Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η "Νίκη" της Ακρόπολης!

Όταν διάβασα την είδηση στη χθεσινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", με πλημμύρισε εκείνο το περίεργο συναίσθημα που με είχε κατακυριεύσει όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα που είναι χτισμένος στις Βάσσες σε υψόμετρο 1130 μ., 7 χλμ. βόρεια της Φιγαλίας! Είναι ένα συναίσθημα που δε μπορεί κανείς να το περιγράψει εύκολα, αλλά, αυτό το έχω προσδιορίζει επακριβώς, με καταλαμβάνει κάθε φορά που η Πολιτεία ασχολείται αποτελεσματικά με τον Πολιτισμό ή κάθε φορά που κάποια ανασκαφή, προγραμματισμένη ή τυχαία, φέρνει στην επιφάνεια κάποιο "εύρημα" από εκείνα που σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό για το επίπεδο πολιτισμού στο οποίο είχαν φτάσει οι αρχαίοι κάτοικοι τούτης της "πάμπλουτης" χώρας!
Έτσι, όταν διάβασα την είδηση και είδα τις φωτογραφίες, ότι ολοκληρώθηκε η πλήρης αποκατάσταση του Ναού της "Απτέρου Νίκης", που βρίσκεται στα Προπύλαια στη Δυτική πλευρά της Ακρόπολης και ότι οι επισκέπτες μπορούν πλέον να τον θαυμάζουν χωρίς ικριώματα, σκέφτηκα πόσο πλούσια είναι τούτη η χρεοκοπημένη χώρα!
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες περιγράφοντας το αναγεννημένο Μνημείο, με την ελπίδα ότι θα προγραμματίσετε μια επίσκεψη στην Αθήνα για χάρη του! Θα το κάνω κι εγώ μέσα στο Σεπτέμβρη! Εκείνο που θέλω εδώ, με μια δόση πίκρας, να σημειώσω, είναι το ότι αν οι Πολιτικοί μας είχαν την παιδεία να αντιληφθούν σε ποια χώρα τους έλαχε η μοίρα να ζήσουν, αν μπορούσαν για λίγο να παραμερίσουν τις "ιδεοληψίες" τους, τους "παγκοσμιοποιημένους" δείκτες και τον ξύλινο πολιτικό λόγο τους και είχαν αναδείξει ΑΥΤΉΝ την Ελλάδα, την Ελλάδα των Γραμμάτων, του Πολιτισμού και της μεταλαμπάδευσης αυτού του Πολιτισμού στον Κόσμο, τότε σίγουρα η χώρα μας δε θα ήταν υποχείριο των κάθε λογής "ισχυρών" της Γης!
Τούτη η ταλαίπωρη χώρα πέρασε πολλά! Ωστόσο, πάνε πολλά χρόνια που είναι ανεξάρτητο Κράτος! Επομένως, η όποια καθυστέρηση στην ανάδειξη των πολλών μνημείων της και τη δημιουργία των υποδομών εκείνων οι οποίες θα καταστήσουν τα μνημεία αυτά προσβάσιμα στα εκατομμύρια των τουριστών της, είναι μη αποδεκτή από τον κοινό νου!
Οι πολιτικοί αυτής της χώρας, πρέπει να κατανοήσουν ότι η μεγάλη βιομηχανία της είναι η ΙΣΤΟΡΊΑ της και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ της! Και ο μοχλός για να αναδειχθούν αυτά τα δύο, είναι η ΠΑΙΔΕΊΑ! Κάθε επένδυση στη Παιδεία, έχει απόδοση στον Πολιτισμό και την ανάδειξη της Ιστορίας! Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να βρεθούν "τολμηροί" πολιτικοί που θα στηρίξουν αποφάσεις για χρηματοδότηση ΑΥΤΟΎ του Πολιτισμού και όχι των ευκαιριακών πελατειακών τοπικών δραστηριοτήτων! Πρέπει να βρεθούν πολιτικοί που θα βάλουν την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην πρώτη σειρά των αναγκών του Κράτους και της Κοινωνίας και δε θα διστάσουν να παραχωρήσουν ένα πολύ γενναίο ποσοστό του Προϋπολογισμού στην υπηρεσία τους!
Εκτός αν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν αυτό που είπε κάποτε ο κ. Μητσοτάκης, ότι : "Ο Πολιτισμός δεν κοστίζει"!

6 σχόλια:

{Marianna} είπε...

Αγαπητέ "Σαλωνίτη", συγνώμη που σε ειδοποιώ από δω, αλλά για κάποιον δικό του λόγο ο blogger δεν με αφήνει να στείλω mail: η τελευταία μου ανάρτηση σε αφορά, μπες να δεις αν θες! :)

typhoon είπε...

Ίσως για να καταλάβουν οι πολιτικοί την αξία του πολιτισμού να πρέπει να αποκτήσουν πρώτα οι ίδιοι πολιτικό πολιτισμό.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ typhoon:
Δύσκολο το βλέπω αυτό, φίλε μου! Οι σημερινοί πολιτικοί, έχουν πολλά πτυχία, αλλά στερούνται επαρκούς Παιδείας!
@ {Marianna}:
Γλυκιά μου, είναι τόσα πολλά τα πράγματα που αγαπάω...

# είπε...

Έτσι είναι, 100% σωστός!!

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που σχολιάζεις.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ t:c, Phivos Nicolaides :
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Όμως δεν πρέπει να μέμουμε σ' αυτά! Κάτι πρέπει να γίνει!