Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κιβωτός του Αρχαίου Πολιτισμού σε παρακμή;

Οι κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις υπό την πίεση των οποίων διάγει το βίο της η Χώρα μας, μας έχουν κάνει να μη δίνουμε μεγάλη σημασία ή και να αγνοούμε σημαντικά άλλα θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας, πολλά από τα οποία, όμως, αποτελούν τον καθρέφτη μέσα από στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο ενός χαλαρού, αδιάφορου και αναποτελεσματικού Κράτους!
Η εικόνα αυτή της παρακμιακής κρατικής οντότητας, βρίσκει την αποθέωση της στη διαχείριση ενός από τα ελάχιστα "πρότζεκτ" που μας έχουν απομείνει ως χώρα και στο οποίο στηρίζουμε τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για να βγει η Χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα!
Μιλάμε για τη διαχείριση του Πολιτισμού μας, ενός Πολιτισμού με ιστορικό "βάθος" 5000 ετών στο βαθμό και στο μέτρο που ο Πολιτισμός αυτός αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών-επισκεπτών για τη χώρα μας!
Ένα από τα Μουσεία μας που έχουν αναλάβει το μεγάλο έργο της προβολής αυτού του διαχρονικού Πολιτισμού, πολλές εκφάνσεις του οποίου αποτέλεσαν το κύτταρο από το οποίο γεννήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη, βρίσκεται, δυστυχώς σε απόλυτη εγκατάλειψη η οποία μέρα με τη μέρα το οδηγεί στην παρακμή, όπως τονίζει η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της Κυριακής!
Στο διαπιστωμένο εδώ και δεκαετίες ελλειπή χώρο, έχει προστεθεί η έλλειψη προσωπικού, αλλά, επιτρέψτε μου την άποψη ότι το πρόβλημα είναι μάλλον αλλού!
Όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς της κρατικής μηχανής, έτσι και εδώ έχουμε έναν πόλεμο μεταξύ του κράτους που θέλει να εκσυγχρονίσει θεσμούς και διαδικασίες και μιας κατεστημένης αντίληψης λειτουργίας των θεσμών αυτών, κύριος εκφραστής της οποίας είναι το πανταχού παρόν συντεχνιακό και συνδικαλιστικό, πλην οπισθοδρομικό κατεστημένο!
Για "Συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων Μουσείων της Χώρας στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας , ώστε να περάσει πιο εύκολα η μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα με Δ.Σ. διορισμένο από τον εκάστοτε Υπουργό", κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων!
Ωστόσο, πολλές προσωπικότητες με αδιαμφισβήτητη κρίση και γνώση στο αντικείμενο, όπως οι Αρχαιολόγοι Χρίστος Ντούμας και Πέτρος Θέμελης και ο Πρώην Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, σε συνεντεύξεις τους στην Κυριακάτικη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ξεκαθαρίζουν ότι η μόνη λύση είναι αυτή ακριβώς, η αυτονόμηση των Μουσείων της Χώρας, τα οποία σήμερα λειτουργούν όπως μια ΔΟΥ ή η ΕΥΔΑΠ! Και προβάλλουν προς ενίσχυση της άποψής τους,το παράδειγμα του Μουσείου της Ακρόπολης το οποίο "προικίστηκε" με έναν οργανισμό που του προσδίδει αυτοτέλεια και ευελιξία, αφού λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημο
σίου Δικαίου!

Ωστόσο στον απόηχο της διένεξης, ο χρόνος κυλά σε βάρος του Μουσείου, και κυρίως σε βάρος της εικόνας που βγαίνει προς την παγκόσμια κοινωνία, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας, όταν αποφασίζει μια φορά στη ζωή του να επισκεφθεί τη Χώρα μας και να δει τα στοιχεία εκείνα που την έχουν εδραιώσει στον παγκόσμιο χάρτη ως "Κοιτίδα του Πολιτισμού", βρίσκει τις πόρτες αυτής της "Κιβωτού" κλειστές!
Μπορεί κάποτε η ανθρωπότητα να ξεχάσει το πότε και πώς πτώχευσε η Ελλάδα!
Εκείνο όμως που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει ο "Παγκόσμιος Οδοιπόρος" είναι το ότι, όταν πέρασε να δει αυτό το "θαύμα" που του έλεγαν οι δάσκαλοί του στο σχολείο, η "Μάντιδα" δεν είχε πλέον δάφνη ούτε ο "Φοίβος" διέθετε καλύβην!

Δεν υπάρχουν σχόλια: