Κατ΄αρχήν, οφείλω να δηλώσω ότι ιδεολογικά κοινωνικά και ρεαλιστικά, είμαι υπέρ των επενδύσεων, στο βαθμό που αυτές συντελούνται μέσα στα πλαίσια των νόμων και διατάξεων της Πολιτείας και παρακολουθούνται από το πλέγμα νόμων του νομικού μας πλαισίου!
Η χώρα μας είναι πλέον μια "λογιστικά" πτωχευμένη χώρα, "τεχνητά", θα έλεγαν κάποιοι και ως εκ τούτου πρέπει να πουλήσει τα "ασημικά" της για να ξεχρεωθεί!
Προς το παρόν, το ανίκανο, ατάλαντο, αιφνιδιασμένο και άναυδο πολιτικό σύστημα "πουλάει" τους πολίτες του, όσο όσο, νομίζοντας ότι αγοράζει χρόνο για την επιμήκυνση της επιβίωσης του!
Ωστόσο, κάποιοι, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή παροιμία που λέει: "Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται"!
Λίγο πιο πάνω από τη Βουνιχώρα, ένα γραφικό ορεινό χωριό της περιοχής μας, στο δρόμο προς το Λιδορίκι, σε μια περιοχή που λέγεται "Παλάτια", πάνω σε μια κορυφή που αποτελεί απόληξη της Γκιώνας και λέγεται από τους ντόπιους, "Τσούτα" ή "Κοκκορέικα", άγνωστο πως, έχει γίνει τον τελευταίο καιρό επενδυτικό πάρτι από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!
Είπαμε επενδύσεις, αλλά αυτό το ξύσιμο της πλαγιάς σε μια έκταση 300-400 μέτρα δεν είναι επένδυση! Είναι βιασμός της φύσης! Ακόμα και οι τεράστιες ανεμογεννήτριες φαντάζουν γραφικές φιγούρες μπροστά τη βιαιότητα της αποψίλωσης του λόφου!
Πως έγινε αυτό το ανοσιούργημα;
Έμαθα ότι η έκταση είναι "Κοινοτική"! Πάρθηκε κάποια απόφαση με διαδικασίες fast track, ενημερώθηκαν όσοι έπρεπε και ιδού το αποτέλεσμα!
Η περιοχή με χαμηλή δασική βλάστηση, αποτελεί, κυρίως βοσκότοπο, αφού κυριαρχεί η κτηνοτροφία ως κύρια ή δευτερεύουσα απασχόληση των κατοίκων.
Έγινε αποχαρακτηρισμός, περιβαλοντολογική μελέτη, ακούστηκαν απόψεις ειδικών;
Μήπως επιβαρύνθηκε περισσότερο η περιοχή, αφού ήδη λειτουργούν εκεί περίπου 15 ανεμογεννήτριες; Και μια και η περιοχή είναι "Κοινοτική", πόσο ήταν το τίμημα; Ποιος το πήρε; Σε ποια βιβλία είναι περασμένο;
Ποιος θα μας απαντήσει για όλα αυτά;
Και, επιτέλους, τόσα εγκαταλειμμένα χωράφια υπάρχουν, γιατί δεν πάνε στους ιδιοκτήτες τους να τα ζητήσουν; Μήπως γιατί εκεί θα τα πληρώσουν με τιμές προσφοράς και ζήτησης ενώ τα "Κοινοτικά" τους έρχονται "σάματις" φθηνότερα; Αν με εννοείτε;
Καμιά αντίρρηση να πουλήσουμε τα "ασημικά" μας μιας και είμαστε φτωχοί, όμως, ο αέρας και ο ήλιος, είναι για μας ο πλούτος μας!
Αυτά, λοιπόν τα αγαθά μας, ας τα νοικιάσουμε, χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον μας, με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες!
Διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς δε ζητάει και η τρόικα;
5 σχόλια:
Στ αλήθεια που πήγαν όλοι αυτοι που ορκιζόντουσαν υπερ της βαρειάς βιομηχανίας της χώρας που λέγεται τουρισμός και που τώρα δίνουν άδειες(και δίναν) χωρις έλένχους εν ονόματι (δήθεν)του περιβάλοντος, ενώ είναι γνωστό ότι ολα γίνονται για το "μπικικίνι".Ψάξτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου και θα βρείτε τους εγκληματίες της Φωκίδας, της φύσης, του λαού, του περιβάλοντος, του μέλλοντος μας. Είναι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι και δυστυχώς είναι ακόμη στην τοπική εξουσία (με τις ψήφους μας).Σε ένα τέτοιο ευλογημένο (απο τα κέρδη) σύστημα δεν μπορει παρα να ισχύει το"όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" (ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΔΕ ΔΙΝΩ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ).Και για να λέμε τα πράγματα με το 'ονομά τους ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ λέγεται ή στη γλώσσα ενός νοήμονα ΖΟΥΓΚΛΑ
Ας μη δαιμονοποιούμε τα πάντα!
Καπιταλισμό έχουν και όλες οι άλλες Χώρες της Ε.Ε. αλλά δε νομίζω ότι γίνεται αυτό το χάλι!
Εδώ το πρόβλημα οφείλεται, μάλλον, στο ότι οι Δημόσιοι λειτουργοί έχουν "χαλαρή" συνείδηση και υπάρχει ατιμωρησία!
Δε νομίζω να μπορούσε να γίνει στη Γερμανία κάτι τέτοιο!
Στην κατάργηση σειράς αδειών απαραίτητες για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία ιδιωτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχώρησε η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την άρση των αντιδράσεων κατοίκων και φορέων σε διάφορες περιοχές όπου προγραμματίζονται έργα ΑΠΕ, και ταυτόχρονα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών που έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, «με την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Αμυνας, που απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης, απαντά στο παγκόσμιο αίτημα της μεγιστοποίησης του ρόλου των ΑΠΕ και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας»(!). Σημειώνει όμως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές επενδύσεις και απεγκλωβίζει σημαντικές δράσεις του Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίες καθυστερούσαν λόγω του γραφειοκρατικού κυκεώνα. Αναφέρει μάλιστα ότι οι τομές που επιφέρει η ΚΥΑ είναι: Ο δραστικός περιορισμός των γνωμοδοτούντων φορέων για την εγκατάσταση ΑΠΕ, από 39 σε 9, ο πλήρης προσδιορισμός του τομέα για τον οποίο ο κάθε φορέας γνωμοδοτεί, η πλήρης καταγραφή της διαδικασίας αδειοδότησης και η θέσπιση ανώτατων χρονικών ορίων για κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Επίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση ενέταξε 39 έργα του ιδιωτικού τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 149.364.561 ευρώ, (50,7 δισ.δρχ.) στο ΕΠΑΝ - Ενέργεια. Στα ενεργειακά αυτά έργα, εντάσσεται και η ΠΕΣΙΝΕ, η οποία θα επιδοτηθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών μονάδων συμπαραγωγής (75 μεγαβάτ έκαστη) στα Ασπρα Σπίτια.Συγχώρησέμε αλλά νομίζω ότι το κείμενο αυτό του "Ρ" απο το Μάη του 2012 λέει πολλά.Σ΄αυτή την περίπτωση όπου γνωστοί είναι οι ένοχοι, ποιός θα τους ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ παρά μόνο ο κυρίαρχος λαός που πρέπει να έχει στα χέρια του και τις πηγές ενέργειας για φθηνό και χωρίς χαράτσια ρεύμα.
@ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Αν με γνωρίζεις θα έχεις καταλάβει ότι οι απόψεις μου δεν είναι "στρογγυλεμένες" ούτε γράφονται για να "χαϊδεύουν αυτιά"!
Είμαι ξεκάθαρος, θέλω τις ΑΠΕ και τις θέλω νόμιμες καλά οργανωμένες και σε ιδιώτες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες!
Λυπάμαι αλλά θα σου υπενθυμίσω ότι όπου "... ο λαός έχει στα χέρια του ..." κάτι, γίνεται μπάχαλο! Κάποιοι κάνουν πάρτι και κάποιοι πληρώνουν τα σπασμένα!
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν με κανόνες, νομικούς τεχνοκρατικούς και οικονομικούς! Δε μπορεί να υπάρχει "φτηνό ρεύμα", όταν αυτό δεν είναι ανταγωνιστικό!
Θα σου πω ένα παράδειγμα!
Η Γαλακτοκομική Εταιρεία "Δωδώνη", έδινε πάντα παραπάνω τιμή/κιλό στους κτηνοτρόφους της περιοχής από ό,τι έδιναν οι ιδιώτες! Το αποτέλεσμα ήταν να είναι πάντα ακριβότερα τα προϊόντα της και να μην είναι ανταγωνιστικά στα ράφια των Σ/Μ!Οι γαλακτοπαραγωγοί της περιοχής ήταν βέβαια ικανοποιημένοι, αλλά τη ζημιά την πλήρωνε πάντα η ΑΤΕ στην οποία ανήκει η "ΔΩΔΩΝΗ"!
Οι επιχειρήσεις, φίλε μου, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα!
Ο ανταγωνισμός είναι εκείνος που ρίχνει τις τιμές!
Και για να γίνει αυτό δεν πρέπει να δημιουργούνται στην αγορά μονοπωλιακές στρεβλώσεις!
Κλασσικό παράδειγμα οι Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας!
ΣΑΛΑΣ-ΣΑΛΑΣ, ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ.
Δημοσίευση σχολίου