Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Μαθαίνουμε, δοκιμάζουμε, γινόμαστε σοφότεροι!...

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας είχαν ακόμα και θεά αφιερωμένη στη σοφία, τη Θεά Αθηνά προστάτιδα της κυρίαρχης Πόλης - Κράτος της αρχαιότητας, παρά το ότι, τόσο οι Επτά Σοφοί της αρχαιότητας όσο και οι δεκαπέντε περίπου ... αναπληρωματικοί τους, κατάγονταν από Ελληνικές πόλεις της τότε Ελληνικής Αυτοκρατορίας, που ξεκινούσε από το Γιβραλτάρ και χανόταν στα πέρατα της Ανατολής, παρά την υπαρκτή και ουδέποτε αμφισβητηθείσα  "λαϊκή σοφία", εν τούτοις, μέχρι σήμερα, το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας, αυτό που κατά τεκμήριο έπρεπε να είναι πηγή σοφίας και να ενεργεί με σοφία, ουδέποτε έκανε ... χρήση αυτής της μαγικής λέξης!
Οι "εν σοφία" επιλογές του ήταν ανύπαρκτες, τόσο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, όσο και στην
επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν το Κράτος στην ευρεία έννοια του!
Κατόπιν τούτου, ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα του έργου του!
Το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα της λαϊκής σοφίας, ανάγκασε τους πολιτικούς, ακόμα και εκείνους που επέλεξαν τη μη συμμετοχή στην Κυβέρνηση, να ενεργήσουν με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό το οποίο είχαν μάθει μέχρι σήμερα!
Κουβέντιασαν, εντόπισαν τους κοινούς τόπους και καθόρισαν μια κοινή πορεία! Μια πορεία στη διαδρομή της οποίας υπάρχουν στροφές και κακοστρωμένο οδόστρωμα, αλλά οι ιδέες για τη λύση των προβλημάτων, δεν προέρχονται πλέον, από κάποιους "χαρισματικούς" ή "πεφωτισμένους" αλλά είναι προϊόν συζήτησης, διαφωνιών, αντεγκλήσεων και αναζήτησης του μέτρου! Προϊόν όλων αυτών των διεργασιών,  είναι, συνήθως, μια "σοφή" απόφαση!
Διαφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι δε μπορεί να παραχθεί έργο κάτω από αυτές τις ασυνήθεις για τα Ελληνικά δεδομένα, συνθήκες!
Πρέπει να μάθουμε και να συνηθίσουμε στα αυτονόητα! Και η συνεργασία κομμάτων με συγκλίνουσες, στην ουσία, συμπεριφορές είναι αυτονόητη! Κομματικός φανατισμός, με ρίζες σε άλλες διχαστικές δεκαετίες και προσωπικές στρατηγικές κάποιων που θεωρούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη δική τους Υπουργοποίηση, μπαίνουν πλέον στα αζήτητα! Είναι "εκτός εποχής"! Δε φοράς, διάολε, "ζιβάγκο" κατακαλόκαιρο!
Η γενική προσπάθεια των τριών Κομμάτων που απαρτίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και η χωρίς υπερβολές, τσιτάτα και βραχυπρόθεσμους ελιγμούς για μακροπρόθεσμα οφέλη, αντίδραση  των κομμάτων που δε συμμετέχουν, έχουν άρωμα πολιτικής σοφίας και είναι κάτι που έλλειπε από το πολιτικό σκηνικό!
Η αμηχανία των στελεχών των κομμάτων της σύμπραξης, όταν βρίσκονται σε πάνελ και αναφέρονται σε πράξεις και παραλείψεις εκατέρωθεν, είναι διασκεδαστική, αλλά προτιμητέα από την τεχνιτή όξυνση και τα καραγκιοζιλίκια του παρελθόντος, τα οποία, το μόνο που έκαναν, ήταν να ανεβάζουν τη θεαματικότητα της εκπομπής με προσβολή της νοημοσύνης μας!
Η απόφαση των δύο από τους εταίρους να μη χρησιμοποιήσουν αιρετά στελέχη τους στην Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, εντάσσεται περισσότερο μέσα σε πλαίσια προσωπικής -  κομματικής στρατηγικής, παρά σε αυτό με το οποίο προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποιοι αναλυτές! Αυτό, γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να "γραδάρουν" τα στελέχη που τοποθέτησε ο κ. Βενιζέλος με κριτήριο το πόσο ΠΑΣΟΚ είναι ο καθένας, παραβλέποντας το πόσο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο Αρχηγός του Κόμματος! Είναι η αλλαγή που κάποιοι δε βλέπουν ή δε θέλουν να δουν!
Τόσο το χειρότερο γι αυτούς!
Η κρισιμότητα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν και η διατήρηση κάποιων εσωτερικών ισορροπιών, δεν επέτρεψε, πιστεύω, στον κ. Σαμαρά να κάνει το ίδιο και στο Κόμμα του. Εκτιμώ, όμως, ότι στον τομέα αυτό και ανάλογα με την πορεία του καθενός, μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχουμε εξελίξεις!
Γιατί, διαφορετικά, τα αυτονόητα, περί εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, που είπε ο κ. Πρωθυπουργός προς τους Υπουργούς του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, θα παραμείνουν "γράμμα κενό"!
Οι προκριθέντες Υπουργοί, ας έχουν υπόψιν τους μια ρήση του Τσάρλι Τσάπλιν:
-"Τίποτα δεν είναι μόνιμο σ΄αυτόν τον κόσμο! Ούτε καν τα προβλήματά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: