Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ανάκαμψη θα έρθει μέσω του Κινεζικού τίγρη;

Το λένε και το γράφουν όλοι οι εχέφρονες οικονομολόγοι-αναλυτές, ότι τα μέτρα για τη σωτηρία της οικονομίας, όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δεν αρκούν από μόνα τους για να μας σώσουν απ' την πτώχευση! Και τούτο γιατί τα οικονομικά μέτρα αφαιρούν αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει πτώση της κατανάλωσης, ήδη αισθητή στην αγορά, που με τη σειρά της θα φέρει απολύσεις, στο δίκτυο των εμπορικών καταστημάτων και στη βιομηχανία! Αυτός είναι ο κύκλος της "ύφεσης". Το τραγικό για τη χώρα μας είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε σχεδόν τίποτα από τη βιομηχανία μας, για δύο λόγους: Ο ένας είναι γιατί δεν έχουμε αξιόλογη βιομηχανία και ο άλλος, γιατί και αυτό που έχουμε δεν είναι ανταγωνιστικό! Τότε τι! Είναι το εύλογο ερώτημα!
Την απάντηση την έδωσε ένας πανέξυπνος Κινέζος, ο κάπτεν Γουέι Τζιανφού, Πρόεδρος του κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού που ακούει στο όνομα COSCO , ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας!
Η COSCΟ, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει τη διαχείριση του εμπορευματικού σταθμού ΙΙ, στο λιμάνι του Πειραιά, μια συμφωνία που είχε διαχειριστεί η προηγούμενη Κυβέρνηση και την οποία είχαν έντονα αμφισβητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κατάληξη το κλείσιμο του λιμανιού για 18 ημέρες!
Ο κάπτεν, μας λέει με τον τρόπο του, ότι οι Έλληνες, λόγω γεωστρατηγικής θέσης αλλά και ιδιοσυγκρασίας μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη μόνο μέσω της παροχής υπηρεσιών! Οι Κινέζοι φημίζονται για το ρεαλισμό τους και τη φιλοσοφημένη στάση ζωής! Δεν αεροβατούν είναι πραγματιστές και ορθολογιστές! Αν τους ακούει κάποιος, μόνο όφελος έχει! Ασφαλώς είναι και επιχειρηματίες και επιζητούν το κέρδος! Αλλά, αν πρόκειται να έχουμε κι εμείς μερίδιο από τα κέρδη, τα υπόλοιπα είναι θέμα διαπραγμάτευσης! Λέω τα υπόλοιπα, γιατί τα άμεσα σχέδια της COSCO είναι πολλά και μεγάλα! Ζητούν: Τουριστική συνεργασία, μετατροπή του Πειραιά σε πύλη προϊόντων για την Ευρώπη, επενδύσεις στον κλάδο Logistics, επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές μας, ενώ εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για άλλα λιμάνια μας όπως Βόλου, Θεσσαλονίκης κ.α.!
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, έβαλε στο ράφι όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση για τη συμφωνία και δια στόματος κ. Κατσέλη χαρακτηρίζει τον κινεζικό κολοσσό "βασικό εταίρο για την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά" και τη συμφωνία "στρατηγικής σημασίας" για τη χώρα μας!
Μέσα στα τόσα που μας προκύπτουν αυτόν το καιρό, αυτά τα επιχειρηματικά νέα είναι, νομίζω μια πολύ καλή οικονομική είδηση, θαρρώ η πρώτη με άρωμα αναπτυξιακής προοπτικής!
Άλλωστε τα στοιχεία, μιλάνε μόνα τους: Το πρώτο τετράμηνο του '10, ο τζίρος της εταιρείας στον προβλήτα ΙΙ αυξήθηκε κατά 43%, με τους εργαζόμενους να αυξάνονται, μέσα στο προσεχές διάστημα από 300 σε περίπου 1000!
Αυτό, είναι μια πολύ καλή είδηση!

8 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Kαι μόνον οτι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, είναι από μόνο του ένα καλό νέο!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Επιτέλους και ένα ευχάριστο.
Απομένει στα κυβερνητικά ..."σαϊνια" να το εκμεταλλευτούν

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Τις καλημέρες μου , κυρίες μου!
Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια πρέπει να γίνουν για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του κοσμάκη!
Με αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, δε φεύγεις μπροστά!

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε

Σωστό ή λάθος δεν υπάρχει παρά μόνο όταν φτάσει η ώρα του ταμείου. Πριν από την ώρα αυτή όλα είναι εκτιμήσεις. Ειλικρινά εύχομαι να διαψευσθώ και τα πράγματα να έχουν καλό δρόμο. Το εύχομαι ολόψυχα αλλά δυστυχώς δεν το πιστεύω.

Φιλικά

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Σεβαστό! Αλλά,εξαρτάται από το τι νόημα δίνουμε στη λέξη "ταμείο"! Γιατί αν έχουμε αμέσως ή εμέσως μια σημαντική αύξηση σε θέσεις εργασίας και αυτό "ταμείο" είναι!

mahler76 είπε...

όπως και στην Επανάσταση άλλοι μας έσωσαν έτσι και τώρα. Ευτυχώς που υπάρχουν Γερμανοί, Γάλλοι, Ρώσοι και Κινέζοι.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ mahler76:
Δεν είναι κακό να μάθουμε ,επιτέλους, σε ποιό γήπεδο μπορούμε να παίξουμε και να πάρουμε τον κατάλληλο προπονητή!