Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

"Ασημικά" και πράσινα άλογα!...

Από τη μέρα που η "Υπαλληλία" της Τρόικας έδωσε εκείνη τη συνέντευξη και μας "πρότεινε" να πουλήσουμε μέρος της κρατικής περιουσίας και να βάλουμε τα έσοδα (περίπου 50 δις) στα δάνεια, έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν! Ξαφνικά, όλοι αποκτήσαμε εθνική ευαισθησία! Ξαφνικά οι πάντες ανακάλυψαν την Κρατική Εθνική περιουσία! Αυτήν που μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα να καίμε να βρωμίζουμε να καταπατούμε και να την πουλάμε μετά σε εργολάβους, παίρνοντας αντιπαροχή μεζονέτες σε βουνό, θάλασσα ή νησάκια!
Μέχρι και το "καστ" του δελτίου του MEGA εξανέστη με την "αήθη" πρόταση-προτροπή αυτών που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν "τεχνοκράτες της τρόικας" και τώρα απαξιωτικά τους κόλησαν το ταπεινό προσωνύμιο "υπαλληλίσκοι"!
Βέβαια, οι άνθρωποι, είπαν το αυτονόητο! Αλλά εμείς οι Έλληνες, μεταξύ των άλλων, έχουμε και ένα πρόβλημα στο να κατανοούμε και να ζούμε με το "αυτονόητο"! Και το αυτονόητο για κάποιον ο οποίος χρωστάει πολλά και αυτά που παράγει του αποδίδουν λιγότερα από τις δανειακές του υποχρεώσεις και από αυτά που ξοδεύει, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει την περιουσία που διαθέτει, προκειμένου να αυξήσει τα εισοδήματά του! Αν, σε μερικές περιπτώσεις με τη λέξη "αξιοποίηση" εννοούμε πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, τότε ναι, πουλάμε! Και μια και απαντήσαμε στο "γιατί" πουλάμε, καθόμαστε και βρίσκουμε το πως, πιο και πόσο! Απλά πράγματα!
Δε θα μπω στη λογική πώλησης Οργανισμών, Εταιρειών και Εκμεταλλεύσεων του Δημοσίου τα οποία μας επισώρευσαν και τα μεγαλύτερα φέσια! Αυτά, έπρεπε να έχουν πουληθεί εδώ και δεκαετίες! Θα περιοριστώ στα ακίνητα του Δημοσίου, με την ευρύτερη έννοια, για να δούμε πόσο άχρηστο και αγκυλωμένο υπήρξε αυτό το "δυσλεκτικό", άτολμο, υστερόβουλο και κουτοπόνηρο κρατικό κατεστημένο! Αυτό που με μια λέξη οι απίθανοι άνθρωποι της "πιάτσας" αποκαλούν "χαρτογιακάδες"!
Γνωρίζουμε, όσοι ζούμε σε μικρές επαρχιακές πόλεις, ότι πολλές Δημόσιες και Δημοτικές υπηρεσίες, στεγάζονται σε κτήρια ιδιωτών ενώ μπορεί να παραμένουν κενά και αναξιοποίητα κτήρια του δημοσίου! Παλιά η ιστορία! Πιέζονται οι πολιτικοί από τους ιδιοκτήτες-ψηφοφόρους και αυτοί πιέζουν τους αρμόδιους υπαλλήλους! Και επειδή η πίεση βγάζει ... λάδι, στο τέλος είναι όλοι ευχαριστημένοι! Παραδείγματα; Πολλά! Ας πάρουμε τρεις περιπτώσεις, που λόγω της δημοσιότητας που πήραν, είναι γνωστές στο πανελλήνιο!
- Παλαιό Εφετείο Αθηνών! Πρόκειται για το παλιό Ξενοδοχείο "Αμπάσαντορ", στην οδό Σωκράτους κάτω από την Ομόνοια! Για χρόνια, έχει αφεθεί στη μοίρα του! Το κατέλαβαν μετανάστες, με ότι αυτό συνεπάγεται, και χρειάστηκε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση για να το ... επανακτήσει το κράτος! Σήμερα κενό!

- Πρώην Ξενοδοχείο "Ακροπόλ Παλλάς", απέναντι από το Πολυτεχνείο! Το αγόρασε κάπου 6 δις δραχμές το Υπουργείο Πολιτισμού, (Βενιζέλος), προκειμένου να διασωθεί ο καταποντιζόμενος επιχειρηματικά Μπατατούδης! Θα το αξιοποιούσε, τάχατες, το Υπουργείο! Από τοτε είναι τυλιγμένο σε λινάτσες, ενώ παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του Υπουργείου! Δηλαδή, αν το πάρει μια ξένη εταιρεία και το κάνει Ξενοδοχείο και δουλεύουν και 200 άνθρωποι, αυτό λέγεται ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας;
- Άφησα για το τέλος, ένα παράδειγμα αξιοποίησης ενός κτηρίου που για πολλά χρόνια "στοίχειωνε" στο κέντρο της πόλης των Αθηνών ασυντήρητο και υποχρησιμοποιούμενο! Πρόκειται για ένα ολόκληρο τετράγωνο που είναι σε όλους μας γνωστό ως το κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού! Σήμερα, έπειτα από γενική ανακαίνιση και στατική υποστήριξη, φιλοξενεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης!
Ασφαλώς πολλοί θα γνωρίζουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις κρατικών κτηρίων που παραμένουν αναξιοποίητα, έστω με την έννοια της απόδοσης ενός μηνιαίου εισοδήματος στο πολύπαθο ελληνικό κράτος!
Ποιός θα είχε αντίρρηση σε κάτι τέτοιο; Και γιατί πετροβολάμε αυτόν που μας υποδεικνύει το αυτονόητο; Ποιοί έχουν αφήσει για δεκαετίες αναξιοποίητη την κρατική περιουσία; Και με ποια λογική οι κύριοι αυτοί παραμένουν στο απυρόβλητο της λαϊκής αγανάκτησης και οργής;
Νομίζω ότι πρέπει εδώ να ξαναγράψω κάτι που σίγουρα δεν είναι αρεστό σε πολλούς, είναι, όμως η γνώμη μου! Κια τη γνώμη, σωστή ή λαθεμένη, δεν την έκρυψα ποτέ:
Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η τρόικα, για τη βελτίωση κάποιων πραγμάτων, έπρεπε να την ανακαλύψουμε!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟς ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΕΝΑ ΔΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ μου, τα ασημικά στα σπίτια, πρέπει να τα έχεις σε περίοπτη θέση, να τα ξεσκονίζεις καθημερινά και να τα γυαλίζεις συχνά! Αν τα έχεις στη σοφίτα, σκονίζονται μαυρίζουν και μοιάζουν με μπακίρια!Τότε είναι προτιμώτερο να τα πουλήσεις για ξοφλήσεις καμιά κάρτα ή κανένα εορτοδάνειο!

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ
Η ταυτότητα απόψεων μας για το θέμα καθιστά οποιοδήποτε σχόλιο μου περιττό.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο ότι τα μπακιρωμένα ασημικά παραπαιτάχτηκαν σε κάποια γωνιά και ξεχάστηκαν, φανερώνουν την αξία τους για τον ιδιοκτήτη. Άρα, κάθε όφελος από τη διάθεσή τους αποδεκτό και απρόσμενο.
sass

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος:
Ορθόν!