Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Υπέρβαση!... Κάν' την τώρα!...

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η ΟΝΝΕΔ, πραγματοποιεί το Συνέδριό της στους Δελφούς! Χθες 18/6 στο "Κλειστό" της Άμφισσας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Για τη μικρή μας πόλη, έδρα του νέου Δήμου Δελφών σύμφωνα με τον "Καλλικράτη", υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός! Όμως, τούτο το blog, δεν είναι ειδησεογραφικό! Είναι blog γνώμης με την οποία κάποιος μπορεί να συμφωνεί, να διαφωνεί ή να...αδιαφορεί και θα εκφράσει απερίφραστα τη γνώμη του, γιατί η Ν.Δ., βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι από τις επιλογές του οποίου θα κριθούν πολλά, ακόμα και η διατήρησή της!
Η λεγόμενη "Δεξιά" στην Ελλάδα, μετά το 1981, δεν καθιερώθηκε στους ψηφοφόρους ως ένα κόμμα με σαφή ιδεολογικό, κοινωνικό και οικονομικό προσανατολισμό Η ήττα του 1981, αν και διαφαινόμενη, προκάλεσε σοκ μεγαλύτερο του αναμενόμενου το οποίο επέτεινε και η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ενός πολιτικού ο οποίος μετέφερε στη χώρα μας ένα άλλο στυλ διοίκησης και διαχείρισης των κοινών, ένα στυλ φιλολαϊκό με παροχές και χαϊδέματα αυτιών, ένα στυλ του οποίου τα αποτελέσματα, όσο και αν μερικοί δε θέλουν να το ομολογήσουν, τα πληρώνει σήμερα η χώρα μας! Οι ηγέτες της Ν.Δ. έκτοτε, εγκλωβίστηκαν σε αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης και διαχειρίστηκαν το, μεγάλο, διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση, με έναν τρόπο που θυμίζει τις ποδοσφαιρικές ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά για χρόνια το πρωτάθλημα το παίρνει ο ... άλλος! Δημιούργησε το δικό της συνδικαλιστικό βραχίονα σε όλους τους τομείς της ζωής και άφησε τη "βάση" να αλωνίζει! Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, συμφωνούσε με κάθε είδους παροχή προς τους πάντες και δε μίλησε ποτέ με ειλικρίνεια στον κόσμο, εκτός από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, για το πού θα οδηγούσαν τη χώρα οι "κοινωνικές" παροχές με δανεικά, η αλλαγή του κώδικα αξιών της κοινωνίας, ενώ δε συνέβαλε αποφασιστικά και με ρεαλισμό, στη προσπάθεια επίλυσης ή διευθέτησης των τοπικών εκκρεμοτήτων με γειτονικές χώρες!
Αυτός ο "λάιτ" τρόπος λειτουργίας του Κόμματος, είχε ως αποτέλεσμα να εισέλθουν στο Κόμμα πρόσωπα με λαϊκό προφίλ, διακεκριμμένα στο χώρο τους, κατάλληλα για τον αγώνα ανάκτησης της εξουσίας, αλλά, ως απεδείχθη, μη έχοντα σχέση με αυτό που λέμε λειτουργία της διοίκησης ή στα απλά ελληνικά, management! Πράγμα το οποίο απεδείχθη, όταν μετά από την κόπωση του εκλογικού σώματος και την μεγαλύτερη ροή σκανδάλων, όπως αποδεικνύεται σήμερα, της διακυβέρνησης Σημίτη, η Ν.Δ. έγινε Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή! Στο διάστημα αυτό εμπεδώσαμε δύο πολιτικούς όρους: Το "μεσαίο χώρο", ως τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την "ήπια προσαρμογή", ως μέθοδο επίτευξης της περίφημης "επανίδρυσης του Κράτους"! Επειδή, εκ των υστέρων είναι εύκολο να κρίνει κανείς πολλά εκ των πριν υπαρξάντων, δε θα κάνω το λάθος να προχωρήσω σε ανάλυση του τι δεν έγινε! Αυτό όμως, "το τι δεν έγινε", καθιστά προφανές το "τι πρέπει να γίνει"!
Και αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ' όλα είναι ο επαναπροσδιορισμός (ή μήπως ο προσδιορισμός) της ιδεολογικής πλατφόρμας πάνω στην οποία πρέπει να πορευτεί η Ν.Δ.! Και τούτο πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, αλλά και χωρίς συναισθηματισμούς, με γνώμονα πάντα, όπως έγραψε προ ημερών και "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ότι δεν είναι κακό τα κόμματα να προσδιοριστούν ιδεολογικά, αποβάλλοντας όλα τα περί "πολυσυλλεκτικότητας", "ευρέος ιδεολογικού φάσματος"και άλλα τινά, τα οποία αποτελούν βερμπαλισμούς αλίευσης σε θολά νερά! Ναι ευθαρσώς υπονοούμε ότι πλέον τα κόμματα και η Ν.Δ. πρωτίστως πρέπει πλέον να αποκτήσουν "ιδεολογική καθαρότητα", με την οποία να κοιτάνε στα μάτια τους ψηφοφόρους! Δείτε τι συμβαίνει σήμερα στο Κυβερνών κόμμα, στο οποίο κάποιοι εκπλήσσονται ή κάνουν ότι εκπλήσσονται με τους νεοκαπιταλιστικούς χειρισμούς κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων, χειρισμοί οι οποίοι πριν κάποια χρόνια ήταν αδιανόητο ακόμα και να διατυπωθούν!
Το δεύτερο σοβαρό θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Ν.Δ., είναι συνυφασμένο με το πρώτο και έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό που θα επιλέξει, αν επιλέξει, το Συνέδριο! Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι όπως οι κύριοι που, ενδεικτικά, παραθέτουμε στις παρακείμενες φωτογραφίες, θεωρούμε ότι δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν μια μη λαϊκίστικη πορεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα φτάνει και μέχρι τη στήριξη κυβερνητικών αποφάσεων για το καλό της Πατρίδας!
Αλλά περί των πολλών αυτών κυρίων και άλλων, στο μέλλον!...

4 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Φίλε μου, προσωπικά δεν πιστεύω πως κάποιοι "ιδεολογικοί αναπροσανατολισμοί" κλπ κλπ μπορούν να σώσουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, απ' το τέλμα αναξιοπιστίας που έχει πέσει!
Η οργή της κοινωνίας είναι τέτοια που, πλέον, δεν λειτουργούν ούτε αποδίδουν οι παλιές θεωρίες περί "ώριμου φρούτου", "επταετής εναλλαγή κυβερνήσεων" κλπ.

Επίσης, δεν πιστεύω πως οι ειλικρινείς και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, όπως μου φαίνεσαι εσύ, προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο αν προσπαθούν να να φτιασιδώσουν τις "παλιόγριες", δηλ. τα παλαιά και οριστικά φθαρμένα πολιτικά σχήματα.

Νομίζω πως ζούμε συνθήκες 1910.
Και τότε κατέρρεε ο παλιοκομματισμός και ήρθε ένας Βενιζέλος και έδωσε νέα πνοή για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Δεν λέω πως οι εποχή μας σηκώνει κάποιον "νέο σωτήρα", αλλά θεωρώ αναγκαία την εκ θεμελίων ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, που θα συνεπιφέρει και αντίστοιχο ιδεολογικό εμπλουτισμό...

Καλή σου εβδομάδα και χάρηκα που σε γνώρισα.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Διαφωνώ με όσους ισχυρίζονται τους τελευταίους μήνες ότι "κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα", δηλαδή, ουσιαστικά η Δημοκρατία μας!Εκείνο που κατέρρευσε, είνα αυτό που ονόμασα εδώ σε κάποια παλαιότερη ανάρτηση "σύστημα των πολιτικών" δηλαδή αυτό που στήθηκε μετά τη μεταπολίτευση, με τέτοιο τρόπο ωστε να δημιουργηθούν τα "πολιτικά" και "οικονομικά" τζάκια σε βάση αλληλοϋποστήριξης! Εκτίμησή μου είναι ότι "αυτό" το σύστημα κατέρρευσε,καταρρέει, περισσότερο με "ηθικό" και "πολιτικό" στιγματισμό, παρά με τον "οικονομικό! Άποψή μου είναι ότι αυτό που υπάρχει ως δομή του συστήματος, με αλλαγές σε πρόσωπα και ιδέες μπορεί να δώσει το "νέο", το "φρέσκο"!Μπορεί να μοιάζει "νεοσυντηρητική" η άποψή μου, αλλά μη ξεχνάμε ότι κάποιοι ψήφισαν "σοσιαλισμό" και από την κάλπη βγήκε "βαρβαρότητα"!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ξέχασα να σε ευχαριστήσω για το σχόλιό σου!Είναι πολύ χρήσιμοι οι προβληματισμοί!Μόνο που κάποτε πρέπει να προχωρήσουμε και σε δράσεις!Καλό σου απόγευμα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα ήταν πολύ λυπηρό αν ταυτίζαμε το ξεπεσμένο πολιτικό μας σύστημα με τη Δημοκρατία.
Είναι σα να ταυτίζουμε την Εκκλησία με τους διεφθαρμένους ιεράρχες.

Προσωπική μου άποψη: απ' τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα, και τον τρόπο που είναι οργανωμένα και λειτουργούν, δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον τίποτα αξιόλογο.

Στην ανάρτησή σου αναφέρεις για κάποιο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Έχεις ποτέ αναρρωτηθεί τι παρακίνησε κάποιους νέους να ενταχθούν σε αυτή την οργάνωση (όπως και στην αντίστοιχη του άλλου κόμματος εξουσίας);
Επειδή φαίνεται να ξέρεις πρόσωπα και πράγματα, θα έπρεπε ήδη να έχεις αηδιάσει με την ιδιοτέλεια και τον καιροσκοπισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων εντάσσονται σε κόμματα.
Και οι οποίοι, σημειωτέον, βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους να αποβάλλουν κάθε φυσιολογικό, έντιμο ή ιδεολόγο τολμήσει να αμφισβητήσει τα προνομιάκια και τα συμφεροντάκια τους!

Είδες τι είχε πάθει πριν έναν μήνα ο Κουβέλης του ΣΥΝ, που στην τοπική του οργάνωση δεν τον εξέλεξαν ούτε σύνεδρο...