Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε;

Η σφαγή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έγινε σύμφωνα με τους ... σφαγείς, για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες! Να το θεωρήσουμε λογικό, αν και από μόνο του αυτό δεν αρκεί και όλα τα άλλα που πρέπει να γίνουν αργούν εγκληματικά!
Η άλλη σφαγή, αυτή των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, έγινε μας είπαν, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Ως μια απλή άποψη περί του αντιθέτου θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι δεν είδαμε καμιά μείωση στις τιμές του γάλακτος του γιαουρτιού του ψωμιού, των τυποποιημένων προϊόντων και των τιμών των σούπερ μάρκετ, τομείς οι οποίοι απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων των οποίων οι αποδοχές έπεσαν μέχρι και 25%!
Αφορμή, όμως,  για τη σημερινή ανάρτηση μου δίνει ένα περιστατικό που δείχνει ότι οι "μεσάζοντες" είναι εκείνοι που δεν αφήνουν να πέσει η τελική τιμή ενός προϊόντος και όχι η βιομηχανία που το παράγει και άρα ο μισθός του εργάτη από τα χέρια του οποίου παράγεται αυτό!
Όπως θα έχουν διαβάσει οι ... πιστοί αναγνώστες της Σελίδας μας, παράγω γνήσιες κολυμπάτες - ξιδάτες ελιές Άμφισσας, τις οποίες διαθέτω σε πλαστικά δοχεία του ενός και δύο κιλών!
Τα δοχεία αυτά τα προμηθεύομαι από το Πρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας. Η τιμή των δοχείων είναι 0,75 λεπτά για το κιλό και 1,05 για τα δύο κιλά.
Για τα ίδια δοχεία η τιμή στο S/M ΓΑΛΑΞΙΑΣ, δίπλα ακριβώς από το παραπάνω μαγαζί είναι   1,90 και 3,10 αντίστοιχα!
Οι ποσότητες που συσκεύαζα μέχρι τώρα ήταν μικρές και μεμονωμένες και δεν είχα ψάξει την αγορά!
Επειδή έχω μια παραγγελία για μεγάλη ποσότητα, έψαξα και βρήκα το εργοστάσιο παραγωγής των δοχείων αυτών το οποίο μου έδωσε τιμή 0,36 για το μονόκιλο και 0,49 για το δίκιλο!
Υποθέτω ότι η Ένωση και ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, λόγω μεγάλης παραγγελίας δεν αγοράζουν το είδος αυτό παραπάνω από 0,20 και 0,30 λεπτά αντίστοιχα!  Η διαφορά από το μαγαζί της ΕΑΣ, για την ποσότητα που θέλω να συσκευάσω είναι πάνω από 500 ευρώ αφού αφαιρέσω και τη δαπάνη του καυσίμου για να τα παραλάβω από τη βιομηχανία!
Όταν λοιπόν το ίδιο προϊόν συναντάται στην αγορά με τιμή από διπλάσια έως και εξαπλάσια σε σχέση με την τιμή πώλησης από το εργοστάσιο παραγωγής, τότε για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε!
Η όποια μείωση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας που το παράγει δε φτάνει στον καταναλωτή, ο οποίος όταν είναι και διακινητής κάποιου προϊόντος που θα βάλει μέσα στο δοχείο αυτό, το φορτώνει με ένα κόστος για το χατήρι του "μεσάζοντα" ο οποίος τρίβει με ευχαρίστηση την κοιλιά του και πίνει στην υγειά των κορόιδων παραγωγών και του δοχείου και του προϊόντος που διακινείται μέσα σε αυτό!
Το τραγικό είναι ότι τα αγροτικά προϊόντα που θέλουν μια επιμελημένη συσκευασία για τη διάθεση τους, επιβαρύνονται με ένα πλασματικό  κόστος του "μεσάζοντα" και τελικά φτάνουν σε τιμές μη ανταγωνιστικές στην αγορά!
Το πιο τραγικό είναι ότι μαγαζιά και σημεία διάθεσης των προϊόντων αυτών τα οποία, υποτίθεται ότι λειτουργούν για το καλό του αγρότη- παραγωγού, συμμετέχουν σε αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος του!
Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να πλησιάσω πλέον το "Πρατήριο" της ΕΑΣ, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο προϊόν και θα ψάξω εξονυχιστικά και για άλλα προϊόντα ενδιαφέροντος παραγωγού!
Το αποτέλεσμα της όποιας έρευνας θα το δημοσιεύω με το ρομαντισμό που με διακρίνει ότι κάποια αυτιά και μάτια αρμοδίων θα είναι ανοιχτά και θα κινήσουν κάποια νήματα, μήπως και αλλάξει κάτι σε τούτη τη χώρα!
Γιατί τη όποια αλλαγή μόνο εμείς οι πολίτες μπορούμε να τη φέρουμε και όχι το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα που έχει πλήρη άγνοια των νόμων της αγοράς! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: