Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

"Ένα ατυχές και απαίσιο γεγονός"!...

Σήμερα, συμπληρώνονται 184 χρόνια από την Ιστορική Ναυμαχία του Ναβαρίνου!
Τα ιστορικά γεγονότα της μεγάλης αυτής ναυμαχίας που παγίωσε στη συνείδηση του δυτικού κόσμου την ιδέα του Νέου Ελληνικού Κράτους, μπορεί κανείς να τα δει με λεπτομέρεια, εδώ.
Εγώ, θα σταθώ, κριτικά, σε δύο γεγονότα:
-Η ναυμαχία δε θα γινόταν, δε φαίνεται να ήταν στις προθέσεις τουλάχιστον της Βρετανίας, αν δεν έκαναν την "αποκοτιά" οι Τουρκοαιγύπτιοι του Ιμπραήμ Πασά, να αρχίσουν να πυροβολούν κατά της λέμβου που είχε στείλει ο Κόδριγκτον, ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα, για διαπραγματεύσεις! Και ο Ναύαρχος, ενήργησε ως γνήσιος ναυτικός! Διέταξε πυρ!
Η φωτιά άναψε με τα γνωστά αποτελέσματα!
-Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με τη θέση της Βρετανίας! Μόλις έφθασε η είδηση της καταβύθισης του Τουρκικού Στόλου στη Εσπερία Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Δούκας του Ουέλινγκτον, χαρακτήρισε τη ναυμαχία ως "Ένα ατυχές και απαίσιο γεγονός"! Μάλιστα κάποιοι θεώρησαν ότι, ο Ναύαρχος, έπρεπε να περάσει από Ναυτοδικείο για ανυπακοή!!!
Αντίθετα στη Γαλλία η οποία εκπροσωπείτο στη Ναυτική Μοίρα με στολίσκο υπό τον Δεριγνί και στη Μόσχα που είχε τον Υποναύαρχο Χέυδεν, το γεγονός έγινε δεκτό με ενθουσιασμό!
Δίκαια, λοιπόν, οι Έλληνες αισθανόμαστε πιο κοντά στη Γαλλία και στη Ρωσία!
Δίκαια τιμήσαμε τους Τρεις Ναυάρχους με Πλατεία στην Πάτρα και με τρεις δρόμους στην Αθήνα!
Και δίκαια η Αγγλική Διπλωματία, έχει χαρακτηρισθεί από τους περισσότερους λαούς της Γης ως "Ατυχής" και "Απαίσια"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: