Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κεράνης Α.Ε.

Ακολούθησε τη μοίρα του ελληνικού Κράτους! Κατέρρευσε! όπως και πολλές άλλες βιομηχανίες της χώρας μας, οι οποίες προπολεμικά αλλά κυρίως τις δύο μεταπολεμικές δεκαετίες συντελούσαν σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρείται ζωντανό, αυτό που παγκόσμια ονομαζόταν "ελληνικό θαύμα", τρίτο μετά το γερμανικό και το γιαπωνέζικο!
Η καπνοβιομηχανία "ΚΕΡΑΝΗΣ" Α.Ε., στημένη από το Γεώργιο Κεράνη το 1926 άρχισε να καταρρέει στη δεκαετία του ΄90 τότε που άρχισε να καταρρέει το ελληνικό Κράτος και η όποια "αστική τάξη" του! Οι ιδιοκτήτες της καπνοβιομηχανίας που έφτασε την εποχή της ακμής της να απασχολεί μέχρι και 2500 εργαζόμενους, μεταβιβάζουν μέσω του χρηματιστηρίου το 1998 τις μετοχές τους σε μια χρηματιστηριακή η οποία με το "κραχ" του 1999 έκλεισε!
Στην ακμή της εποδόθηκε σε παραγωγή τσιγάρων "λαϊκής" κατανάλωσης, με κύριο το "ΕΘΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ", το "ΑΡΩΜΑ", το "ΚΕΡΑΝΗΣ",! Με την παραγωγή του πρώτου blend "Παλλάς" και του "OSCAR", τίναξε τις πωλήσεις της στα ύψη! Η Realnews, σήμερα στη σελίδα 48, μοιάζει να δημοσιεύει την αγγελία ταφής, αφού στις 18 Μαΐου γίνεται ο πλειστηριασμός δύο ακινήτων της Εταιρείαας 4,7 στρεμμάτων το ένα και123(!) το άλλο με στεγασμένες επιφάνειες 34,6 στρεμμάτων! Εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τους!
Δε γνωρίζω ποια είναι η μοίρα των άλλων κραταιών καπνοβιομηχανιών της χώρας μας, σίγουρα όμως αυτό που κάποτε ονομάζαμε "ελληνικό τσιγάρο" φτιαγμένο από ελληνικά καπνά, έχει πεθάνει προ πολλού!

Και η καπνοβιομηχανία μας, ακολούθησε τη μοίρα των άλλων βιομηχανιών διαφόρων κλάδων, οι οποίες για διάφορους λόγους που συνέτρεχαν μεμονωμένα ή αθροιστικά, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι παρασύροντας στην καταστροφή και την ελληνική οικονομία!
Το αξιοθρήνητο είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα, μυωπικά κοντόφθαλμο, οικογενειοκρατικά δομημένο, συμπλεγματικά διακείμενο απέναντι στη βιομηχανική παραγωγή, υπέκυπτε κάθε φορά στις παράλογες απαιτήσεις οργανωμένων κοινωνικών και κομματικών ομάδων για να διασφαλίσει τη μακροζωία του σε ένα πολιτικό προσκήνιο που οδηγούσε στο χάος!
Επιχειρηματίες αξιόλογοι, έκλεισαν ότι είχαν για να αποφύγουν τα χειρότερα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον και άλλοι για τους ίδιους λόγους εγκατέλειψαν την όποια προσπάθεια να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο!
Σήμερα, κάτω από τη πίεση των αδηφάγων πιστωτών μας κάποιοι πολιτικοί ψελλίζουν τη λέξη "ανάπτυξη"!
Ανάπτυξη, όμως, με ποιους επενδυτές, με τι νοοτροπία, με ποιο συνδικαλισμό με ποια νομοθεσία και τέλος με ποιο λαό!
Με αυτούς που αφού φιλούσαν κατουρημένες ποδιές για να μπουν σε μια θέση, ακόμα και του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος κάποιων άλλων, φυσικά, μάθαιναν απέξω κι ανακατωτά μόνο μια λέξη: Τη λέξη "δικαιώματα", αγνοώντας προκλητικά και πονηρά τη λέξη "υποχρεώσεις";
Η είδηση, θα το καταλάβατε, με λύπησε! Αλλά περισσότερο με λυπεί το γεγονός ότι αυτή η κατάντια δε φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή από κάποιους!
Οι οποίοι, δυστυχώς, μας κυβερνάνε ακόμα!

2 σχόλια:

firiki2010 είπε...

Χα, χα, χα! "Υποχρεώσεις"!!! Που την θυμήθηκες την λέξη; Στην Ελλάδα λειτουργούμε ανάποδα. Βάζουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια. Τα πάντα είναι δομημένα γύρω από το πως θα πληρωθούμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι παρά συνέπεια του ότι προηγουμένως με τη δουλειά, τις υπηρεσίες , τα προιόντα μας έχουμε ικανοποιήσει τις ανάγκες κάποιων άλλων.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Έχεις δίκιο,αλλά έιναι η νοοτροπία που μας έφερε εδώ που είμαστε τώρα!Είναι η νοοτροπία που πέρασε μέσα στο DNA του Έλληνα στη δεκαετία του '80 και σημάδεψε τις επόμενες τρείς δεκαετίες που θα μπορούσαν να είναι οι πιο δημιουργικές από καταβολής ελληνικού κράτους!Θα μπορούσαν, αλλά ουδέποτε υπήρξαν...