Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ευλογημένη χώρα!...

Γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για την άποψη κάποιων ότι η Ελλάδα είναι μια "Διεφθαρμένη Χώρα"! Σήμερα θα σας θυμίσω ότι, παρά τα όσα λένε μερικοί, η Ελλάδα είναι μια "Ευλογημένη Χώρα"!
Προεκλογικοί λόγοι, με έκαναν, την Κυριακή το πρωί, για πολλοστή φορά, να κάνω το γύρω της Γκιώνας, επισκεπτόμενος τα χωριά που είναι ριζωμένα απέναντι από τη βόρεια πλευρά της, πνιγμένα μέσα σε μια πρωτόγονη βλάστηση που περιλαμβάνει έλατα, πλατάνια οξιές, καστανιές, καρυδιές, ενώ τα κενά τους τα συμπληρώνουν κουμαριές, πουρνάρια και φτέρη δεμένα μεταξύ τους με μια αόρατη κλωστή καλοκεντημένου "καμβά"!
Η διαδρομή μου ήταν Άμφισσα, Καλοσκοπή, Πυρά, Μαυρολιθάρι, Καστριώτισα, Αθανάσιος Διάκος! Πρέπει να είχε βρέξει ελαφρά τη νύχτα γιατί τα πάντα είχαν πάνω τους τη μυρωδιά της φθινοπωρινής βροχής, αυτής που έχουμε χρόνια να αισθανθούμε στα ρουθούνια μας!
Ο νεοεπισκευασμένος δρόμος από τη διασταύρωση στο 51 χλμ μέχρι τη διασταύρωση της Πυράς, σε φέρνει χωρίς να το καταλάβεις στην πίσω μεριά της Γκιώνας, σε ένα διάσελο πνιγμένο μέσα στην πρασινάδα! Ο αγώνας που κάνουν πολίτες και Δασαρχείο, φαίνεται να πιάνει τόπο, αφού δεξιά και αριστερά στα πρανή του δρόμου έχουν ξεπεταχτεί μικρά ελατάκια που έχουν γεμίσει όλα τα κενά που είχε δημιουργήσει η διάνοιξη του δρόμου πριν πολλά χρόνια! Η εικόνα που έχω στο μυαλό μου από χειμερινή εξόρμηση στα μέρη αυτά, με τα ελατάκια αυτά χιονισμένα, είναι πέρα από κάθε δυνατότητα περιγραφής!
Πρώτος σταθμός Πυρά! Δύο γέροντες έξω από μια ταβέρνα έπιναν τον καφέ τους! Τα είπαμε για λίγο και έφυγα για Μαυρολιθάρι. Μόλις πάτησα τη μεγάλη πλατεία, με πήρα εκείνη η μυρωδιά που έχουν όλα τα χωριά της Φωκίδας το Χειμώνα, του καμένου έλατου! Μαγεία! Καφές στο ομώνυμο Πανδοχείο όπου ο Βαγγέλης Πετσωτάς, μαζί με άλλους, κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν κόσμο στο χωριό και να κρατηθούν και οι ίδιοι! Ο Δήμαρχος, ένας δραστήριος άνθρωπος, έχει κάνει καλή δουλειά, αλλά είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν!
Μόλις τρία χιλιόμετρα πιο πέρα πέφτεις πάνω στην Καστριώτισα! Εκεί δεσπόζει "Το Αρχοντικό της Ευανθίας", μια φιλόδοξη επένδυση απ' τις βεράντες της οποίας το μάτι σου απλώνεται στο διάσελο ανάμεσα στη Γκιώνα και την ανατολική πλευρά των Βαρδουσίων! Εκεί θα συναντήσεις τον ορισμό της "γαλήνης"! Δε μιλάμε για περιποίηση και φαγητό! Είναι γνωστό ότι στη Φωκίδα είμαστε καλοφαγάδες και το ίδιο προσφέρουμε και στους επισκέπτες μας!
Και τώρα η έκπληξη! Ο περίφημος δρόμος που συνδέει την Καστριώτισα με τον Αθανάσιο Διάκο, όνειρο των εκδρομέων που θέλουν "απίθανες διαδρομές", είναι πλέον βατός! Έχει πέσει το 3Α και στρώνεται και η άσφαλτος! Σε είκοσι λεπτά, μέσα από μια διαδρομή όμοια της οποίας ΔΕΝ θα συναντήσεις στη Ελβετία, φτάνεις στον Αθανάσιο Διάκο, το "φετίχ" κάθε μηχανόβιου ή αυτοκινούμενου εκδρομέα! Από εκεί, κοιτάς προς τα βορειοανατολικά και αγναντεύεις την Καστριώτισα και το Μαυρολιθάρι και δεν πιστεύεις ότι ήσουνα εκεί πριν μισή ώρα! Από την πλατεία του Χωριού με τη μεγάλη πέτρινη Εκκλησία και τις ταβέρνες και τις καφετέριες ολόγυρά της, δε θες να φύγεις! Όσο ... κάθεσαι εκεί, μπορείς να φας τα πάντα από κρεατικά, τυροκομικά, χορταρικά και πίτες, να ...επιδορπιάσεις με παγωτό από ντόπιο γάλα και να αφεθείς σε έναν ελληνικό καφέ που θα σε κρατήσει σε διέγερση για το ταξίδι της επιστροφής, είτε από τον ίδιο δρόμο είτε μέσω Λιδορικίου!
Στους οικονομικά, δύσκολους καιρούς που περνάμε, η περιοχή αυτή οικονομική και αξιόπιστη, μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις την πολυτέλεια μιας διήμερης ή τριήμερης εκδρομής χωρίς να ξεπενταριαστείς! Μπορεί να είναι η φθινοπωρινή ή η χειμωνιάτικη οικονομική επιλογή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: