Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Αρχαίο Θέατρο Δελφών!

Ναι, ξέρω! Το blog "antiparatheseis1", έχει αυτοπροσδιοριστεί ως "Το πολιτικό blog της Άμφισσας", όμως το θέμα με το οποίο θα επιχειρήσουμε να ασχοληθούμε είναι τεράστιο! Ξεπερνάει τα όρια της Άμφισσας, η οποία θα είναι σε λίγο η Πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών, ξεπερνάει τα όρια αυτής της αρχαίας πόλης των Δελφών, με τους συμβολισμούς της ως "ομφαλός της Γης" και έδρα του ομώνυμου "Μαντείου" και τις αμφιλεγόμενες μεταφράσεις των άναρθρων κραυγών της Πυθίας από το πανέξυπνο "Ιερατείο" της! Ξεπερνάει, ακόμα και τα όρια της πάντα τελούσης υπό πτώχευση χώρας μας!

Η σημερινή μας ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, ιστορικά στοιχεία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ και έχει να κάνει με την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται! Στο σημείο αυτό, θέλω να θυμίσω στους μεγαλύτερους και να γνωρίσω στους νεώτερους ότι από το θέατρο αυτό, τόσο προπολεμικά, όσο και μεταπολεμικά, πέρασαν "ιερά τέρατα" της θεατρικής σκηνής! Και για να ανασύρω από τη μνήμη μου μόνο αυτούς που είδα, αναφέρω τους: Ασπασία Παπαθανασίου με όλο το θεατρικό επιτελείο του Θεάτρου Πειραιώς του Δημήτρη Ροντήρη, Μάνο Κατράκη, Θάνο Κωτσόπουλο, Αλέξη Μινωτή, Κατίνα Παξινού κ.α! Δυστυχώς, κάπου εκεί στη δεκαετία του '70 σταμάτησαν όλα! Αιτία; Μεγάλο στατικό πρόβλημα του Θεάτρου! Και μετά, τίποτα! "Απέσβετο και λάλον ύδωρ"!Αγνοώ τις λεπτομέρειες τόσο του προβλήματος του Θεάτρου, όσο και των ενεργειών που έχουν γίνει για την αποκατάστασή του! Όμως το Θέατρο "αργεί", για πάνω από σαράντα χρόνια και το γεγονός αυτό, δε μας τιμά ιδιαίτερα! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν περιμένω απολύτως τίποτα, πλέον από την Πολιτεία και τους όποιους εκπροσώπους της!

Έτσι όταν πριν δύο χρόνια άρχισα να σκέπτομαι την "ενεργοποίηση" κάποιων συμπολιτών μου με δεδομένη ευαισθησία στο θέμα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο για βοήθεια, βρήκα την "κίνηση πολιτών" "ΔΙΑΖΩΜΑ"! Για το τι είναι και τι ακριβώς προσδοκά το "ΔΙΑΖΩΜΑ", διαβάστε εδώ.

Η κίνηση είναι δημιούργημα του Σταύρου Μπένου, ο οποίος δεν νομίζω να έχει ανάγκη συστάσεων και αποσκοπεί στην αποκατάσταση όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας! Η βοήθεια συνίσταται στο ότι όντας περισσότερο ευέλικτη, η κίνηση, μπορεί να εντοπίζει κεφάλαια και χρηματοδότες και να κάνει ένα πλάνο διάθεσής τους! Στην όλη δραστηριότητα εμπλέκεται και η Τοπική αυτοδιοίκηση! Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, "Είκοσι πέντε αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα περιμένουν εντός του 2010 «σωτήριες» παρεμβάσεις (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναστηλώσεις) κόστους 31.301.942 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο θα καλυφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Πολιτισμού, το ΕΣΠΑ και βεβαίως από χορηγούς."!

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν μέσα σ' αυτά τα 25 "τυχερά" θέατρα, συμπεριλαμβάνεται και αυτό των Δελφών! Στείλαμε mail και περιμένουμε απάντηση!

Το θέμα θα το παρακολουθούμε και θα το διατηρούμε στην επικαιρότητα! Κάνουμε επίκληση σε όσους μπορούν να μεταφέρουν στο "ΔΙΑΖΩΜΑ" την αγωνία μας!

Ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος, μετά τον "Παρθενώνα", αξίζει της προσοχής μας

Ξεκινάμε!...

5 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αλίμονο αν στα 25 θέατρα δεν περιλαμβάνεται κι αυτό των Δελφών!
Εκτός κι αν η Ελλάδα μας διαθέτει 25 αρχαία θέτρα σημαντικότερα απ' αυτό των Δελφών, οπότε χαλάλι τους...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Και όμως, φίλε μου, αυτό νόμιζα κι εγώ αλλά με ένα πιο προσεκτικό ψάξιμο στην ιστοσελίδα του "ΔΙΑΖΩΜΑ", όπου αναγράφονται τα προς συντήρηση θέατρα, διαπίστωσα ότι δεν στμπεριλαμβάνεται! Ίσως σε αυτή τη φάση! Πάντως, επειδή έχω πεισμώσει θα το κυνηγήσω πολύ το θέμα!Βοήθα όσο μπορείς από το διαδίκτυο!Μιλάμε για Μνημείο!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
Αγαπητοί συνδημότες,
Εξωθεσμικοί και θεσμικοί παράγοντες του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού προσπαθούν να μετατρέψουν το Πλατυγιαλι σε ενεργειακό κολαστήριο. Το σχεδιάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και συγχρόνως επιβάλλουν την σιωπή σε όλους τους κομματικά ελεγχόμενους πολίτες και φορείς καθώς επίσης και στα ΜΜΕ για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια τους και με λιγότερες αντιδράσεις από την κοινωνία. Αρχικά, ξεκινήσαμε τον αγώνα ενημέρωσης των πολιτών για τα πραγματικά σχέδια της επένδυσης (LPG ΚΑΙ ΟΧΙ LNG), που τάζουν στους πολίτες χιλιάδες ψεύτικες θέσεις εργασίας και για τον κίνδυνο της ερημοποιησης της περιοχής στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της επένδυσης του ΚΑΤΑΡ στο Πλατυγιαλι. περασπιζόμαστε το δημιούργημα μας, το λιμάνι μας, το μέλλον μας, τους κόπους μας και τον ιδρώτα μας. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Το ήθος, την τιμιότητα, την ανάγκη για δημιουργική εργασία. Υπερασπιζόμαστε την υγιή ανάπτυξη σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι του ατομικού. Δεν βλέπουμε την ανάπτυξη και το χρήμα ως θεό. Η υγεία και το περιβάλλον είναι σημαντικότερα από την οποιαδήποτε ανάπτυξη που καταστρέφει τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής.
Για τους ανωτέρω λόγους λέμε :
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΙΜΑΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.
http://astakos.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βαγγέλη, πολύ καλή πρωτοβουλία! Είμαστε μαζί σου αν χρειαστείς βοήθεια. Θεωρώ ότι τουλάχιστον δύο αρχαία μνημεία της περιοχής δικαιούνται οπωσδήποτε φροντίδα (στερέωση και αναστύλωση...) κι αυτά είναι το αρχαίο θέατρο των Δελφών (για τους λόγους που αναφέρεις) και το Κάστρο της Άμφισσας (για την αρχαιολογική, αλλά κυρίως για την ιστορική του αξία!). Πρόκληση για την πολιτική μας ηγεσία...

Θανάσης Η. Παναγιωτόπουλος

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Θανάση, τι θα πει "αν χρειατείς βοήθεια..."! Θα βρεθούμε να βρούμε κι άλλους να το οργανώσουμε! Ο Μπένος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά! Για το Κάστρο να το ξεκινήσουμε ανεξάρτητα, αλλά δυνατά! Να ξέρεις ότι στο δρόμο μας θα συναντήσουμε το μεγαλύτερο θηρίο της ελληνικής πανίδας! Τη γραφειοκρατία του ΚΑΣ!