Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τραχανάς, από σπίτι!...

Όποιος είπε ότι οι "κρίσεις" μπορούν να γεννήσουν ευκαιρίες, είχε απόλυτο δίκιο!




Και μόνο το να βγάλουν στην επιφάνεια τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, να εγείρουν τη φαντασία τους και να τους αποτινάξουν από την μακαριότητα, την τρυφηλότητα και τη ραστώνη, τις καθιστά ακόμα και απαραίτητες!


Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικότητας, λοιπόν, μετά το "Σαπούνι από σπίτι", αποφάσισα να φτιάξω "Τραχανά από σπίτι"!
Εμπειρία, μηδέν! Είχα μόνο μια εικόνα στο μυαλό μου από τον απλωμένο τραχανά της μακαρίτισσας της πεθεράς μου στο "σαλόνι" της που ήταν το "χειμερινό" δωμάτιο, ενώ το καλοκαίρι αποτελούσε το "ξηραντήριο" για τον τραχανά και τις χυλοπίτες!
Άρχισα να ρωτάω, να αποθηκεύω ιδέες, να διαβάζω τα σχετικά θέματα από το google (μεγάλη ανακάλυψη το google παιδιά!).




Μετά από μελέτη δύο εβδομάδων άρχισε η υλοποίηση, γιατί ο Ιούλιος είναι ο Μήνας που υπάρχει γάλα σε αφθονία, γι αυτό και ο τραχανάς παράγεται αυτόν το μήνα!


Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν παραγωγή τριών κιλών τραχανά, με βάση το πλιγούρι και γάλα πρόβειο. Η συνταγή που ακολουθεί αναφέρεται σε παραγωγή 1 και 1/2 κιλών!



Α) ΥΛΙΚΑ:


1)Ένα κιλό πλιγούρι. Το πλιγούρι είναι αλεσμένο σιτάρι, πολύ υγιεινό και με απίστευτες χρήσεις ως συμπληρωματικό γευμάτων! Προτιμήστε την κοκομετρία του ημίχοντρου αλατιού.


2) Τρία κιλά γάλα, πρόβειο ή κατσικίσιο! Όταν το εξασφαλίσετε από το Κτηνοτρόφο, αλλά δεν είστε έτοιμοι για την παραγωγή του τραχανά, καταψύξτε το! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!


3) Μισή κουταλιά σούπας αλάτι! Ή και περισσότερο, αλλά να ξέρετε ότι το αλάτι μόνο κακό κάνει!


4) Μία κατσαρόλα μεγάλη.


5) Μία σπάτουλα ξύλινη. Σπάτουλα και όχι κουτάλα, για να εφαρμόζει καλά στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κολλάει το μείγμα (εικόνα 1)!



Β) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:


Προτιμητέα ώρα έναρξης της διαδικασίας το απόγευμα 5 έως 8, για να έχουμε μπροστά μας όλη τη νύχτα να ηρεμήσει το μείγμα!


Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζετε η κρούστα και να μπορούμε να αγγίζουμε τα εξωτερικά τοιχώματα της κατσαρόλας.


Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατώνουμε


Χαμηλώνουμε την ένταση του "ματιού" στο 3 ή στο 2 και αρχίζουμε να ρίχνουμε με μια κούπα τσαγιού το πλιγούρι και συγχρόνως ανακατώνουμε Όταν ρίξουμε όλο το πλιγούρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα, φροντίζοντας ώστε η σπάτουλα να ξύνει τον πάτο της κατσαρόλας σε όλη την επιφάνειά της!


Σε λίγα λεπτά αρχίζει να πήζει το μείγμα και να αναδύεται η μυρωδιά του τραχανά.
Όταν πλέον το ανακάτεμα γίνεται με πολύ δυσκολία, όλα έχουν τελειώσει! Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μια σχάρα ώστε να περνάει αέρα και κάτω από τον πάτο της (εικόνα 2).


Η διαδικασία, ανάλογα με την ένταση του "ματιού" της κουζίνας, διαρκεί από 20 λεπτά έως 45.


Σκεπάζουμε με ένα πανάκι και αφήνουμε το μείγμα όλη τη νύχτα!



Την άλλη μέρα, το πρωί, με ένα κουτάλι, αρχίζουμε να κόβουμε
μεγάλα κομμάτια από την κατσαρόλα και με το χέρι τα κόβουμε σε μικρότερα σε μέγεθος περίπου καρυδιού και τα απλώνουμε πάνω σε ένα μεγάλο πανί κάτω από το οποίο έχουμε βάλει λαδόκολες για να απορροφούν τη λίγδα και σκεπάζουμε με ένα μεγάλο τούλι ( εικόνα 3).


Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς. Συνιστάται και ενίσχυση με έναν περιστρεφόμενο ανεμιστήρα με την ένταση στο ένα. Σε περίπου εικοσιτέσσερις ώρες ή και νωρίτερα τρίβουμε στο μεσαίο δίχτυ της κρησάρας τα χοντρά κομμάτια και τα απλώνουμε και πάλι. Εικόνα 3



Παρακολουθούμε συνεχώς την πήξη και σε λίγες ώρες τρίβουμε και πάλι το μείγμα στο μικρό δίχτυ και έχουμε έτοιμο τον τραχανά στο σωστό μέγεθος τον οποίο και απλώνουμε πλέον για ξήρανση (εικόνα 4).




Γ) ΚΟΣΤΟΣ:


- Ένα κιλό πλιγούρι 1 και 1/2 ευρώ.


- Τρία κιλά γάλα, αν δε σας το χαρίσει ο Κτηνοτρόφος, περίπου 1και 1/2 ευρώ, ή όσο έχει στο S/M.


-Το μείγμα αυτό, θα σας αποδώσει περίπου ενάμισι κιλό τραχανά. Δηλαδή το πλιγούρι απορροφά μόνο μισό κιλό από τα τρία κιλά γάλα γιατί το υπόλοιπο είναι νεράκι!



Δ) ΣΗΜΕΙΩΣΗ: -Αν επιλέξετε να καταψύξετε το γάλα, πρέπει να το βγάλετε για ξεπάγωμα από το πρωί της ημέρας παρασκευής του τραχανά να ξεπαγώσει εντελώς πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.


-Η αναλογία (ένα προς τρία) είναι ενδεικτική. Ο τραχανάς του εμπορίου είναι αυτονόητο ότι έχει πολύ μικρότερη!


-Προσοχή στη διαδικασία ξήρανσης! Αν σας ξεφύγει και ξεραθεί δεν είναι δυνατόν να τον τρίψετε. Σε κάποια χρονική στιγμή και πάντως πριν την ξήρανση μπορείτε να τον τρίψετε και στο μπλέντερ!


-Γενικά θέλει μεγάλη προσοχή η διαδικασία ξήρανσης παρά η παρασκευή γι αυτό και έχει επικρατήσει η φράση "έχω απλωμένο τραχανά", όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο!


-Είναι αυτονόητο ότι ο τραχανάς με την αναλογία αυτή εκτός του ότι είναι κατά περίπου δέκα ευρώ φθηνότερος ανά κιλό, από τους λεγόμενους "παραδοσιακούς" του εμπορίου, δεν έχει και καμιά σχέση με αυτούς ως προς τη γεύση! Γιαυτό, ίσως, θα πρέπει να βάζετε στην κατσαρόλα μικρότερη ποσότητα για να μην είναι "λιγουριαστός"!



Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

Χρήστος Γ. είπε...

Όλα τα περίμενα αλλά να απλώνεις και τράχανα...
Εν πάση περιπτώσει η συνταγή στα υπ΄όψιν.
Πλάκα πλάκα ο τραχανάς είναι θεϊκός όπως το ψωμί, η ελιά, η φέτα, η ντόματα κιάσε τους άλλους να σουφρώνουν τα μούτρα τους και καλά αηδιασμένοι. Κούνια που τους κούναγε.
Νάσαι καλά Σαλωνίτη!

Χρήστος Γ. είπε...

Όλα τα περίμενα αλλά να απλώνεις και τράχανα...
Εν πάση περιπτώσει η συνταγή στα υπ΄όψιν.
Πλάκα πλάκα ο τραχανάς είναι θεϊκός όπως το ψωμί, η ελιά, η φέτα, η ντόματα κιάσε τους άλλους να σουφρώνουν τα μούτρα τους και καλά αηδιασμένοι. Κούνια που τους κούναγε.
Νάσαι καλά Σαλωνίτη!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Chrisgio:
Ακολουθεί η παρασκευή λιαστού τοματοπελτέ (κάθε Σάββατο από τη "λαϊκή", 10 κιλά τοματάκι απο το οποίο παράγεται περίπου ένα κιλό πελτές)και απο 14 Σεπτεμβρίου έχουμ παρασκευή ελιών Άμφισσας!
Θα ακολουθήσουν οδηγίες!