Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

" Άμα Πιάσει"!...

Στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '60 και του '70, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, υπήρχαν κάτι ημιυπόγεια ταβερνεία, ο ορισμός του "Καπηλειού"! Μέσα σ' αυτές τις υπόγειες τις ταβέρνες, "μες σε καπνούς και σε βρισιές", μαζεύονταν, συνήθως, φοιτητές, συνταξιούχοι εργένηδες και ανύπαντροι υπάλληλοι για να "λαδώσουν το αντεράκι τους", κυριολεκτικά, αφού το πρώτα πιάτα ήταν τα "λαδερά" και αυτά από "ολίγον"!
Σε μια τέτοια ταβέρνα, λοιπόν, όπου οι θαμώνες είχαν το προνόμιο να τους σερβίρει αυτοπροσώπως ο ιδιοκτήτης, ο κυρ-Βασίλης, κάθε φορά που έκανε το λογαριασμό, έβαζε στο τέλος ένα Α.Π.! Έλεγε π.χ.:
- Ολίγον από γιουβέτσι, 1,20, ψωμάκι, 0,50, λίγη φέτα 1 δρχ., Α.Π. 0,50 λεπτά!
Κανένας δεν έδινε σημασία, ούτε είχε ρωτήσει ποτέ τι ήταν αυτό το "Α.Π."!
Μια μέρα οι "παλιοί" φοιτητές πήρανε έναν καινούργιο να του γνωρίζουν πού θα λάδωνε τ' αντεράκι του και αφού έφαγαν και ήπιαν έφτασε και η ώρα του λογαριασμού!
όταν άκουσε ο καινούργιος το "Α.Π.", με το θράσος του καινούργιου, ρώτησε τον κυρ-Βασίλη τί σημαίνει!
- Άστο, δεν πειράζει!
Του απαντάει εκείνος!
- Από περιέργεια ρωτάω, κυρ-Βασίλη!
Συνεχίζει ο νέος!
Απ' τα πολλά στα λίγα και αφού η παρέα είχε ευθυμήσει με το "τσαγανό" του "νέου", άρχισαν όλοι να ζητάνε απ' τον "Κάπελα" να τους εξηγήσει τι σήμαιναν τα αρχικά! Και μέσα στη γενική θυμηδία, άκουσαν τον ταβερνιάρη να τους λέει:
- Άμα Πιάσει! Αλλά αφού δεν έπιασε, το σβήνουμε!
Θα μου πείτε τώρα, πως και τη θυμήθηκα την ιστορία! Μα, μου τη θύμισε ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος για όσους το αγνοούν, είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.λ.π. της Κυβέρνησης! Όχι ότι μοιάζει με "Κάπελα" ο άνθρωπος, αλλά για μια τροπολογία που πήγε να περάσει στα "μουλωχτά" και "νύκτωρ", σύμφωνα με την οποία όσοι πολίτες είχαν πιστέψει την Κυβέρνηση και δήλωσαν τους παράνομους ημιυπαίθριους χώρους τους πρέπει να πληρώσουν επιπλέον κάτι ψιλά και μάλιστα αναδρομικά! Έχουν βουίξει από χθες το βράδυ τα blogs, από κοντά και οι εφημερίδες και τα λοιπά μέσα την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενα, με αποτέλεσμα ο. Υφυπουργός, δηλαδή η Κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία!
Διαφωνώ με όσους χαρακτηρίζουν τέτοιες ενέργειες της Κυβέρνησης ως "κωλοτούμπα", "παλινωδίες", "ασυνεννοησίες Υπουργών" κ.λ.π.! Πρόκειται για επιχειρησιακή τακτική!
Αν θυμάστε, πριν λίγους μήνες επιχείρησαν να περάσουν τροπολογία, σύμφωνα με την οποία "σβήνονταν" χρέη κάποιων, ύψους 29 δις! Όταν ξαφνικά και πάλι, έφτασε στη Βουλή η τροπολογία και έγινε "σούσουρο", την πήραν πίσω άρον-άρον και το μόνο που ψέλλισε ο Υπουργός ήταν ότι "πρέπει κάποτε να αποκτήσουμε ως χώρα μηχανισμό διαγραφής χρεών που δεν πρόκειται να εισπράξουμε"! Καμιά αντίρρηση! Φέρτε, λοιπόν στη Βουλή το Νόμο- μηχανισμό! Με χρονική διάρκεια συζήτησης σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και με προϋποθέσεις που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από τη Βουλή!
Δεν πρόκειται, επομένως, για γκάφα ή οτιδήποτε άλλο της Κυβέρνησης, αλλά για συστηματική ενέργεια που στηρίζεται στην κουτοπόνηρη τακτική του "Κάπελα" κυρ- Βασίλη της ιστορίας μας!
Σου λέει, η Κυβέρνηση: "Άμα πιάσει, τα οικονομήσαμε! Άμα μας πιάσουν, δοκιμάζουμε αργότερα σε καμιά μεταμεσονύκτια συνεδρίαση που θα είναι δύο-τρεις βουλευτές και αυτοί κοιμώμενοι"!
Αυτό το Κράτος και αυτοί οι ταβερνιάρηδες χρεοκόπησαν τους "Θαμώνες" του "Καπηλιού" που λέγεται Ελλάδα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλαλούμ στη Κυβέρνηση. Ασυνεννοησία και ευτράπελα! Πως είναι δυνατόν να μας πάρουν σοβαρά οι Ευρωπαίοι; Έρχονται και παίρνουν κάθε φορά ότι ζητούν και μετά ξεσπούν στον λαό!
Ο κος Ντόλιος ο αρχιτέκτονας του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” καλά θα κάνει να μαζέψει κάπως τις Περιφέρειες και τους Δήμους που δεν δουλεύει τίποτα και να σταματήσει να ψάχνει για νέους τρόπους φορολόγησης. Δεν αντέχουμε άλλο!

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δυστυχώς, ανίκανοι και άτολμοι στο να βρουν καινοτόμες λύσεις είσπραξης της φορολογητέας ύλης και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, καταφεύγουν στη μόνη σίγουρη!Την καταλήστευση του μισθωτού και συνταξιούχου! Και όπως είναι φυσικό, αυτό το πληρώνει η αγορά, αφού μειώνεται δραματικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών!