Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Θλιβερές διαπιστώσεις!...

Ο γνωστός, Αμερικανός Καθηγητής στο ΜΙΤ και μέγας στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο "Dialogos Radio", υποστήριξε ότι "Οι πολιτικές της Ε.Ε καταστρέφουν την Ελλάδα"!
Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε, επίσης, ότι για τα δεινά της Ελλάδας δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική λιτότητας και τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, αφού  «η Ελλάδα έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα». Για την κρίση ευθύνονται, επίσης, γενικότερα φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ελάχιστη συμμετοχή των πλουσίων στη φορολογία, καθώς και η «άσκοπη και βλαβερή» γραφειοκρατία.
Αντέκρουσε το στερεότυπο των βόρειων χωρών οι οποίες ισχυρίζονται ότι "οι Έλληνες είναι τεμπέληδες", λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Βόρειους!
Όσο και αν φανεί περίεργο, πολλοί άνθρωποι σε τούτη τη χώρα, με σαφώς λιγότερη μόρφωση από τον Αμερικάνο διανοούμενο, ισχυρίζονται τα ίδια εδώ και 28 μήνες!
Είναι επίσης λογικό το ότι σε μια συνέντευξη, της οποίας ένα κομμάτι μόνο είχε αναφορά στην Ελλάδα, δεν ήταν δυνατόν να γίνουν πιο εκτεταμένες αναλύσεις οι οποίες να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Καθηγητή!
Εκείνο που δεν ειπώθηκε και γενικά αποφεύγεται να ειπωθεί από πολλούς αναλυτές του εξωτερικού, είναι ότι το μεγαλύτερο "εσωτερικό πρόβλημα" της Ελλάδας, υπήρξε τα τελευταία 35 χρόνια το πολιτικό  προσωπικό της!
Το ότι είναι "...ελάχιστη η συμμετοχή των πλουσίων στη φορολογία..." δεν αποτελεί πρόβλημα της κοινωνίας αλλά αποτελεί πρόκληση κατά της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα! Η σημερινή δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου,  ότι δε θυμάται πού έβαλε το πρωτότυπο cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει "ατιμωρητί" στις ΗΠΑ για παράδειγμα! Αυτό δείχνει μια υπεροψία των πολιτικών έναντι των πολιτών και, το χειρότερο, μια αυτάρεσκη βεβαιότητα ότι κανένας Εισαγγελέας και κανένας νόμος δε μπορεί να στραφεί εναντίον του εξ αιτίας της άθλιας αυτής δήλωσης!
Η, αναμφισβήτητα,  "...άσκοπη και βλαβερή γραφειοκρατία..." αποτελεί διαχρονικά, γρανάζι στον ρουσφετολογικό μηχανισμό που έχει στήσει το πολιτικό σύστημα διαβλέποντας από την αρχή της λεγόμενης "μεταπολιτευτικής περιόδου" ότι κάθε εκσυγχρονισμός του Κράτους σήμαινε μείωση της πελατειακής βάσης, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλα τα κόμματα εξουσίας και οι συνδικαλιστικοί τους βραχίονες, κύριοι αίτιοι της κατάρρευσης της χώρας!
Ακόμα και αυτό το τελευταίο που ανέφερε ο Τσόμσκι, περί περισσότερων ωρών εργασίας των Ελλήνων, αποτελεί "επίτευγμα" του πολιτικού συστήματος, γιατί, μπορεί να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, αλλά έχουμε μικρότερη παραγωγικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω της γραφειοκρατίας που αναφέραμε πιο πάνω και της αδυναμίας (;) του Κράτους να εκσυγχρονίσει διαδικασίες!
Ακόμα και μετά την "Καταιγίδα της Ερήμου" που ενέσκηψε στη χώρα το Μάρτιο του 2010 οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού παραμένουν το ζητούμενο ενώ αν είχαν ξεκινήσει τότε, σήμερα θα απέδιδαν ήδη τους πρώτους καρπούς!
Αντί αυτών, που έχουν ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ κόστος, προχώρησαν με τις ευλογίες της τρόικας σε οριζόντιες περικοπές των εισοδημάτων γενικώς, παραβλέποντας διεθνείς μελέτες οι οποίες αναφέρουν σημαντικότατη άνοδο της ύφεσης για κάθε δις λιτότητας!
Αλλά, όταν από τα αρμόδια οικονομικά Υπουργεία έχουν περάσει άνθρωποι όπως ο κ. Ππαπακωνσταντίνου, κανείς πια δε μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο!
Ούτε ο σεβαστός και καλών προθέσεων, Καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: