Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

"...κι ύστερα, ήλθαν οι Παπανδρέου..."!


Αυτή η φράση που εκστόμισε η μεγαλύτερη πολιτική και βιολογική φούσκα, μετά τον Πάγκαλο, το ανεπανάληπτο: "γυρίσαμε στους μισθούς του 2004",   δεν ειπώθηκε τυχαία!
Η προσπάθεια του κ. Συνταγματολόγου, ήταν να περάσει στο υποσυνείδητο του Έλληνα ότι διαγράφεται η "σαθρή" πενταετία του Καραμανλή, η οποία ευθύνεται για ... όλα όσα τραβάμε σήμερα! Δηλαδή κάτι σα να λέμε ότι τα σβήνουμε όλα και μηδενίζουμε το κοντέρ, προκειμένου να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα, από εκεί που το αφήσαμε εμείς οι ... καλοί! Άλλωστε, την τακτική του "νέου ξεκινήματος" τη δίδαξε πρώτος ο Μέγας Ανδρέας κάθε φορά που τα έκανε θάλασσα, αλλά ο ελληνικός λαός, μεγαλόψυχος
 και πονόψυχος του ανανέωνε την εντολή που μας οδηγούσε στα βάραθρα της Ιστορίας!
Πολλοί σχολιαστές των blog και των site, μη αντιλαμβανόμενοι την παγίδα του Μπένι, άρχισαν, αστεϊζόμενοι, να πλειοδοτούν και να παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με αυτές των δεκαετιών ΄40, ΄50 και ΄60!
Ε, λοιπόν, όχι!
Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄50 και στις αρχές του ΄60, η Ελλάδα γνώρισε τη μοναδική, ίσως, κοινωνική, πολιτισμική, με την ευρεία έννοια του όρου και οικονομική αναγέννηση, μετά τη Μεγάλη Επανάσταση του ΄21!
Στο διάστημα αυτό, χάρις στις τολμηρές για την εποχή τους, επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπήκαν οι βάσεις γι αυτό που οι ξένοι αποκάλεσαν τότε "Ελληνικό Θαύμα"!
-Η ανάπτυξη υπήρξε η τρίτη στον Κόσμο μετά από αυτές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας! Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζονταν ως "περιοχή δραχμής", λόγω της πολύ ισχυρής θέσης που κατείχε το ιστορικό μας νόμισμα στον παγκόσμιο νομισματικό χάρτη!
-Δημιουργήθηκαν Βιομηχανίες δευτερογενούς παραγωγής, Χαλυβουργική, Αλουμίνιον Της Ελλάδος, Σωληνουργεία και άλλες μικρότερες, οι οποίες συνέβαλλαν τα μέγιστα στην εισαγωγή συναλλάγματος λόγω και του εξαγωγικού τους προσανατολισμού!
-Κατασκευάστηκαν Υδροηλεκτρικά Φράγματα, μεγάλες  Λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες και μπήκαν οι βάσεις για τον εξηλεκτρισμό της υπαίθρου ενώ παράλληλα μειώθηκε σημαντικά η εκροή συναλλάγματος για προμήθεια πετρελαίου!
-Μέσα σε δύο χρόνια, κατασκευάστηκε η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, με εθνικούς πόρους, παρακαλώ και με χάραξη και σχεδιασμό από λευκή κόλλα!
-Οι Ναυπηγικές μονάδες δεν προλάβαιναν τις παραγγελίες!
-Αναδείχθηκαν οι περισσότεροι γνωστοί σήμερα Αρχαιολογικοί Χώροι και κατασκευάστηκαν νέα Μουσεία που πρόβαλαν στους επισκέπτες τον Πολιτισμό μας!
-Η Ναυτιλία μας ήταν η κυρίαρχη των Θαλασσών με χιλιάδες Έλληνες Ναυτικούς στα πέρατα της Γης!
-Το μεταναστευτικό συνάλλαγμα, αυτός ο τρίτος πυλώνας των λεγόμενων "Άδηλων Πόρων", μετά τον Τουρισμό και τη βοήθεια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, αξιοποιήθηκε από την Πολιτεία
και αποτέλεσε ένα από τα στηρίγματα της Δημοσιονομικής πολιτικής! 
-Η ανάπτυξη αυτή και η σταδιακή απομάκρυνση του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα στη δίνη ενός νέου πολέμου, έφερε και την πολιτιστική και πολιτισμική αναγέννηση!
Θέατρο, Κινηματογράφος, Φεστιβάλ Αθηνών , Φεστιβάλ Επιδαύρου, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, έκανα την Ελλάδα γνωστή σε όλους τους "Εστέτ" που αλώνιζαν το Αιγαίο και γνώρισαν για πρώτη φορά αυτό που εκατομμύρια τουρίστες αργότερα έβαλαν στους βασικούς προορισμούς τους!
Αυτή ήταν, αγαπητοί μου η δεκαετία του ΄50 και του ΄60 και πολύ θα θέλαμε αναλογικά να τη ζούσαμε και τώρα!
Αλλά, δυστυχώς, ύστερα ήλθαν οι Παπανδρέου! 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ! ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Φίλε μου, δε γνωρίζω αν είσαι "πασόκος" κι ούτε έχει πλέον καμιά ιδιαίτερη σημασία τι είναι κομματικά ο καθένας, αφού όλοι υφιστάμεθα τα δεινά μιας ανερμάτιστης πολιτικής προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ένα κόμμα που έχει από καιρό χάσει τη "δεδηλωμένη", αρχή στην οποία στηρίζεται το Δημοκρατικό Πολίτευμα!
Το τραγικό είναι ότι με το Πασοκ, γνωρίσαμε τη "βαρβαρότητα", χωρίς να πάρουμε κάποια ιδέα του τι σημαίνει "σοσιαλισμός"!

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΕΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥIΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ,ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ;
ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ 'Η Η ΔΙΑΣΩΣΗ (ΜΕΣΩ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ)ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ.
ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ;ΕΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΘΟΥΝ,ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ,ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ;ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΑΜ.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος:
Ειδικός δεν είμαι αλλά όπως ορθά επισημαίνεις το "πελατειακό" πρόβλημα για τις Τράπεζες θα είναι, είναι ήδη, τα "Καταναλωτικά"!
Μην περιμένεις γενικευμένα μέτρα! Η προσωπική επαφή με την Τράπεζά σου, είναι στη φάση αυτή η καλύτερη επιλογή!Είναι σίγουρο ότι δε θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά γνωρίζουν ότι θα χάσουν πολλά από αυτά!Τους συμφέρει να πάρουν ένα μικρό ποσό, έναντι του υπολοίπου και να κλείσουν την καρτέλα, παρά να "σκάσει" όλο το δάνειο!
Γιατί, πρέπει να ξέρεις ότι αν κάποια δόση ,ας πούμε 100 ευρώ παραμείνει ανεξόφλητη μετά το τρίμηνο, θεωρείται σε καθυστέρηση όλο το υπόλοιπο του δανείου και αυτό ανεβάζει τις επισφάλειες της Τράπεζας!

Χρήστος Γ. είπε...

Καλησπέρα Σαλωνίτη

Γράφεις: "Αλλά, δυστυχώς, ύστερα ήλθαν οι Παπανδρέου!"

Γράφω: Κι εσύ κάνεις ότι μπορείς να μας τους θυμίζεις ΟΛΟΥΣ! Δεν μας φτάνει ο George;

Απαράδεκτος είσαι!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη, δεν έχουν μέλλον καπετάνιε μου! Και θέλω να πιστεύω ότι η πατρίδα μας έχει μέλλον!

Χρήστος Γ. είπε...

Θέλω να ελπίζω να έχει "ΚΑΛΟ" μέλλον, γιατί απλά μέλλον θα έχει.
Οι επόμενες μέρες, μήνες, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου είναι κρίσιμες γι αυτό το μέλλον που εννοείς, καταλαβαίνω και ελπίζουμε! Η διαγωγή όλων μας θα ειναι αποφασιστικής σημασίας!