Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Αποδόθηκε Δικαιοσύνη" (;)

Η είδηση της ημέρας είναι ότι ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τρομοκράτης, ο διαβόητος Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός!
Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τελειώνοντας με τη φράση :
-"Αποδόθηκε Δικαιοσύνη"!
Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είμαι ιδεολογικά αντίθετος με την τρομοκρατία και τις μεθόδους της, όσα "ιδεολογήματα" και "ιερά και όσια" υποτίθεται ότι προσπαθεί να υπερασπιστεί και όσες "κοινωνικές αδικίες" υποτίθεται ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει!
-"Για καμιά ιδεολογία δεν αξίζει να χάνεται ούτε μια ανθρώπινη ζωή"!
Αυτό υποστηρίζει κάπου ο Μαρκούζε, γνωστός αριστερός φιλόσοφος - διανοητής!
Ωστόσο, κουβέντα να γίνεται, σήμερα, μια απλή τσαγκαροδευτέρα 2 Μαΐου, θα μου επιτρέψει ο αγαπητός κ. Πρόεδρος να διαφωνήσω μαζί του με την παραπάνω φράση περί απόδοσης Δικαιοσύνης!
Η φράση μπορεί να "μίλησε" στην ψυχή του μέσου Αμερικανού πολίτη, μπορεί να ανακούφισε τις ψυχές των χιλιάδων συγγενών των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας της 11/9, αλλά νομικά δε στέκει!
Η Δικαιοσύνη αποδίδεται στις αίθουσες των Δικαστηρίων και αρμόδιοι να την αποδώσουν είναι οι Δικαστές!
Σίγουρα οι ΗΠΑ, μια δημοκρατική χώρα στην οποία λειτουργούν οι θεσμοί και η διάκριση των εξουσιών, θα επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη, να καταλήξει δηλαδή ο διαβόητος τρομοκράτης σε μια αίθουσα Δικαστηρίου, Εθνικού ή Διεθνούς, αλλά κάτι τέτοια φαίνεται ότι δεν ήταν εφικτό, αφού μια σύλληψη του Λάντεν φάνηκε από την αρχή αδύνατη!
Η επίθεση ωστόσο στην έπαυλη μέσα στην οποία διέμενε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπιν Λάντεν, νομικά καλυμμένη από το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτηρίζεται από αυτό ως "Αντίποινα"!
Τα "αντίποινα", χαρακτηρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο ως "μη νόμιμες ενέργειες" κάποιου Κράτους εναντίον άλλου (εδώ αναφερόμαστε σε οργανωμένη διεθνή τρομοκρατική οντότητα), λόγω προγενέστερης μη νόμιμης ενέργειας εις βάρος του, βάσει της οποίας "εθίγησαν νόμιμα συμφέροντά του"!
Τα αντίποινα είναι μια μορφή άσκησης του δικαιώματος (μη νόμιμης) "αυτοδικίας"!
Το δικαίωμα της αυτοδικίας, έχει τις ρίζες του, που αλλού, στην Αρχαία Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ο θεσμός της "ανδροληψίας"!
Ο θεσμός αυτός, προέβλεπε τη σύλληψη από μία Πολιτεία, πολίτη ξένης Πολιτείας λόγω προσβολής που διαπράχθηκε σε βάρος Πολίτη της, στην άλλη Πολιτεία!
Νόμιμα "Αντίποινα", λοιπόν, και όχι απόδοσης Δικαιοσύνης, είναι ο Διεθνής Νομικός όρος της επίθεσης στην Έπαυλη και του αποτελέσματός της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: