Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

" Άσε ρε! Αύριο θα πάω στο Μήτσο!...

Αγαπητοί μου κύριοι της "Τρόικας".
Πρέπει να σας ομολογήσω ότι ανήκω σε εκείνους τους Έλληνες, το πόσοι είναι δεν το γνωρίζω, που δεν έχουν, εκτρέφουν ή διατηρούν την παραμικρή έχθρα ή αντιπαλότητα προς αυτό που κάνετε στην πατρίδα μου ή για την πατρίδα μου! Εκεί που μας έφτασαν οι πολιτικοί μας των τελευταίων 30 χρόνων, σας βεβαιώνω ότι έχετε την κατανόησή μου και, θα έλεγα ότι και λίγα τραβάμε! Έχω επίσης την άποψη ότι για ό,τι κάναμε στην πατρίδα μας ή ό,τι παραλείψαμε να κάνουμε, έχουμε κι εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη! Η άποψή μου αυτή, στηρίζεται στο γεγονός ότι για να κλέψεις, κάποιος δεν έχει κάνει τη δουλειά του καλά, για να λαδώσεις χρειάζονται τουλάχιστον δύο, για να διοριστείς παράνομα, επίσης, για να σου σβήσουν την κλήση, ωσαύτως, για να μην αποδώσεις το ΦΠΑ, χρειάζεται λάδωμα ένας ολόκληρος μηχανισμός και πάει λέγοντας, μη σας κουράζω κιόλας, μέρες πούναι!
Διαβάζω αυτές τις ημέρες στις εφημερίδες ότι στριμώχνετε τον Πρωθυπουργό μας για νέα αύξηση του ΦΠΑ, μάλλον προς το 25% και βλέπουμε! Περίεργα πράγματα! Δεν σας ανέλυσε ο "δικός σας άνθρωπος", αυτά που προεκλογικά είχε πει σε συνέντευξή του ότι και μόνο αν εισπράξουμε τα 30 δις ανείσπρακτο ΦΠΑ (τότε ήταν 19%), θα λυνόταν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας; Θα του διέφυγε μάλλον! Φαίνεται όμως ότι κι εσείς δεν έχετε εμπεδώσει ακόμα την περιώνυμη "ελληνική ιδιαιτερότητα"! Και σας το είχα γράψει πριν λίγους μήνες εδώ!
Για να κατανοήσετε, όμως την "ιδιαιτερότητα" αυτή, θα σας διηγηθώ μια μικρή, περίεργη και σκοτεινή ιστορία!

"Κάποιο Καλοκαίρι, από εκείνα τα ανέμελα, προ ΔΝΤ ελληνικά Καλοκαίρια, υπηρεσιακοί λόγοι με είχαν φέρει σε μια μικρή κωμόπολη μιας ωραίας περιοχής της χώρας μας! Επειδή θα έμενα εκεί καμιά εικοσαριά ημέρες, πήρα και την οικογένεια και την εγκατέστησα σε ένα μικρό ψαροχώρι, από εκείνα που δραστηριοποιούνται κάθε Καλοκαίρι και το Χειμώνα ερημώνουν, 15 χιλιόμετρα μακρυά από την "έδρα" μου για να κάνουμε και κανένα μπάνιο! Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος με ενημέρωσε ότι τα βράδια λειτουργούσε ένα σουβλατζίδικο που δε σου "γέμιζε το μάτι" αλλά έκανε τα καλύτερα σουβλάκια-καλαμάκι της περιοχής! Το δεύτερο βράδυ το επισκεφτήκαμε και κάναμε την παραγγελία μας! Μόλις αρχίσαμε να καταβροχθίζουμε τα, πράγματι, πεντανόστιμα καλαμάκια, καταφθάνει το γκαρσόνι και με ένα συνωμοτικό ύφος μου αφήνει μια απόδειξη λέγοντάς μου: "Δεν είναι αυτός ο λογαριασμός... θα σου εξηγήσω αργότερα"! Παρατηρώντας τον να απομακρύνεται διαπίστωσα ότι είχε καταπλεύσει η ΥΠΕΔΑ, αν θυμάμαι καλά τα τότε αρχικά της υπηρεσίας ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών και είχε αρχίσει να κοιτάζει τα τραπέζια αν είχαν αποδείξεις! Φυσικά και δεν είχαν! Έπεσε το σχετικό "γράψιμο" και αποχώρησαν! Άκουσα, μαζί με τους δεκάδες πελάτες του, το "ψήστη" που, όπως αποδείχθηκε ήταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να βρίζει τους πάντες! Το "σόου" συνεχίστηκε για ένα δεκάλεπτο περίπου, οπότε άκουσα μια φράση με την οποία πήρε τέλος και το υβρεολόγιο του επιχειρηματία: "Άσε ρε", είπε προς το γκαρσόνι του, "αύριο θα πάω στο Μήτσο"! Έμεινα όλη νύχτα με την απορία για το ποιος ήταν ο "Μήτσος"!
Η μοίρα και η σύμπτωση το έφεραν να μάθω την επομένη ποιος ήταν ο "Μήτσος"! Ο "Μήτσος" λοιπόν, ήταν ο προϊστάμενος μιας υπηρεσίας από εκείνες που κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε ανάγκη, μερικοί και ... καθημερινά! Δημοσιοσχετίστας, φιγουράριζε στον καθημερινό τοπικό Τύπο και με το παραμικρό στα δελτία των καναλιών! Λίγα χρόνια μετά, έμαθα ότι ο "Μήτσος" έφυγε από την Υπηρεσία του γιατί ... διέλαθαν της προσοχής του μερικές εκατοντάδες στρέμματα χασισοκαλλιεργειών στην περιοχή του! Ελπίζω να μάζεψε το κατιτίς του το παλικάρι!"
Ο "Μήτσος", αγαπητοί μου κύριοι, είναι θεσμός στη χώρα μας! Δεν έχει σημασία ποια θέση κατέχει! Σημασία έχει τι μπορεί να κάνει από τη θέση που κατέχει! Μπορεί να είναι Βουλευτής, Εφοριακός, Υπάλληλος ΚΤΕΟ, Αστυνομικός, Υπάλληλος Πολεοδομίας, Δημοτικός Υπάλληλος, Δασικός Υπάλληλος, Υπάλληλος Νοσοκομείου, ξέρετε τι μεγάλο πράγμα είναι να έχεις το δικό σου "Μήτσο" σε ένα Νοσοκομείο, μπορεί να είναι και ένας "Μήτσος" που σου παρέχει απλά δελτία προτεραιότητας σε κάποιες υπηρεσίες! Τόσο χρήσιμοι είναι οι "Μήτσοι"! Και μην ακούτε το Λαζόπουλο! Είναι πολύ περισσότεροι από δέκα!
Και επειδή οι "Μήτσοι" δεν είναι μαλάκες, είναι αυτοί που έχουν κάνει περιουσίες από τη θεσούλα που κατέχουν! Φυσικά την κατέχουν, οι περισσότεροι, με την παρέμβαση κάποιου άλλου "Μήτσου", ο οποίος είχε τη διορατικότητα να καταλάβει το ταλέντο του "παιδιού" και να το διορίσει από το παράθυρο! Αυτά παλιά! Τώρα δε γίνονται τέτοια πράγματα!
Επειδή, λοιπόν τελευταία έχουμε πονηρέψει όλοι και έχουμε γίνει κάτι σαν μικροί "Μήτσοι". προβλέπω ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, δηλαδή 250 ευρώ στο χιλιάρικο, θα γίνονται τέτοιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τα μαστόρια που θα τραβάτε τα βυζιά σας να τα κάνετε τιράντες αγαπητοί μου και με το συμπάθιο δηλαδή!
Στριμώξτε λοιπόν όσο μπορείτε το "δικό σας άνθρωπο στην Αθήνα" να συμμαζέψει όσο γίνεται τους "Μήτσους" του δημόσιου τομέα, άλλωστε δικοί του άνθρωποι είναι οι περισσότεροι και αφήστε το ΦΠΑ!
Γιατί, ποιος νομίζετε ότι έχασε τα περισσότερα από τα τρία δις που έλειψαν από την αγορά στις γιορτές; Ο "Μήτσος";

Δεν υπάρχουν σχόλια: