Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα;

Έχουν περάσει δυόμισι αιώνες περίπου από τότε που ένας Πρώσος χωρικός, την εποχή της "Πεφωτισμένης Δεσποτείας" του Φρειδερίκου Β' είπε την περίφημη φράση "Υπάρχουν Δικαστές στο Βερολίνο", εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βεβαιότητά του για τη Νομιμότητα του Κράτους στο οποίο ζούσε!
Η παραλλαγμένη, ερωτηματική, φράση στον τίτλο της ανάρτησης μπήκε γιατί παραμένει απορίας άξιο αν ο σημερινός Έλληνας πολίτης έχει αυτήν τη βεβαιότητα για τη δικαιοσύνη της χώρας του!
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την εποχή η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει "ένα απέραντο δικαστήριο"! Απ' όλα έχει ο μπαξές! Εξεταστικές Επιτροπές, σε λίγο Ειδικά Δικαστήρια, προανακρίσεις, ανακρίσεις και άλλα πολλά που τρέχουν! Δύσκολη δουλειά! Δοκιμάζονται τα πάντα! Άνθρωποι, συνειδήσεις, θεσμοί! Και στη μέση η "κοινή γνώμη", πάντα περίεργη πάντα ανικανοποίητη, πάντα αδηφάγα!
Πριν λίγες εβδομάδες, για "ηθική αυτουργία", στη γνωστή υπόθεση του "Βατοπεδίου", επιβλήθηκε στον κ. Αγγέλου, Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή, ποινή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 400.000 ευρώ! Δε σχολιάζω την απόφαση!
Πριν λίγες ημέρες, κατά την εξέταση του κ. Μαντέλη, στενού συνεργάτη του κ. Σημίτη, ο οποίος έχει ομολογήσει τη λήψη, προς το παρόν, "μίζας", χορηγία τη λέει ο ίδιος, 400.000 μάρκων από τη SIEMENS, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτού και εισαγγελέα για το εάν το παραπάνω ποσό αποτελεί... "χορηγία" ή "δωροδοκία"! Δε γνωρίζω νομικά! Πιθανόν οι καλοί δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση να στηρίζονται σε πλειάδα νόμων που ισχυροποιούν την άποψή τους! Ή χώρα μας, είναι γνωστό ότι είναι χώρα της πολυνομίας! Το ότι άλλωστε, ο Ρωμαίος Γάϊος Τάκιτος, αιώνες πριν είπε ότι: "'Όσο πιο διεφθαρμένη είναι μια πολιτεία, τόσο περισσότερους νόμους θεσπίζει", δε είναι βέβαιο ότι το είπε για τη χώρα μας!
Κάτι πάει να κινηθεί και με την υπόθεση του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, επιφανούς στελέχους της Δημοκρατικής παράταξης, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και παρά λίγο Προέδρου του Κινήματος, ο οποίος βρέθηκε με, υπερβολικά πολλά, περιουσιακά στοιχεία και έμμεση(;) συμμετοχή σε οφ σορ εταιρείες! Καλείται, λοιπόν, και αυτός να δικαιολογήσει από που προέκυψε αυτός ο πλουτισμός! Υπενθυμίζουμε ότι ο ως άνω κ. Άκης, έχει διατελέσει Υπουργός σε ... κρίσιμα και χρηματοβόρα Υπουργεία και επί αδέκαστου κ. Σημίτη!
Τέλος, έχουμε και την ομολογημένη δωροληψία του ΠΑΣΟΚ , μέσω κ. Τσουκάτου, με ένα εκατομ. μάρκα, υπόθεση για την οποία έχουμε άγνοια σε ότι αφορά την εξέλιξή της!
Είναι γνωστό ότι, λόγω της πολυνομίας και της δικομανίας των Ελλήνων, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν "φρακάρει" από τις υποθέσεις! Ωστόσο, κάποιες υποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την υπό αμφισβήτηση ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος, θα έπρεπε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα!
Κωλυσιεργίες και νομικίστικα δικηγορικά τερτίπια, μπορεί να διευκολύνουν ενόχους, ελάχιστα όμως συντελούν στην απόδοση δικαιοσύνης! Οι δικαστές, ασφαλώς, δικάζουν με βάση τους νόμους και τη συνείδησή τους! Στη συνείδηση όμως του δικαστή πρέπει να συνεκτιμάται και αυτό που διαχέεται από την κοινή γνώμη! Γιατί, όπως γράφει και το Σύνταγμα της Μασαχουσέτης: "Αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη να δικάζεται με τρόπο απροκατάληπτο και αμερόληπτο, όσο η μέση ανθρώπινη κρίση"!
"Υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα" , να "διαβάσουν" τη "μέση ανθρώπινη κρίση" των παραπάνω υποθέσεων;

5 σχόλια:

παρναSOS είπε...

Φίλε Σαλωνίτη δυο λόγια μόνο,

Δικαστές και εισαγγελείς σύμβολα της δικαστικής ανεξαρτησίας, Τσερτσέτης Πολυζωίδης Δελαπόρτας, είχαν ενδυθεί την τήβενο του ήθους και του δικαίου, κατά πως ο Ελύτης το είχε περιγράψει. Αλλά τα σύμβολα τα κοιλοπονά η εποχή τους και γεννιούνται για να καλύψουν κοινωνικά, πολιτικά ή εθνικά κενά. Στην περίπτωσή τους την παρακμή που είχε σηματοδοτήσει η άφιξη και αυταρχική διαχείριση του νεοσύστατου κράτους εκ των εισαγόμενων ηγεμόνων.

Πιθανότατα η σημερινή παρακμή να είναι σφοδρότερη εκείνης επειδή έχει πειθαναγκάσει την κοινωνία να λειτουργεί ατομικά στην βάση του ο σώζων εαυτόν σωθήτω με την γνωστή σε όλους κατάληξη ενός ναυαγίου. 'Απαντες πνίγονται αφού ο ένας τραβά από τα μαλλιά τον άλλον για να σωθεί στην λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.. (εκτός κι αν κάποιοι το κάνουν επί σκοπού ως κοινοί προβοκάτορες..)

Γιατί τα γράφω; Μα επίκειται η έκδοση μιας απόφασης που θα αφορά την Συνταγματικότητα της μειοδοτικής υπεψήφισης από την βουλή του Μνημονίου. Αν λοιπόν, αφήνωντας υπονοούμενα και υπαινυγμούς, μαντρώσουμε φασιστικά το σύνολο των δικαστών στην δύσοσμη στάνη της διαφθοράς, γιατί και αυτοί να μην προβούν στην ανάλογη σκέψη για όλους εμας που καταθέτουμε την άποψή μας από την θέση του εκ του ασφαλούς καταθέτοντος μάρτυρα; Πως δηλαδή αυτοί (εμείς) είναι ως λαός από καιρού χαμένη υπόθεση και θα είναι πράξη σισσυφική να ματώσει κανείς για την ανάστασή τους..

Μήπως λοιπόν θα πρεπει να είμαστε περισσότερο ακριβείς και λιτοί γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι αν υπάρχουν δικαστές αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει η δικαιοσύνη ως θεσμός;

Ανώνυμος είπε...

Το ωραίο είναι ότι ο Άκης δήλωσε ότι η εμπλοκή του στο σκάνδαλο ζήμενς έγινε γιατί κάποιοιμεπιθυμούν την πολιτική του εξόντωση!
Δεν έχει πάρει χαμπάρι το άτομο!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ

•Το 1996-97 η πολιτεία με Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους χρηματοδοτεί την μετατροπή της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ σε ΛΙΜΑΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ που θα έβαζε την περιοχή και την δυτική Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
•Το 2007 η ιδιοκτήτρια εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ επιχειρεί να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού την εταιρία EDISON με σκοπό την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Την επένδυση ακυρώνει ο ξεσηκωμός του λαού της περιοχής.
•Το 2010 οι νέοι ιδιοκτήτες / Τραπεζίτες της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ και η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρούν από κοινού να εγκαταστήσουν “παράνομα” και σε πείσμα της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας1100MW με πρώτη ύλη το L.P.G με υψηλούς δείκτες ρίπων και επικινδυνότητας .
•ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
•ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ !!!
•ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΖΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.

mahler76 είπε...

εδώ δεν υπάρχει κράτος θα υπάρχουν δικαστές???

Καλή σου μέρα :)

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ παρναSOS:
Κανένας λογικός άνθρωπος αυτής της χώρας δε θα σκεφτόταν να "μαντρώσει" δικαστές, τούτη τη χρονική στιγμή που ο δοκιμαζόμενος μισθωτός και συνταξιούχος έχει εναποθέσει "την πάσαν ελπίδα" στη δικαιοσύνη!Ζητάμε απλώς επιτάχυνση και "ανθρώπινη κρίση"!
@ mahler76 :
Χαθήκαμε! Καλό χειμώνα, που δεν το βλέπω δηλαδή!Δυστυχώς ναι, δεν υπάρχει Κράτος με ευθύνη όλων των πολιτικών των τελευταίων 30 ετών!