Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Φτηνοί στ' αλεύρια και Ακριβοί στα πίτουρα!

Πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, με τα παιδιά μου κάτω από 10 χρόνων και τα τρία, βρεθήκαμε στην Κερατέα σε μια φίλη και μετά το μεσημεριανό φαγητό είπαμε να πάμε μέχρι το Σούνιο να δούμε τον Ήλιο να γέρνει πίσω από τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα!
Ο αρχαιολογικός χώρος, ήταν τότε περιχαρακωμένος με ένα συρματόπλεγμα και στην είσοδο υπήρχε ένα κιόσκι της κακιάς ώρας όπου στεγαζόταν ο αρμόδιος υπάλληλος για την είσπραξη των 4 δραχμών ανά επισκέπτη! Απέναντι από την είσοδο, ίσως "αρχαιολογική αδεία" φιγουράριζε μια "Καντίνα" στυλ "βρώμικο"! Φτάσαμε στο κιόσκι πλήρωσα έξι εισιτήρια και την ώρα που μπαίναμε ακούω τον επόμενο να φωνάζει ότι, αφού ήταν Έλληνας έπρεπε να μην πληρώσει είσοδο! Κοντοστάθηκα Ήταν μια παρέα, δύο ζευγάρια με δύο παιδάκια στην ηλικία των δικών μου το κάθε ζευγάρι! Έγινε μια μικρή φασαρία, περισσότερο σαν διάλεξη για το λόγο που δεν πρέπει οι Έλληνες να πληρώνουν και καταλήγει ο ένας από αυτούς απευθυνόμενος στον άλλον:
-Πάμε ρε! Θα τα πιω μπίρες αντί να το δώσω σ' αυτούς!
Σε λίγο ο Ήλιος "κούρνιασε" στα βουνά της Πελοποννήσου, στο Σούνιο άρχισε να πέφτει ο νύχτα, ρομαντισμός με τρία παιδιά δίπλα, δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία και αρχίσαμε να οδεύουμε προς την έξοδο. Οποία έκπληξη! Η παρέα που έκανε επανάσταση στην είσοδο για 32 δραχμές, είχε καταναλώσει καμιά εικοσαριά σουβλάκια, εφτά μπύρες, πατάτες, και αναψυκτικά, η συνολική αξία των οποίων πρέπει να ξεπερνούσε τις 200 δραχμές της εποχής εκείνης!
Το περιστατικό, ήρθε στη μνήμη μου επειδή πριν λίγε ημέρες έκανα κάτι που δεν έχω ξανακάνει ποτέ στα 35 χρόνια που οδηγώ! Κατεβαίνοντας Αθήνα μέσω Λαμίας, σταμάτησα έξω από τη Λαμία για να πάρω έναν καφέ να τον πιω στο δρόμο! Δεν το συνηθίζω όταν οδηγώ, αλλά οδηγούσε ο γιος μου οπότε, είπα να τον απολαύσω! Καπουτσίνο σε πλαστικό ποτηράκι χρόνος παρασκευής ένα λεπτό τιμή, ευρώ παρακαλώ, δύο και σαράντα λεπτά!
Για να μη σας κουράζω, με αφορμή το γεγονός αυτό, άρχισα να κοιτάζω πλέον τις τιμές σε ότι παίρνω και διαπίστωσα ότι ΚΑΙ στην περιοχή μας ο ίδιος καφές, στο χέρι, έχει δύο ευρώ και πενήντα λεπτά! Είμαι θιασώτης του "ελληνικού" οπότε ας μου συγχωρεθεί η έκπληξη ως προς το τίμημα του "καπουτσίνο"! Για την ιστορία σας λέω ότι ένας "ελληνικός" που τον πληρώνετε, ανάλογα, από ένα έως δυόμισι ευρώ, κοστίζει με όλα μέσα (καφές, ζάχαρι, χρόνος παρασκευής και γκαζάκι) το πολύ δέκα (10) λεπτά!
Αντιλαμβάνεστε ότι θεωρώ το τίμημα, επίσημα πλέον, ως κλοπή! Και ασφαλώς δε συμβαίνει μόνο με τα είδη τα προσφερόμενα στα καφενεία και τις καφετέριες!
Διερωτώμαι, λοιπόν! Όλοι αυτοί οι επαναστάτες του "Δεν πληρώνω", δεν πίνουν καφέ; Αυτοί που μας κοπανάνε συνεχώς ότι για να πας στη Θεσσαλονίκη θες 50 ευρώ διόδια, πόσους καφέδες πίνουν στη διαδρομή καπελωμένους με κέρδος του καφετζή 300%; Αυτό δεν τους ενοχλεί; Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος καταναλωτής καφέ ή αφεψήματος, πίνει δύο την ημέρα και πληρώνει καπέλο ένα ευρώ τη φορά είναι 60 ευρώ το μήνα! Το καπέλο! Πόσες φορές το μήνα πας Θεσσαλονίκη ρε φίλε και σε πείραξε τόσο το πενηντάρι των διοδίων; Το εξηντάρι καπέλο, του καφέ, κάθε μήνα, δε σε ενοχλεί! Και να ήταν μόνο αυτό το προϊόν! Τόσα άλλα είναι για τα οποία θα άξιζε να κάναμε μια "επανάσταση" να επανέλθουν σε λογικές τιμές! Αλλά το κλέψιμο εδώ δεν το κάνει το "μεγάλο κεφάλαιο"! Το κάνει ο μικρο-μικρός επαγγελματίας! Ναι αλλά το κάνουν απ' τη δική μου τσέπη!
Όπως οι "παραγωγοί" των Λαϊκών Αγορών που από τη μια μέρα σου πουλούσαν το ματσάκι τον άνηθο 50 δραχμές το πήγαν την επόμενη μισό ευρώ, δηλαδή 170 δραχμές και εμείς οι μαλάκες δεν αντιδράσαμε! Βάλτε με νου σας πόσα "ματσάκια" άνηθο, μαϊντανό και κρεμμυδάκια έχετε αγοράσει από το 2002 με καπέλο 0,35 λεπτών ανά τεμάχιο!
Καλή η επανάσταση, αλλά για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει σωστούς και υλοποιήσιμους στόχους και να μην υποκινείται από ανθρώπους και οργανώσεις με ύποπτα και προσωπικά κίνητρα, όπως πιστεύω ότι κινούνται κάποιοι σχετικά με τα διόδια, πλην των κατοίκων των περιοχών με διόδια που έχουν όλα τα δίκια!
Διαφορετικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε "Φτηνοί στ' αλεύρια και ακριβοί στα πίτουρα", που λέει κι ο λαός!
Και ο λαός ως γνωστόν, δε λέει μαλακίες!

2 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κάτι σχετικό-άσχετο:
ήμουν προν λίγες μέρες σ' ένα νοσοκομείο και είδα κάτι γιατρούς-"επαναστάτες" να καλούν τους πολίτες να μην πληρώσουν το "εισητήριο" των 5 ευρώ ή κάτι τέτοιο.
Και τους είπα: "αν θέλετε να προστατέψετε τους ασθενείς καλέστε τους να μην πληρώνουν τα φακελλάκια στους ασυνείδητους γιατρούς"...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δεμ είναι άσχετο!Είναι όλοι τους αυτό που λέμε τζάμπα μάγκες!Σε αυτά που καθημερινά τους κλέβουν δεν αντιδρούν και αντιδρούν όπου του κατευθύνουν κάποιοι πονηροί και όπου υπάρχει δημοσιότητα!