Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πρώτα το κόμμα!..

Στις περσινές βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, κατέβηκε με το φιλολαϊκό κεντρικό σύνθημα "Πρώτα ο Πολίτης"! Πήρε τις εκλογές, κάνει ό,τι κάνει, αλλά λίγους μήνες μετά, ψήφισε ή αναγκάστηκε να ψηφίσει τον "Καλλικράτη", με τον οποίο διαφωνούμε μόνο ως προς την προχειρότητά του και τη σχεδόν βίαιη επιβολή του, στα πλαίσια του οποίου καταργήθηκε και η ρύθμιση "Παυλόπουλου", σύμφωνα με την οποία, όποιος συνδυασμός ελάμβανε την πρώτη Κυριακή το 42%, αναδεικνύεται και νικητής των εκλογών! Η ρύθμιση αυτή, είχε ως στόχο να επιτευχθεί σημαντική οικονομία, να αποφεύγεται στο μέλλον η ταλαιπωρία των ψηφοφόρων και να μειώνονται οι "ανίερες συμμαχίες" του δεύτερου γύρου, οι οποίες, μαζί με την αναπόφευκτη αποχή, αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα!
Η διαμορφούμενη κοινωνική δυναμική, έκανε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το περσινό κεντρικό του σύνθημα και να υιοθετήσει τα ιδρυτικό του, που δεν είναι άλλο από το: "Πρώτα το κόμμα"!
Έκρινε λοιπόν ότι το συμφέρον του κόμματος επέβαλε την κατάργηση της ρύθμισης "Παυλόπουλου" και την επαναφορά του 50%+1! Είναι πιθανό, αν δεν είχε συμβεί αυτό, τα χρώματα στο χάρτη να ήταν διαφορετικά, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον πολιτικό θέμα!
Με την εφαρμογή του 50%+1 διαμορφώθηκαν "αντιδημοκρατικές" πλην νόμιμες, πλειοψηφίες, αφού τη δεύτερη Κυριακή ψήφισαν πολύ λιγότεροι ψηφοφόροι!
Θα πάρουμε για παράδειγμα το νέο Δήμο Δελφών, στον οποίο θριάμβευσε ο κ. Νίκος Φουσέκης, στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από ευρεία συναίνεση πολιτών του Δήμου!
Την πρώτη Κυριακή, ψήφισαν 18590 πολίτες και ο κ. Φουσέκης πήρε 8472 που αντιπροσώπευαν ποσοστό επί των εγκύρων 48,72% και ο κ. Καραχάλιος 6105 και ποσοστό 35,22%. Τη δεύτερη Κυριακή, ψήφισαν 14219 πολίτες. Ο κ. Καραχάλιος πήρε 105 ψήφους λιγότερους και ποσοστό 46,46% και έχασε! Ο κ. Φουσέκης πήρε 6913, δηλαδή 1559 λιγότερους και κέρδισε το Δήμο με ποσοστό 53,54% ! Η αποχή τη δεύτερη Κυριακή άγγιξε το 50% ! Και φυσικά δεν έχουμε στοιχεία για τη δαπάνη της δεύτερης Κυριακής, ενώ δεν αποτελούν μετρήσιμο μέγεθος η ταλαιπωρία και η αγανάκτηση των πολιτών! Τότε γιατί έγινε αυτό; Θα ρωτήσει κάποιος! Το καλοκαίρι που μας πέρασε πολλοί, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρότειναν να μην αλλάξει η διάταξη του 42% ή έστω να γίνει 45%. Επικράτησε όμως η γνώμη εκείνων που υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα έδειχνε, προς τα έξω, κλίμα ηττοπάθειας και αυτό δεν ήταν καλό για το κόμμα!
Το παραπάνω χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί μικρό αλλά ακριβές δείγμα του τι έγινε πανελλαδικά! Κυριάρχησε η άποψη ότι πέρα και πάνω από τον Πολίτη, πέρα και πάνω από το συμφέρον του Κράτους, είναι το κόμμα!
Τριανταέξι χρόνια μετά, κάποια πράγματα αποτελούν "σταθερές αξίες"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: