά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαία, στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας, πολλές δεκαετίες πριν!



Και όταν έφυγε από τη θέση αυτή, έμεινε πάλι για κάμποσα χρόνια "στριμωγμένος" στον τοίχο δίπλα στην είσοδο της Μητρόπολης!



Τώρα, ο ίδιος αυτός κακότεχνος ανδριάντας του, δεσπόζει στην Κεντρική Πλατεία της Άμφισσας (Σάλωνα) και χάρις στη διαχρονική προσπάθεια των Δημοτικών Αρχών των τελευταίων ετών αποκαθίσταται και η Ιστορική θέση του Επισκόπου, του μόνου Φιλικού Επισκόπου που έπεσε στο πεδίο της μάχης για τον Αγώνα του 1821, κρατώντας στο ένα χέρι το Σταυρό και στο άλλο τα σπαθί!



Αλλά, "...την Ιστορία του 1821 την έγραψαν οι Παπαρηγόπουλοι..." όπως τόνισε στην καταγγελτική ομιλία του χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης!



Σήμερα η Πόλη της Άμφισσας γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό το στις 10 Απριλίου του1821 έπειτα από την κήρυξη του Αγώνα που έγινε από τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στις 24 Μαρτίου 1821!



Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο, αφιερωμένο στο Μεγάλο Ιεράρχη, Φιλικό Αγωνιστή! Τον αδικημένο της Ιστορίας!



1 σχόλιο:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ζητάω συγνώμη για το "Επισκος" αντί του "Επίσκοπος", αλλά λόγω κάποιου προβλήματος δεν μπορώ να μπω στην "επεξεργασία αναρτήσεων" για να διορθώσω το λάθος!