Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Άνθρωποι Που Ξεχωρίζουν!

Κάθε φορά που "φεύγει" πρόωρα κάποιος μεγάλος δημιουργός, κυριαρχούμαι από ένα περίεργο συναίσθημα, σαν να δημιουργείται με την απουσία του ένα κενό που με περιτυλίγει, λες και η ζωή μου, η δουλειά μου, η δικοί μου άνθρωποι είχαν στηρίξει την ύπαρξή τους στον άνθρωπο αυτό! Για πρώτη φορά με κυρίευσε το συναίσθημα αυτό, όταν δολοφονήθηκε ο John Lennon, του κορυφαίου συγκροτήματος του αιώνα των Beatles! Το ίδιο συναίσθημα με κυρίευσε όταν δολοφονήθηκε ο κορυφαίος δημιουργός ενδυμάτων και όχι μόνο, Versace! Βλέποντας τότε στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης την αγωνία όλων των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν συνδέσει τη ζωή τους με τις επιχειρήσεις "Versace", σκέφτηκα ότι ο θάνατος κάποιων ανθρώπων - δημιουργών δεν είναι ένας απλός θάνατος, αλλά μια σημαντική απώλεια για την κοινωνία, στο βαθμό που η τέχνη τους, η εργασία τους ή η πνευματικότητα τους, ασκούσαν επίδραση στη ζωή, τη δουλειά, την ψυχαγωγία εκατομμυρίων ανθρώπων!
Τις τελευταίες ημέρες κάποια μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσαν την είδηση ότι ο Steve Jobs, μεταξύ άλλων και συνιδρυτής της εταιρείας "APPLE", με ένα mail που έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους έκανε γνωστό ότι φεύγει με αναρρωτική άδεια, για άγνωστο χρονικό διάστημα! Πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, η οποία σχετίζεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας που του διαγνώστηκε το 2004! Η είδηση με άγγιξε, γιατί ο Steve Jobs, ανήκει στους κορυφαίους μιας λίστας αξιολόγησης που έχω στο μυαλό μου από τα νεανικά μου χρόνια και περιλαμβάνει ανθρώπους με ικανότητες, ταλέντο, γνώσεις ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα! Λυπάμαι, αλλά μη ψάξετε για πολιτικούς στη λίστα αυτή για τα τελευταία δέκα χρόνια! Δε θα βρείτε!
Γεννημένος στις 24 Φεβρουαρίου του 1955, ο Jobs, είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα στη φιλελεύθερη μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία! Μια κοινωνία που μπορεί να μην ήταν τέλεια, είχε όμως δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που επέτρεπαν και επιβράβευαν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα και την εργατικότητα, στοιχεία που ανέδειξαν στην Αμερική ξεχωριστές προσωπικότητες σε όλους τους χώρους, χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και αποκλεισμούς!
Σε ηλικία 16 ετών γνωρίζει το Steve Wozniak, με τον οποίο,μέσα σε μία κρεβατοκάμαρα της 1161 οδού Crist Drive στο Λος Άλτος, κατασκεύασαν τον πρώτο τους υπολογιστή! Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70, ιδρύουν την "APPLE" και ... αρχίζει το μεγάλο ταξίδι! Ένα ταξίδι που περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες, χωρίς να λείπουν και οι αστοχίες, ίδρυση εταιρειών και εξαγορές άλλων, κορυφαία των οποίων υπήρξε αυτή της εταιρείας "Pixar", που ανήκε στον George Lucas, τον παραγωγό της σειράς "Πόλεμος των Άστρων", αντί του ποσού των 10 εκατ. δολαρίων, την οποία μεταπώλησε στην "DISNEY", έναντι του ποσού των 7,6 δις δολ.! Ναι, πολύ καλά διαβάσατε! Το 1985, έπειτα από συνεχείς εσωτερικές διαμάχες με τον πρώην γενικό διευθυντή της Pepsi, John Sculley, τον οποίο ο ίδιος είχε φέρει στην εταιρεία, πείθοντάς τον να φύγει από την Pepsi, απομακρύνεται από το δημιούργημά του! Ήταν τότε που αγόρασε την "Pixar" και ξεκίνησε μαζί της μια νέα πορεία! Με την βοήθεια 100 εκατομ. δολ., του θαυμαστή και φίλου του Bill Gates, άλλου "Ιερού Τέρατος" της βιομηχανίας της Νέας Τεχνολογίας της Αμερικής, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της "Microsoft", επανακάμπτει στην "APPLE"και την κάνει πάλι κερδοφόρα λανσάροντας νέα προϊόντα!
Οι επιχειρηματικές του κινήσεις, χαρακτηρίζονται από πλήρη μυστικότητα! Ευκολότερα μπαίνει κανείς στο αμερικανικό πεντάγωνο, παρά στις εγκαταστάσεις της "APPLE", που βρίσκονται στο Campus Cupertino σε μια έκταση 79000 τ.μ.! Οι παρουσιάσεις των προϊόντων νέας τεχνολογίας της εταιρείας αποτελούν παγκόσμιο οικονομικό γεγονός και οι παραγγελίες εκατομμυρίωμ κομματιών γίνονται πολύ πριν αρχίσει η παραγωγή τους!
Όσοι έχουν αγωνία για να μάθουν την αμοιβή αυτού του ανθρώπου από την εταιρεία που ίδρυσε και διοικεί, θα απογοητευθούν! Αυτή είναι μόνο ένα (1) δολάριο το χρόνο! Ωστόσο τα ετήσια έσοδά του μόνο από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της "Disney",της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος, ανέρχονται σε περίπου 48 εκατ. δολ.!
Το 2008 το Bloomberg, δημοσίευσε κατά λάθος έναν ... επικήδειο 2500 λέξεων αφήνοντας κενό στην ηλικία του και στην αιτία θανάτου του!
Ελπίζοντας να μην εκληφθεί και η παρούσα ανάρτηση ως ... επικήδειος, εύχομαι στον ίδιο και τους 35000 εργαζόμενους της "APPLE", να γυρίσει γερός και με νέες καταπληκτικές ιδέες, από αυτές που κάνουν τη ζωή μας εύκολη και ευχάριστη!

2 σχόλια:

Spy είπε...

Χμμμ...
Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές τώρα, μιας και είναι από τους ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού πλέον, χαρισματικούς ανθρώπους του πλανήτη, που καταφέρνει ταυτόχρονα και το ίδιο καλά:
να οραματίζεται,
να εμπνέεται,
να εμπνέει,
να πείθει,
να διοικεί,
να πουλάει,
να αγαπιέται,
να θαυμάζεται,
να ορίζει το μέλλον,
να παραμένει συμπαθής και αγαπητός.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Πάνω απ' όλα, όμως να δημιουργεί και να καινοτομεί!