Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η Γέφυρα του Σόλωνα...

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στην Αθήνα. Κατεβαίνοντας την Κηφισίας, εκεί στο ύψος του Ψυχικού, πέρασα κάτω από τον όγκο μιας γέφυρας που δεν την είχα συνηθίσει στο συγκεκριμμένο χώρο! Θυμήθηκα αμέσως! Ήμουνα στο σημείο που πριν ένα χρόνο περίπου, είχε χάσει τη ζωή του ο μικρός Σόλωνας, ο μαθητής που μαζί με άλλους ακροβατούσε καθημερινά για να πάει στο σχολείο του ή να γυρίσει σπίτι του!

Στα δεκαπέντε δις των Ολυμπιακών Αγώνων, δε χώρεσε μια μικρή γέφυρα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής! Τα έφαγε όλα η γέφυρα Καλατράβα της Κατεχάκη, αυτό το ακριβοπληρωμένο (προϋπολογισμού δύο δις) και τοποθετημένο σε λάθος χώρο έργο της εποχής του αλήστου μνήμης Λαλιώτη που, όπως γράφουν οι τότε εφημερίδες:
“Ο Κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην αισθητική αξία του έργου, αλλά και στη σημασία της θέσης του, η οποία συνιστά μια πύλη στην πόλη των Αθηνών και συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας με το νέο αεροδρόμιο”
.Άλλα λόγια ν΄αγαπιώμαστε! Λαλιώτικες μπαρούφες μιας άλλης εποχής!
Η συγκεκριμμένη γέφυρα καλοσχεδιασμένη αλλά για άλλο χώρο που να την αναδεικνύει, είναι χωμένη μέσα στις πολυκατοικίες της συνοικίας Ελληνορώσων και χάνει σημαντικό κομμάτι της αισθητικής της!
Μόνο τη αισθητική του κ. Λαλιώτη δεν ενόχλησε και φυσικά τον κ. Καλατράβα που εισέπραξε τα κάποια δις για το έκτρωμα!

Αλλά, ας γυρίσουμε στη Γέφυρα Ζωής, της ζωής του μικρού Σόλωνα που θα σώζει για τις επόμενες δεκαετίες δεκάδες ζωές περαστικών! Η γέφυρα αυτή, λοιπόν που εγκαινιάζεται τον άλλο Μήνα, δεν είναι γνωστό πόσο κόστισε, αφού οι περισσότερες εργασίες της έγιναν με προσφορά των ανθρώπων που εργάστηκαν γι αυτές! Η Γέφυρα του Σόλωνα, ήταν μια από αυτές που δεν προλάβαιναν να κατασκευάσουν επί της Κηφισίας, πριν τους αγώνες ή που το κόστος τους δεν επέτρεπε μεγάλες μίζες! Έτσι, προτιμήθηκαν οι ... "Εσπλανάδες" το στέγαστρο για το οποίο κάποιος ηλίθιος είπε ότι θα αποτελεί για την Ελλάδα το νέο Παρθενώνα και άλλα χρηματοβόρα και άχρηστα σήμερα έργα!

Μακέτα γέφυρας Κηφισίας.

Κάποτε, όμως, έρχεται η ώρα που ξυπνάμε όλοι, μόνο που μερικές φορές, η ώρα αυτή, έρχεται με πόνο! Και ό άδικος, λες και υπάρχει δίκαιος, θάνατος ενός παιδιού, μας "βάζει" στη θέση μας!
Στο σημείο από όπου ο μικρός Σόλωνας "πέρασε" για πάντα στη μνήμη μας, θα γίνουν, με καθυστέρηση αιώνων, τα εγκαίνια της Γέφυρας που θα έσωζε τη ζωή του, αν υπήρχε σοβαρό Κράτος!
Ελπίζω μόνο να μην τολμήσει Δημόσιος Λειτουργός να "παραστεί" στα εγκαίνια αυτά!
Θα είναι προσβολή στη μνήμη του Σόλωνα... 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΛΑΛΙΩΤΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.ΤΩΡΑ,ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ..

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος:
Πολλές φωνές κατηγόρησαν την Κυβέρνηση Σημίτη για μεγάλες σπατάλες στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ο Σημίτης έπρεπε να εκπληρώσει τα "συμβόλαια" που είχε υπογράψει με τους "νταβατζήδες" εργολάβους-εκδότες!
Και που φώναζαν πολλοί για ρεμούλα στα χρήματα για το Κτηματολόγιο, τι έγινε; Εικοσιπέντε δις δραχμές φαγώθηκαν επί Λαλιώτη εκεί και ο κ. αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος και από πολλούς ηλίθιους, θεωρείται και ... χρυσή εφεδρεία!