Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αν δεν αλλάξετε, θα βουλιάξετε!...

Τη Δευτέρα 7/2/2011, ηλιόλουστη μέρα, κατά τις 11 και μισή το πρωί, επιστρέφαμε με τη γυναίκα μου από την Αθήνα! Πλησιάζοντας στη διασταύρωση της Χαλκίδας, είπα να τις κάνω μια από εκείνες τις εκπλήξεις που με κάνουν ... ακαταμάχητο στα μάτια της ( έτσι θέλω να πιστεύω) και στρίβω δεξιά για Χαλκίδα!
- Που πάμε; Ήρθε καπάκι η ερώτηση!
-Χαλκίδα, για ψαράκι, δε θες; Σιγά μη δεν ήθελε!
- Αν θες εσύ! Θυσία αυτή η γυναίκα ! Μόνο αν θέλω εγώ! Τέλος πάντων! Φτάνουμε Χαλκίδα, νωρίς ακόμα για μεσημεριανό, κόβουμε δυο τρεις βόλτες στην πολύ όμορφη παραλία της που ήταν και η αδυναμία του Γιάννη Σκαρίμπα, όπως αναφέρει σε πολλά έργα του για τη Χαλκίδα αλλά πουθενά για την Αγία Ευθυμία η οποία επιμένει να τον τιμά και καλά κάνει, και καταλήγουμε σε ένα "Εστιατόριο", από αυτά που αποκαλούνται "τουριστικά", δηλαδή απευθύνονται, κυρίως σε παρεπιδημούντες επισκέπτες λίγων ωρών!
Το προτιμήσαμε για δύο λόγους; Ο ένας είναι ότι είχαμε ξαναφάει εκεί και μας φάνηκαν όλα καλά ! Ο άλλος ότι αυτού του είδους τα μαγαζιά, σε αντίθεση με τα "εξειδικευμένα" τύπου Ουζερί, " Τράτα", "Βαρκούλα", " Μουρμούρα", "Το δίχτυ" και άλλα συναφή, θα ήταν φθηνότερο! Την πατήσαμε και για τους δύο λόγους!
Ξεκινάω με τον κατάλογο και βλέπω "τσιπούρα", χωρίς άλλη διευκρίνιση (ιχθυοτροφείου, ελευθέρας ...βοσκής κ.λ.π.), το κιλό 70 ευρώ! Στο ίδιο μήκος κύματος και τα άλλα ευγενή ψαράκια της ελληνικής (;) θάλασσας! Ζητάμε σαρδέλες, που υπήρχαν στον κατάλογο αλλά μας είπαν ότι δεν είχαν! Καταλήγουμε στη ... σεμνή και ταπεινή κουτσομούρα, η οποία, όπως μας δηλώθηκε αρμοδίως, ήταν πολύ μικρή σαν τη σαρδέλα, συνοδευόμενη από "άγρια" χόρτα!
Προχωράμε στα πρώτα! Η παραγγελία ,είναι, νερό βρύσης ένα ποτήρι λευκό κρασάκι, σαλάτα, τέσσερις γαρίδες και ένα ανθρακούχο νερό!
Μας έρχεται μαζί με τη σαλάτα (λαχανομαρούλι) και τις γαρίδες, νερό εμφιαλωμένο, ένα μικρό μπουκάλι κρασί ανοιγμένο και "Περιέ"! Δηλαδή αντί για ένα ποσό άντε τρία ευρώ, αυτοί με φόρτωσαν με δέκα πέντε! Τα πήρα στο κρανίο! Στην παρέα μου έχει επικρατήσει η άποψη ότι επειδή είμαι γκαντέμης, μου έρχονται όλα ανάποδα! Εδώ, όμως όλα ήρθαν ανάποδα βάσει σχεδίου! Φωνάζω το "παιδί"!
- Αγόρι μου, του λέω, τι δεν κατάλαβες ακριβώς από αυτά που σου είπα;
Αποκαθίσταται η παραγγελία με "Δουμπιά", ελληνικό, καλύτερο και φθηνότερο από το "Περιέ" και φτυαρίζουμε την πρώτη πιρουνιά σαλάτα! Χάλια μαύρα! Το λάδι "μούρκα", όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, τουλάχιστον τριών ετών και κακώς συντηρημένο!
Από εκεί και πέρα, όλα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες! Φάγαμε την κουτσομούρα, που ήταν τηγανισμένη με λάδι τουλάχιστον 20 χρήσεων, δε φάγαμε τα "άγρια" χόρτα, όχι για το λόγο ότι δεν ήταν άγρια, αλλά γιατί τα είχαν "κολυμπήσει" μέσα στην ίδια "μούρκα", που την έλεγαν λάδι και ζητήσαμε το λογαριασμό! Για την ιστορία 71 ευρώ! Τα πλήρωσα και έκανα να φύγω, για να μην πω τίποτα βαρύ! Έλα όμως που του αφεντικού ο κώλος πήγαινε γυρεύοντας!
-Στο καλό να πάτε όλα καλά;
Μου έκανε με εκείνο το γλυκανάλατο ύφος του ψιλοαπατεώνα!
- Αν εξαιρέσουμε τη "λάθος" παραγγελία, το λάδι που μύριζε και το τηγανόλαδο που θα το ρεύομαι για δυο μέρες, τα υπόλοιπα καλά ήταν του είπα!
Και βγήκα έξω από το παράνομο κιόσκι που ήταν επέκταση της αίθουσας!
Δε γύρισα πίσω το βλέμμα μου να δω την έκφρασή του, αλλά είμαι σίγουρος ότι ήταν σα να έλεγε:
-Άλλους τρεις τέτοιους μαλάκες να έχω δευτεριάτικα, τα βγάλαμε τα έξοδα για σήμερα!

4 σχόλια:

Antilogos είπε...

Λυπάμαι που θα σας το πώ αλλά δυστυχώς πολλά "μαγαζιά" αυτής της ποιότητας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις που δέχονται σημαντικούς αριθμούς τουριστών...

Παλαιότερα αντιδρούσα όπως κάνατε και εσείς...
Είτε πλήρωνα και έφευγα μήν ξαναπατώντας ΠΟΤΕ σε αυτό είτε μουρμούριζα κάτι φεύγοντας...

ΟΧΙ όμως πλέον...
Επιστρέφονται ΑΜΕΣΑ τα πιάτα και ζητώ τον υπεύθυνο...

Έχω (σε συγκεκριμένη περίπτωση) απευθυνθεί και στις αρμόδιες αρχές...

Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τον τουρισμό...
Δυστυχώς νομίζουν ότι οι πελάτες τους αναζητούσαν ΓΟΥΡΟΥΝΟΦΑΓΕΙΟ...

Πρέπει να μήν αφήνουμε πλέον αυτούς να επιβιώνουν εις βάρος της υγείας μας...

Φιλικά
Antilogos

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση! Έχετε απόλυτο δίκιο και η ορθή αντίδραση είναι αυτή που κάνετε! Όμως καμιά φορά χαλάει έτσι η διάθεσή μας και δεν είναι σωστό στις δύσκολες ημέρες που περνάμε! Μια λύση θα ήταν να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με χιούμορ, αλλά αυτοί οι αδίστακτοι επαγγελματίες, έχουν διεστραμένη αντίληψη του χιούμορ!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι δυνατόν και συ να πας στη Χαλκίδα ή σε πανόμοια μέρη και μάλιστα δευτεριάτικα για ψαρί; Θα σου πλασάρουν ότι έμεινε από το Σαββατοκύριακο. Όσο για τις τιμές θα κοιτάξει ο μαγαζάτορας με δυο τρεις σαν εσένα, όπως λες να βγάλει τα έξοδα της ημέρας και τα υπόλοιπα κέρδος. Να πάρεις γαύρο όταν γυρίσεις στην Άμφισσα και με μια χωριάτικη θα είσαι και μάγκας.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δέκα φορές αγόραζα γαύρο ακόμα και με την ακριβή τιμή που τον πουλάνε στην Άμφισσα!!!
Αλλά, κάτι η λιακάδα, κάτι η θάλασσα κάτι ο ρομαντισμός, την πληρώσαμε καλά!!!