Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σαπούνι από ... σπίτι!...

Tώρα, θα μου πείτε, με τα όσα συμβαίνουν στην υφήλιο αλλά και μέσα στο σπίτι μας, με το καθεστώς Μουμπάρακ να πνέει τα λοίσθια (εκεί βλέπω ντόμινο), με την ευρύτερη αριστερά και όχι μόνο, στην Ελλάδα να ανακαλύπτει ξαφνικά το Thoreau και την "Πολιτική Ανυπακοή" του και τον Πρωθυπουργό μας να διερωτάται από τον ... Άμβωνα του Νταβός "Αφού κάνουμε ότι μας λέτε κατά γράμμα, γιατί δε μας εμπιστεύονται οι αγορές" ((σκέφτηκες μήπως, επειδή κάνεις ακριβώς ό,τι σου λένε;) εσύ βρήκες θέμα ανάρτησης το "Σαπούνι"; Σωστή η ερώτηση, αλλά, επιμένω: Σαπούνι από σπίτι! Άλλωστε, το έχω τάξει σε κάποιες φίλες bloggers! Έχουμε λοιπόν και γράφουμε:

Παρασκευή Σπιτικού Σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο.
Α) Σκοπιμότητα διαδικασίας:
1) Για λόγους οικονομίας.
2) Για λόγους ποιότητας-υγείας.
3) Για λόγους εκτόνωσης, είτε λόγω "κρίσης" είτε λόγω ύπαρξης ελεύθερου χρόνου.
4) Για οποιονδήποτε άλλο λόγο, βρε αδερφέ!

Β) Υλικά παρασκευής:
Με βάση την επικρατούσα αναλογία: Έξη μέρη λάδι, τρία μέρη νερό, ένα μέρος καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα και τη (μικρή) ποσότητα που παρήγαγα, έχουμε:
1) Λαδάκι ελιάς ευλογημένο, 1200 γραμμάρια.
2) Νεράκι, κατά προτίμηση βροχής ή αποσταγμένο, 600 γραμμάρια.
3) Καυστικό νάτριο (σόδα) ή ποτάσα ( εγώ έβαλα σόδα), 200 γραμμάρια.
4) Χρώμα. Υπάρχει χρώμα που ανακατώνεται με το νερό και χρώμα που ανακατώνεται με το λάδι. Στη συνταγή μου, έχει χρησιμοποιηθεί χρώμα λαδιού περίπου 20 γραμμάρια.
5) Λάδι ινδικής καρύδας. Προσφέρεται σε μορφή λίπους φυτίνης και συντελεί στο να αφρίζει το σαπουνάκι σας! 200 γραμμάρια.
6) Στη συγκεκριμένη συνταγή και αφού επέλεξα κόκκινο χρώμα, πήρα και ένα μπουκαλάκι άρωμα τριαντάφυλλο!
Με οτιδήποτε άλλο θέλετε να διανθίσετε την παραγωγή σας ή έχετε ακούσει ότι χρησιμοποιείται, μπορείτε να μπείτε στο Google, γράφετε "σπιτικό σαπούνι" και σας βγάζει ό, τι τραβάει η ψυχή σας! Καλό και δοκιμασμένο blog, είναι αυτό :

http://typosnyxterinos.blogspot.com/2006/11/blog-post_11.html

Για να ξεκινήσουμε, χρειαζόμαστε:

1) Μια κατσαρόλα ανοξείδωτη και μια ξύλινη κουτάλα. (Ως πρώτη φωτογραφία).

2)Καλούπια, αγοραστά ή κατασκευασμένα Μπορεί να είναι και πλαστικά μικρά δοχεία (τάπερ) ή και τα ταψάκια μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο! Φυσικά θα προσέξουμε το πάχος του υλικού που θα ρίξουμε μέσα! (Διπλανή δεύτερη εικόνα )

Γ) Παρασκευή:

Ρίχνουμε το χρώμα που έχουμε επιλέξει μέσα στο λάδι και το κουνάμε για να ανακατωθεί καλά. Ζεσταίνουμε το νερό (600 γραμ.) μέχρι να γίνει χλιαρό. Αρχίζουμε να ρίχνουμε την σόδα λίγη-λίγη και συγχρόνως ανακατώνουμε. Ρίχνουμε το λάδι (1200 γραμ.) λίγο-λίγο και ανακατώνουμε. Τέλος ρίχνουμε και το υλικό της ινδικής καρύδας ( 200 γραμ.). Για τα επόμενα 20 με 30 λεπτά ανακατώνουμε το μείγμα που λογικά θα έχει τη μορφή της διπλανής, τρίτης εικόνας. Στα 30 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει λίγο. Αυτό αρχίζει σιγά-σιγά να πήζει. Τότε είναι που το ρίχνουμε στα καλούπια!

Μια ενδεικτική εικόνα, παίρνετε από τη διπλανή φωτογραφία!

Η ωρίμανση του σαπουνιού, παίρνει 4 με 6 εβδομάδες! Είναι, δηλαδή λίγο φέεετααα! Αλλά μετά τις 15 μέρες μπορείτε με προσοχή να το βγάλετε από τα καλούπια. Αυτό με προσοχή και την πρώτη φορά που θα έχετε την αγωνία για το τί ακριβώς παρασκευάσατε! Δε σας το συνιστώ, όμως! Να περιμένετε! Όχι όπως εγώ ο ανυπόμονος και έσπασα δύο σαπουνάκια! Δύο μέρες περίπου μετά το ... καλούπωμα, μπορείτε να ρίξετε σε κάθε σαπουνάκι μια σταγόνα άρωμα!

Δ) Αποτέλεσμα:

Το τελικό ... προϊόν, φαίνεται στη διπλανή τέταρτη εικόνα! Είναι 27 κομμάτια σαπουνιού μεγέθους περίπου αυτών του εμπορίου και ζυγίζουν συνολικά 1600 γραμμάρια. Χρησιμοποιώ ήδη δύο από αυτά! Το κύριο χαρακτηριστικό που δε θα το πίστευα, αν δεν το ένιωθα, είναι οτι, στο ξέβγαλμα των χεριών μου, αυτά τρίζουν χαρακτηριστικά, μην αφήνοντας πάνω σε αυτά ίχνος λίπους! Μπορεί να είναι και ιδέα μου!

Ε) Κόστος ... επένδυσης:

Για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, με αγορασμένο το λάδι (4ευρώ/κιλό) η παραπάνω παραγωγή των 27 κομματιών στοιχίζει περίπου 10 ευρώ. Συνιστάται να αγοράσετε λάδι από παραγωγό και όχι του εμπορίου. Επίσης, εάν έχετε δική σας παραγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό που λέμε "μούρκα" αφού έχουν κατακαθίσει όλα τα αδρανή συστατικά!

Πάντως, η χαρά που θα νιώσετε όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το δικό σας σαπούνι, δεν εξαργυρώνεται με όλα τα πλούτη του κόσμου (Τρόπος του λέγειν)!

Για την αγορά των υλικών: ΑΡΗΣ ΔΗΜ. ΜΑΝΗΣ, Γερανίου 13 Αθήνα, Τ.Κ. 10552- τηλ. 2105223065. Και www.manischemicals.gr

Έχει τα πάντα ο άνθρωπος και μια κοπελιά πολύ εξυπηρετική που θα σας προστατέψει και από την τάση που έχει ο ... άσχετος να αγοράζει τα πάντα!

Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Ωχ, τώρα με βλέπω να τρέχω να φτιάχνω σαπούνι!!! Σίγουρα δηλαδή, δεν το συζητώ, είναι ο επόμενος στόχος μου!!!! Το έκανες να φαίνεται τόσο εύκολο! Αλήθεια, την καυστική ποτάσσα, σε τι είδους καταστήματα τη βρίσκουμε;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Μαίρη:
Δε φαίνεται!Είναι εύκολο!Αν έχεις κάποιο χώρο εκτός κύριας κατοικίας, πλυσταριό αποθήκη, και συσκευή γκαζιού κάντο εκεί για να αποφύγεις την (μικρή αλλά αναπόφευκτη) ατσαλιά!
Νομίζω ότι τα είδη αυτά θα τα βρεις αν υπάρχει στην περιοχή σου κάποιο εναπομείναν "μπακάλικο" παλαιάς κοπής, από αυτά που λεγόντουσαν και ήταν Παντοπωλεία!
Αν όχι, ρώτησε σε κάποιο φαρμακείο.
Καλή επιτυχία!

mahler76 είπε...

εεεε αφού είναι 6 μέρη λάδι και 3 νερό δεν θα έπρεπε το λάδι να 6πλάσια ποσότητα από το ύδωρ?

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ mahler76:
Με μπέρδεψες!Αλλά το ψάχνω!

TEΩΣ Σ. είπε...

6 ΜΕΡΗ ΛΑΔΙ , 3 ΜΕΡΗ ΝΕΡΟ .
ΑΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ) 2 ΠΡΟΣ 1 ΚΑΙ ΟΧΙ 6 ΠΡΟΣ 1 .

1200 ΓΡ. ΛΑΔΙ ΚΑΙ 600 ΓΡ. ΝΕΡΟ.
ΟΠΟΤΕ ΣΩΣΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΑΖΕΣ (ΒΑΡΟΣ)
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΓΚΟΥΣ

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ ΤΕΩΣ Σ.:
Με έσωσες αδερφέ!Κοντεύω να τα παίξω από το πρωί που διάβασα το σχόλιο του malher76!
@ mahler76:
Την Κυριακή είμαι Αθήνα και πάω "Κουρέας της Σεβίλης"! Για να σκάσεις από τη ζήλια σου!