Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Γυναίκα και ποσόστωση!

Αυτή η διάταξη του εκλογικού νόμου με την οποία επιβάλλεται στα κόμματα να τοποθετούν, υποχρεωτικά, γυναίκες στα ψηφοδέλτια τους σε αναλογία 1/3 του αριθμού των υποψηφίων (ποσόστωση)  με έβρισκε πάντα αντίθετο! Κάτι ανάλογο, νομίζω, συμβαίνει και σε κάποιες προσλήψεις στο Δημόσιο!
Στον κώδικα αξιών μου και λόγω ιδιοσυγκρασίας και από οικογενειακή αγωγή, η Γυναίκα βρίσκεται πολύ ψηλά! Θεωρώ, όμως ότι διατάξεις όπως αυτή της ποσόστωσης την αδικούν και  την υποβιβάζουν, αν και ο πραγματικός σκοπός αυτών που νομοθέτησαν τη συγκεκριμένη διάταξη για τις γυναίκες ήταν, πιστεύω, το να τις κολακεύουν και να κερδίσουν την εκτίμηση τους! Δηλαδή ο λαϊκισμός!
Ωστόσο, όσο και αν φανεί σκληρό ή και ανεδαφικό αυτό, πιστεύω ότι πρόκειται για μια ρατσιστική διάταξη! Ο δε ρατσισμός της λειτουργεί και σε βάρος της ίδιας της γυναικείας υπόστασης, αλλά και σε βάρος του άλλου φύλλου  και πολλών άλλων κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων!
Συνταγματολόγος δεν είμαι αλλά έχω την άποψη ότι η διάταξη αυτή κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας!
Κύριο μέλημα μιας υγιούς Δημοκρατικής Κοινωνίας, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικών συμπεριφορών, παιδείας και νομικού πλαισίου τέτοιου, το οποίο να δημιουργεί και καθιερώνει στις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Πολιτών, ισονομία, δικαιοσύνη και ελευθερία, χωρίς ηλικιακούς, κοινωνικούς και φυλετικούς αποκλεισμούς!
Από τη στιγμή που ένα οργανωμένο και δημοκρατικό Κράτος το πετύχει αυτό, από τη στιγμή δηλαδή που όλες οι πόρτες της Πολιτείας θα είναι ανοιχτές και οι διαδικασίες προσιτές σε κάθε πολίτη του, τα πάντα πλέον είναι θέμα διάθεσης και επιλογής των Πολιτών! Ποιος ο λόγος της άσκησης πίεσης προς τα κόμματα, αν για τους δικούς του λόγους κάποιος δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική;
Ελπίζω ότι με τα νέα πολιτικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από την κοινωνική πολιτική και οικονομική κρίση που περνάει η Χώρα μας, θα έρθει η στιγμή, κάποιος πολιτικός του "αύριο" να αφαιρέσει τη διάταξη αυτή από έναν μελλοντικό εκλογικό νόμο!
Καθημερινά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε την αγάπη και εκτίμηση μας προς τις γυναίκες!
Δε χρειάζεται να επιστρατεύουμε και το λαϊκισμό γι αυτό! 

2 σχόλια:

mahler76 είπε...

κακά τα ψέματα αν κι εγώ τον βρίσκω απαράδεκτο ως νόμο, σε κοινωνίες ανατολίτικου τύπου όπως η δικιά μας ακόμα και οι άξιες γυναίκες δεν θα είχαν καμία τύχη πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

1000% μαζί σου Σαλωνίτη!