Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι Εξουσίες είναι τρεις! Οι εξής δύο: Η Εκτελεστική!

Εμείς οι Έλληνες, αρεσκόμαστε στο να θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι πρόγονοί μας υπήρξαν δημιουργοί πολιτισμού, φορείς Ιδεών, εφευρέτες Επιστημών και αυτοί οι οποίοι καθιέρωσαν το δημοκρατικό πολίτευμα με το οποίο διοικείται σήμερα η πλειοψηφία των Λαών της γης και προς το οποίο κατατείνει και η μειοψηφία!
Εμείς οι Έλληνες, δυσφορούμε όταν η παγκόσμια Κοινωνία δε μας αναγνωρίζει τις παραπάνω αρετές μας, αλλά, όταν έρχεται η ώρα της αυτοκριτικής και της αναγνώρισης των ελατωμάτων μας, αναζητούμε άλλοθι, ελαφρυντικά και ιδιαίτερη μεταχείριση!
Εμείς οι Έλληνες, σήμερα διοικούμαστε από έναν παράνομο, αντισυνταγματικό, εξοντωτικό της κοινωνίας  και για τούτο αντεθνικό μηχανισμό και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα γι αυτό!
Από τον Αριστοτέλη (Πολιτικά), τον Πλάτωνα (Πολιτεία), μέχρι τον Μοντεσκιέ (Το Πνεύμα των Νόμων), το... Βενιζέλο και τον Παπαδήμο, κύλησε πολύ νερό στο μύλο της Ιστορίας!
Ωστόσο σε όλα τα Σχολεία και Πανεπιστήμια του κόσμου, ακόμα διδάσκεται ο "Κλασσικός" τρόπος διοίκησης κάθε ευνομούμενης Πολιτείας!
Και ο τρόπος αυτός είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι,
 περνάει μέσα από το λίκνο της Αθηναϊκής Αρχαιότητας και αναβαφτίζεται στην Ευρωπαϊκή αυγή που άφηνε πίσω της το Μεσαίωνα για να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο " Siecle des Lumieres " τον αιώνα του Διαφωτισμού!
Ο νέος τρόπος διοίκησης, περνάει μέσα από τη "Διάκριση των Εξουσιών" , Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική και βάζει τα θεμέλια της ατομικής ελευθερίας, ενάντια στη τυρρανική διακυβέρνηση και την καταπίεση της εκκλησίας!
Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η διάκριση των εξουσιών είναι μοναδικός και αυτονόητος:
Να μη μπορεί ένας παράγοντας της διοίκησης να ελέγχει και τις τρείς εξουσίες μαζί! Γιατί αυτό ακριβώς είχε ζήσει η Ευρώπη με τη δεσποτία την τυρρανία και τη δικατορία!
Είναι μια διάκριση η οποία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ουδέποτε επιτεύχθηκε στη χώρα μας! Η Εκτελεστική εξουσία, ήταν αυτή η οποία επέβαλλε τους κανόνες λειτουργίας των άλλων δύο εξουσιών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση εξάρτηση από αυτήν! Τυπικά, οι αποφάσεις της Εκτελεστικής εξουσίας, καλύπτονται από τον κοινοβουλευτικό μανδύα, ακόμα και όταν οι αποφάσεις αυτές δένουν τα χέρια των άλλων δύο, της Νομοθετικής και της Δικαστικής! Είναι μια στρέβλωση η οποία υπάρχει από την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους και την οποία καμιά συνταγματική αναθεώρηση δεν την άγγιξε!
Σήμερα στη χώρα μας συμβαίνουν "σημεία και τέρατα"!
Φόροι επί φόρων και επί ανύπαρκτων εισοδημάτων! Ωμή πολλαπλή φορολόγηση όχι του εισοδήματος το οποίο παρέχει, αν το παρέχει, ένα ακίνητο αλλά επί του ίδιου του ακίνητου! Οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων και μάλιστα ανταποδοτικών! Επιβολή φορολόγησης επί μισθών, συντάξεων και εισοδήματος επαγγελματιών με ... κοινωνικό μανδύα (ΕΚΑΣ)!
Αποφάσεις παράνομες και αντισυνταγματικές! Πολλές μάλιστα από αυτές έχουν επιβληθεί κατά παράβαση ακόμα και της βασικής αρχής του δικαίου, της αναδρομικότητας:
"Ουδεμία ποινή άνευ νόμου"!
Παρόλα αυτά, η μεν Νομοθετική Εξουσία, πριν από ένα μήνα περίπου, μέσα σε πέντε ημέρες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε δύο διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, ευτελίζοντας το θεσμό του Κοινοβουλίου, η δε Δικαστική, παρακολουθεί απαθώς τα τεκταινόμενα, ως να μην την αφορούν, ως να μην έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα ακόμα και αυτεπάγγελτης παρέμβασης για πολλά από τα αίσχη που γίνονται και αντιμετωπίζει τις προσφυγές πολιτών ή σωματείων κατά των αποφάσεων της διοίκησης με χρονικές διαδικασίες τροχαίων παραβάσεων!
Η Δικαιοσύνη, ως το τελευταίο ανάχωμα κατά της κρατικής παρανομίας, παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου!
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι προσπαθούν να περάσουν στους πολίτες και στην Κοινωνία το μήνυμα, ότι οι εκλογές, τώρα, θα έκαναν μεγάλο κακό στη ... χώρα! Αυτή η υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία, η τελευταία καταφυγή του πολίτη, αλλά και της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας, θεωρείται από κάποιους ότι είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα!
Αποτέλεσμα αυτής της άθλιας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ο Λαός της είναι ότι οι πολίτες πλέον δεν εμπιστεύονται κανέναν και αυτό είναι, νομίζω, ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί ανάμεσα στους πολίτες και στη διοίκηση!
Η εμφανής έλλειψη αντίδρασης των πολιτών, μπορεί βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ασκούντων με αυτό τον τρόπο την εξουσία, αλλά μπορεί να κρύβη και μεγάλη οργή και θυμό, το ξέσπασμα των οποίων δεν προοιωνίζεται ομαλές εξελίξεις!
Η χώρα, δε μπορεί πλέον να προχωρήσει με απλή διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης! Απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές αποφάσεις και στοχευμένες χειρουργικές παρεμβάσεις σε τομείς της διοίκησης που δε στάθηκαν, διαχρονικά, στο ύψος των περιστάσεων.
Η μόνη διαδικασία η οποία, αυτή την ώρα, μπορεί να αλλάξει τον αέρα και να φέρει άνεμο αισιοδοξίας, είναι αυτή των εκλογών και μάλιστα με μια Βουλή αναθεωρητική προκειμένου να αναθεωρηθούν αγκυλωμένες και καρκινοβατούσες διαδικασίες!
Το μόνο καλό που μπορεί να προσφέρει η παρούσα Βουλή, είναι να ψηφίσει τη διάλυσή της! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΟΝ ΦΤΕΡΩΤΟ ΓΙΑΤΡΟ.
ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ..
ΜΕ ΠΟΣΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ???

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ,ΝΑΙ ΞΕΡΩ..ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ..