Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μουσείο Ακρόπολης!

Στην ενότητα "ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ" της σαββατιάτικης "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ", δημοσιεύεται έρευνα της καλλιτεχνικής επιθεώρησης The Art Newspaper, σύμφωνα με την οποία το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έρχεται 25ο ανάμεσα στα 100 πρώτα στον κόσμο! Ο τρόπος εκτίμησης είναι λίγο πολύπλοκος, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το "δικό μας" Μουσείο είναι το μόνο μιας τόσο μικρής χώρας στις πρώτες θέσεις, αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό στοιχείο αναγνώρισης! Και όπως σημειώνει η εφημερίδα "...αυτό που "πουλάει" είναι ανυπέρβλητα μοναδικό"!


Η δική μου ένσταση ως προς τις κατατάξεις των Μουσείων έγκειται στη μη ύπαρξη διαχωρισμού ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε "Εθνικά Μουσεία" και "Μουσεία Εθνικών εκθεμάτων"! Με λίγα λόγια στα Μουσεία που εκθέτουν Δείγματα του Εθνικού Πολιτισμού της χώρας στην οποία βρίσκονται και σε αυτά τα οποία εκθέτουν δείγματα πολιτισμού άλλων χωρών, τα οποία δείγματα μπορεί να αποτελούν προϊόντα κλοπής ή αποδοχής κλοπιμαίων!

Διερωτώμαι, για παράδειγμα ποια θα ήταν η ημερήσια επισκεψιμότητα του Βρετανικού Μουσείου αν δεν υπήρχαν εκεί όλα τα εκθέματα των λαμπρών πολιτισμών τα οποία κατέληξαν εκεί μέσα από ύποπτες, σκοτεινές και παράνομες διαδικασίες!

Τι ενδιαφέρον θα είχε κάποιος να επισκεφθεί π.χ. το Μουσείο Της Περγάμου στο Βερολίνο ή ακόμα και αυτό το Λούβρο το οποίο φιγουράρει και όχι άδικα στην πρώτη θέση όπως και πέρυσι, αν δεν είχαν στη θεματολογία τους εκθέματα μεγάλων και ιστορικών Πολιτισμών!

Ωστόσο, εμείς ως χώρα, μέσα στο τόσα προβλήματά μας, πρέπει να δούμε με άλλο μάτι και ένα άλλο Μουσείο μας το οποίο ξέφυγε από τις 100 πρώτες θέσεις! Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα μου επιτρέψετε να το θεωρώ, από άποψη θεματολογίας και εκθεμάτων, ίσως το καλύτερο Μουσείο παγκοσμίως! Το αδικεί κατάφωρα η αδιαφορία του Ελληνικού Κράτους!Το συνθλίβει ο χώρος! Το αποθεώνουν, όμως ο χρόνος και η Ιστορία!

Μήπως η μεταστέγασή του, πρέπει να αποτελέσει τον επόμενο στόχο κάποιου μεγάλου Ιδρύματος, όπως του "Ιδρύματος Ωνάση", ας υποθέσουμε, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει και τη διαχείρισή του για το επόμενα πενήντα χρόνια, ας ξαναϋποθέσουμε;

Λέμε συχνά ότι η μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός μας, αλλά φοβάμαι ότι οι περισσότεροι αγνοούμε ότι αυτή η βιομηχανία διαθέτει κάποιες "μηχανές" αξεπέραστης αξίας!

Είναι οι "μηχανές" αυτές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο ξεπέρασμα της κρίσης και να ανακουφίσουν το δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό!

Μόνο που εμείς τις έχουμε "κασονιασμένες" στα υπόγεια!

1 σχόλιο:

Χρήστος Γ. είπε...

Ναι οι μηχανές είναι κασονιασμένες, δυστυχώς!