Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" : Ευλογία ή κατάρα;


Στις προσεχείς εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων των νέων Δήμων, Συμβούλων της Περιφέρειας και Περιφερειαρχών, εκτός από τα πολλά βαρύγδουπα λόγια που έχουμε ακούσει από τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται από υποψήφιους στις εκλογές αυτές, δοκιμάζεται και ένας μεγάλος θεσμός! Αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκε με το νεοσύστατο νόμο που πήρε το «κωδικό» όνομα «Καλλικράτης»!


Είναι γεγονός, ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο νόμος αυτός δεν ήταν και οι καλύτερες για τη σοβαρότητα του νομοθετήματος που προορίζεται να επηρεάσει τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες! Σχεδόν επιβλήθηκε από τη συγκυβέρνηση της «Τρόικας» με απώτερο σκοπό τη φημολογούμενη οικονομία την οποία εικάζουμε και επιθυμούμε όλοι να επιφέρει στην πράξη η εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, θεωρώ ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για τον εκσυγχρονισμό τόσο της διοικητικής διάρθρωσης του όρου «αυτοδιοίκηση», όσο και της αναβάθμισης της συμμετοχής των πολιτών σε αυτή.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο ¨Καλλικράτης» είναι καταδικασμένος να αποτύχει, είτε γιατί έγινε βιαστικά είτε γιατί υποκρύπτει κομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος είτε γιατί απαιτούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι για την επιβίωσή του! Αν εξαιρέσει κανείς το δεύτερο για το οποίο θεωρώ ότι ο ψηφοφόρος είναι εκείνος που μπορεί να ανατρέψει με την ψήφο του τα όποια … πονηρά σχέδια του κυβερνητικού νομοθέτη, τα άλλα δύο είναι λόγοι υπαρκτοί μεν, πλην όμως αναστρέψιμοι. Τι εννοώ: Ο εν ισχύει νόμος, μπορεί να έγινε υπό πίεση, ωστόσο δεν είναι και το Σύνταγμα της Ελλάδας! Στην πορεία της εφαρμογής του εάν διαπιστωθούν στρεβλώσεις, παραλείψεις ή … «κακοτεχνίες», μπορούν να διορθωθούν με απλές νομοθετικές διαδικασίες. Αρκεί να υπάρξει καλή πρόθεση και διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα. Δύσκολο αυτό αλλά όχι ακατόρθωτο!
Το θέμα της χρηματοδότησης είναι περισσότερο πολύπλοκο και δύσκολο λόγω της συγκυρίας, αλλά ελπίζω ότι σταδιακά η πολιτεία θα αρχίσει την εκχώρηση πόρων προς την περιφέρεια, πρωτογενώς και όχι με την παρέμβαση του ή των Βουλευτών! Αυτό άλλωστε ενυπάρχει στο πνεύμα του νομοθέτη. Απομένει να δούμε την εφαρμογή του, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν! Είναι, όμως, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει ο «Καλλικράτης» να αποδώσει τα αναμενόμενα!
Υπάρχει, όμως και ένας παράγοντας, τον οποίο οι περισσότεροι παραβλέπουν ή δεν του αποδίδουν την πρέπουσα σημασία: Είναι ο παράγοντας άνθρωπος ή για να κυριολεκτούμε ο παράγοντας άνθρωποι! Για τους προσεκτικούς μελετητές του νέου νόμου, είναι απίστευτο το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των συμβούλων των νέων Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και των Υπαλλήλων των νέων Δήμων η συμμετοχή των οποίων στο δημοτικό έργο, μέχρι σήμερα έχει παρεξηγηθεί ή ακυρωθεί από πρόχειρες και βεβιασμένες κριτικές! Η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων από τους επικεφαλής των συνδυασμών και η τελική εκλογή- επιβεβαίωση της επιλογής αυτής από το εκλογικό σώμα, είναι πλέον καθοριστική για την επιτυχή πορεία των δημοτικών θεμάτων, μια πορεία η οποία, όπως προανέφερα θα επηρεάσει τη ζωή μας για πολλές δεκαετίες! Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριζόμουνα ότι δεν είναι μακριά η εποχή που οι πολίτες θα ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιους θα εκλέξουν στους Δήμους και τις περιφέρειές τους, παρά στην Κεντρική Κυβέρνηση, οι αρμοδιότητες της οποίας, χρόνο με το χρόνο θα συρρικνώνονται!
Η διαχείριση τεράστιων πόρων, απαιτεί συμβούλους με γνώση, πείρα και αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων οι οποίες μπορεί και να μην είναι πάντα ευχάριστες για τους πολίτες, όμως αρκεί να παίρνονται για το καλό του Δήμου! Η οργάνωση των υπηρεσιών των Δήμων πρέπει να γίνει κατά τα πρότυπα μεγάλων Ανώνυμων Εταιρειών με διαδικασίες αδιάβλητες, αποτελεσματικότητα και έλεγχο για το πού πήγε και το τελευταίο ευρώ! Άνθρωποι, διαδικασίες, υλικά και πόροι πρέπει να διαχειρίζονται με ακρίβεια, κατανόηση και αποδοτικότητα τέτοια, ώστε να επιτυγχάνεται το άριστο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος! Η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας μας και ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε ως εδώ, πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή! Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες σπατάλες χρημάτων, ανθρώπινου δυναμικού και χρόνου! Οι ανάγκες των πολιτών είναι καθημερινές και πιεστικές! Η αντίδραση των νέων Δήμων πρέπει να είναι ανάλογη ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτές με επιτυχία! Ο παραγοντισμός τα ρουσφετάκια και το θεαθήναι, ας αποτελέσουν για την αυτοδιοίκηση παρελθόν! Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο αυτό, πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στην παραγωγή του έργου των Δήμων! Δεν ζητάει κανείς άριστους! Το ζητούμενο είναι να αποδίδει καθένας αυτό που μπορεί! Ο καθένας είναι πλασμένος με κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες! Αυτές πρέπει να τις αποδίδει στη δουλειά του για την επίτευξη του έργου το οποίο έχει αναλάβει! Οι πολίτες έχουν την κρίση και την ωριμότητα να το εκτιμήσουν αυτό και να συγχωρέσουν και τα όποια ανθρώπινα λάθη!
Αν αυτό επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, τότε θα έχουμε πάει την αυτοδιοίκηση ένα βήμα παραπέρα και είναι αυτονόητη η απάντηση στο δίλημμα της επικεφαλίδας μας! Ας το κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας! Αυτό το μέλλον που η κεντρική εξουσία τους το έχει υποθηκεύσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: