Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Συντακτική Βουλή, για αλλαγή Πολιτεύματος!

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ένα κομμάτι της αποτυχίας του Πολιτικού Συστήματος στην Ελλάδα, οφείλεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985! Η αναθεώρηση εκείνη, για όποιον δε θυμάται, καθιέρωσε την παντοδυναμία του Πρωθυπουργού, κατέστησε διακοσμητικό στοιχείο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο  το ρόλο του Βουλευτή και της Βουλής! Και λέω "ακόμα περισσότερο" γιατί ήδη ο Βουλευτής από τον τρόπο με τον οποίο "επιλέγεται" ως υποψήφιος, είναι δέσμιος του Αρχηγού και της Ηγετικής Ομάδας του κάθε κόμματος! Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος, και προαγωγής των Ανώτατων Δικαστικών, κατάργησαν ή ποδηγέτησαν όλες τις ασφαλιστικές-ελεγκτικές δικλείδες προς τους ασκούντες
τη Διοίκηση και δημιούργησαν ένα Πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο - τέρας!
 Έτσι τη Χώρα δεν τη Διοικούν οι εκλεγμένοι από το Λαό εντολείς του, αλλά οι ασκούντες επιρροή προς την Ηγετική Ομάδα του Πρωθυπουργού, ντόπιοι και ξένοι παράγοντες με τα αντίστοιχα ... ωφελήματα!Τα όσα πάθαμε ως Χώρα και τα όσα διαρρέουν πλέον σιγά-σιγά, νομίζω ότι δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης αυτής της θεωρίας!
Κοινή αντίληψη, όσων δεν έχουν παρωπίδες, δεν πιστεύουν τις αισιόδοξες προβλέψεις αυτών που μας οδήγησαν εδώ και τώρα, υπό την πεφωτισμένη ηγεσία τους μας το "παίζουν" αισιόδοξοι, είναι ότι, ακόμα και αν αυτά τα καταστροφικά μέτρα βελτιώσουν, κάπως, την κατάσταση, η χώρα δε θα βγει από τον φαύλο (κυριολεκτικά) κύκλο της υπανάπτυξης, της διαρκούς απειλής χρεωκοπίας, της πτώχευσης των νοικοκυριών και της επαίσχυντης μακαριότητας των πολιτικών!
Η Χώρα, λοιπόν χρειάζεται ένα δημιουργικό "σοκ" για να μπορέσει να ανακάμψει, αποκλείοντας την περίπτωση ενός καταστροφικού "ξανακυλήματος"! Το "σοκ" αυτό, δυστυχώς, μπορεί να το δημιουργήσει μόνο  η σημερινή πολιτική Ηγεσία της Χώρας σε μια προσπάθεια να κάνει δημόσια και έμπρακτα την αυτοκριτική της!
Το "σοκ" αυτό δε μπορεί να είναι άλλο, παρά η αλλαγή του Πολιτεύματος!
Μη σας τρομάζει ο όρος! Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ό,τι αποδίδει η φράση!
Η Ελλάδα, λόγω της ψυχολογίας των Πολιτών, της φύσης των Πολιτικών αλλά, κυρίως, λόγω της κακής εμπειρίας διοίκησης,  η οποία ήδη αποκτήθηκε, χρειάζεται μια ισορροπημένη διαρχία στην κορυφή όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις! Το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό, είναι παγκοίνως διαπιστωμένο ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μια πλήρη και οριστική ανάταξη της Χώρας! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αλλαγή του Πολιτεύματος το οποίο να μετατραπεί από "Προεδρευομένη Δημοκρατία" σε "Προεδρική" με εκλογή του Προέδρου από το Λαό και μελετημένη και ισορροπημένη μεταβίβαση κρίσιμων τομέων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Το "μοντέλο" λειτουργεί σε μεγάλες Δημοκρατικές Χώρες!
Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται εκλογή Συντακτικής Βουλής! Τυπικά, δεν υφίστανται οι λόγοι για κάτι τέτοιο, αφού Συντακτική Βουλή εκλέγεται κατά τη ίδρυση κάποιου Κράτους ή μετά από πολύ σημαντικό γεγονός  το οποίο καθιστά αναγκαίο κάτι τέτοιο (επανάσταση, δικτατορία, απελευθέρωση κ.λ.π.)! Όμως, πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στην Πατρίδα μας, με την εξαθλίωση Κράτους και Πολιτών, με υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, την ουσιαστική αδυναμία της Χώρας να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την καταστροφή του μέλλοντος τουλάχιστον δύο γενεών, συνιστά λόγο του να στραφούμε προς μια Δημοκρατική Επανάσταση, παρά να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο με γιατροσόφια!
Ο πολύ αποδυναμωμένος σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, αφού πείσει τα κόμματα να υπερβούν τις εγγενείς αδυναμίες τους που προέρχονται από την έλλειψη εσωτερικής Δημοκρατίας και οργάνωσης, αλλά και τους προσωπικούς σχεδιασμούς και προσωπικές στρατηγικές των ηγετίσκων των σημερινών κομμάτων!
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει κάποια ελπίδα να αποτελέσει η όλη διαδικασία την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μέσα στην οποία θα ξεπλυθούν όλα τα ανομήματα του σάπιου πολιτικού κατεστημένου που έστησε έναν στιβαρό και επικίνδυνο ιστό αράχνης, ανάμεσα σε αυτό και το Λαό!
Είναι και μια ευκαιρία για τον σημερινό Πρωθυπουργό να κάνει μια πραγματική "υπέρβαση" μετά από τα τόσα αποτυχημένα άλματα στο κενό που έχει κάνει και τα πληρώνει η Χώρα!

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σύνταγμα, έτσι ώστε να μιλάμε για καλύτερη εκπροσώπηση είναι αρκετές. Κατά την δική μου άποψη το πρόβλημα δεν υφίσταται τόσο στο είδος του πολιτεύματος, αλλά στην δημοκρατικότερη εκπροσώπηση του υπάρχοντος...και υπάρχουν πολλά που πρέπει να διορθωθούν. Καταρχήν όλοι πρέπει να εκλέγονται από τον λαό. Όχι επικρατείας, όχι διοριζόμενοι. Οι εκλογική διαδικασία θα πρέπει να διέπεται από τον αστικό κώδικα, όπως διέπονται οι εκλογές των συλλόγων και των επιμελητηρίων. Πολύ απλά, άλλο πράγμα θα πρέπει να είναι ο αρχηγός κόμματος και άλλο πράγμα αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας (τα έχουμε μπερδέψει λιγάκι). Ο δεύτερος εκλέγεται από τον λαό, ενώ ο πρώτος από την στενή κομματική ομάδα, που πολλές φορές γίνεται με διαβλητές διαδικασίες και αμφιβόλου συμμετοχής.
Επίσης για την κατάργηση του κομματικού κράτους (το μαζί τα φάγαμε δηλαδή) θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, δηλαδή οι μετακλητοί υπάλληλοι. Οι μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι Γενικοί Γραμματείς ή οι Διοικητές ΔΕΚΟ που προέρχονται από τα κομματικά γραφεία των βουλευτών ή φίλοι και γνωστοί που βρίσκονται στους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτή την στιγμή ο θεσμός των μετακλητών υπαλλήλων είναι συνταγματικός. Η κατάργηση του θεσμού αυτού θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να ανακοπεί η σύνδεση του κράτους με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα (κι εδώ τα έχουμε μπερδέψει λίγο).
Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, αλλά και σε αυτούς που μας "κυβερνούν" ότι δεν μας κυβερνούν, αλλά μας εκπροσωπούν. Ο λαός εξουσιάζει και νομοθετεί (οι βουλευτές μας) και η κυβέρνηση εκτελεί τις διαταγές μας. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός, υπουργός ή αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχει κανένα δικαίωμα να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις είτε για νόμους είτε για διαγραφές βουλευτών, χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια ένα άλλο αντισυνταγματικό μέτρο είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είναι και το μπόνους των 50 εδρών. Πολλοί θα πουν...θα έχουμε ακυβερνησία και άλλα τέτοιες δικαιολογίες, για να μη πω γελοιότητες. Άραγε γιατί οι προηγμένες χώρες υιοθετούν εκλογικά συστήματα πιο κοντά στην απλή αναλογική, αναγκάζοντας μικρά και μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν σε μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς; Με τόση ακυβερνησία που τους μαστίζει...έχουν πάψει να είναι δημοκρατικά προηγμένες για τους λαούς τους; Ποιος είπε ότι η Δημοκρατία είναι εύκολο πολίτευμα; Εάν θέλουμε εύκολα πράγματα, υπάρχει και η μοναρχία.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δε διαφωνούμε!Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι σκεπτόμενοι πολίτες βλέπουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα ποιότητας της Δημοκρατίας στη Χώρα μας!

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά,πιστεύω στήν τιμωρία ΟΛΟΥ
τού μεταπολιτευτικού πολιτικού προσωπικού,τιμωρία πού εγγυάται
ΜΟΝΟΝ ἠ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ....μετά βλέπουμε........

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά,πιστεύω στήν τιμωρία ΟΛΟΥ
τού μεταπολιτευτικού πολιτικού προσωπικού,τιμωρία πού εγγυάται
ΜΟΝΟΝ ἠ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ....μετά βλέπουμε........

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά,πιστεύω στήν τιμωρία ΟΛΟΥ
τού μεταπολιτευτικού πολιτικού προσωπικού,τιμωρία πού εγγυάται
ΜΟΝΟΝ ἠ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ....μετά βλέπουμε........

Unknown είπε...


thank you

سعودي اوتو