Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Άλλο το "Πολιτικό Σύστημα" και άλλο το "Σύστημα των Πολιτικών"!

Με αφορμή αυτά που συμβαίνουν εδώ και κάποιους μήνες στη χώρα μας θα έχετε ακούσει πολύ συχνά να λέγεται η φράση ότι "έγινε αναξιόπιστο το πολιτικό μας σύστημα", ή κάτι παρεμφερές! Ε, λοιπόν, διαφωνώ με τη φράση αυτή και, κυρίως με αυτό που υπονοεί! Κατ' αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε "Πολιτικό Σύστημα". Πρόκειται, με μια λέξη, για το Πολίτευμα της χώρας αλλά υπονοούμε τις συνιστώσες του Πολιτεύματος, αυτές που αποκαλούμε και "εξουσίες", οι σημαντικότερες των οποίων είναι η Βουλή, η Κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και τα Κόμματα! Στα κοντά διακόσια χρόνια ελεύθερου βίου στη χώρα μας, οι συνιστώσες αυτές του Πολιτεύματος, ποτέ δε λειτούργησαν τέλεια! Ακόμα και στα τελευταία 36 χρόνια, τα χρόνια της μεταπολίτευσης, που έγιναν μεγάλα βήματα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, η "διάκριση" των εξουσιών δεν ήταν και τόσο...ευδιάκριτη! Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν θα αποτολμούσε πριν από λίγους μήνες να ισχυρισθεί ότι βρισκόμαστε προ της "κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος"!
Αυτά που ξετυλίγονται σαν κουβάρι τον τελευταίο καιρό και μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό, με έχουν κάνει να πιστεύω ότι, τελικά εκείνο που φαίνεται, μέρα με τη μέρα να καταρρέει, δεν είναι το Πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή η Δημοκρατία μας, αλλά το σύστημα δομής, οργάνωση - λειτουργία, των κομμάτων και κυρίως αυτών που αυτοαποκαλούνται, αυτάρεσκα, ως κόμματα εξουσίας! Καταρρέει, το "Σύστημα των Πολιτικών", των φυσικών προσώπων δηλαδή τα οποία απαρτίζουν τους κομματικούς οργανισμούς και διαχειρίζονται κατά περιόδους όλους τους τομείς του Κράτους! Πρόκειται για την Ελίτ ή αν προτιμάτε του Λομπίστες του Πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας! Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που καταρρέει και εναντίον αυτού στρέφεται η οργή και ο θυμός των Πολιτών! Η ακολουθία των σκανδάλων και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν τα κόμματα και οι πολιτικοί, να τα αντιμετωπίσουν, έχουν εξαγριώσει τους πολίτες! Το γεγονός ότι ενώ ένα επιφανές κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος της περιόδου διακυβέρνησης Σημίτη, ο κ. Τσουκάτος, έχει ομολογήσει αυτοβούλως και αβίαστα δωροληψία από τη SIEMENS με τελικό αποδέκτη των χρημάτων, ύψους 1.000.000 DM, τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ουδείς έχει κινηθεί εναντίον του, δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ή δεν έχει υγιή αντανακλαστικά ή φοβάται για τα χειρότερα! Αλλά ο στρουθοκαμηλισμός, δε σε γλυτώνει απ' το διώκτη σου! Απλώς δεν τον βλέπεις!
Η υπόθεση "Μαντέλη" που αποκαλύφθηκε στην εξεταστική για το θέμα της SIEMENS, είναι,
πιστεύουμε, η κορυφή του παγόβουνου και αυτη η υποψία έχει να κάνει με όλα τα κόμματα! Ο θρασύτατος, πρέπει να πω, κ. Μαντέλης, ομολόγησε "χορηγία" της Εταιρίας προς αυτόν το 1997, 200.000 DM, ενώ στο λογαριασμό του έχουν βρεθεί άλλα 250.000 DM, και όταν κάποιος του ανέφερε τη λέξη "μίζα", γύρισε και του είπε: "Αυτό δεν είναι μίζα. Μίζα για έναν Υπουργό είναι 10.000.000 μάρκα"! Έτσι μετά τον προσδιορισμό από τον μακαρίτη τον Ανδρέα του ύψους ενός δώρου που μπορεί να κάνει, στον εαυτό του, ένας διοικητής ενός Οργανισμού, έχουμε τώρα και την τιμήν του τετιμημένου Υπουργού! Αν δεχτούμε ότι μια Κυβέρνηση έχει συλλογική ευθύνη, να θυμίσουμε ότι ο κ. Μαντέλης υπήρξε διακεκριμένο Κυβερνητικό στέλεχος επί Πρωθυπουργίας Σημίτη, με επίσης διακεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος το κ. Παπανδρέου, σημερινό Πρωθυπουργό! Δεν υπονοούμε τίποτα! Μήπως, όμως πρέπει να ξανακοιτάξουν εκείνα τα μπακαλοδεύτερα που μας παρουσίασαν ως ...βιβλία του ΠΑΣΟΚ, πριν λίγους μήνες;

3 σχόλια:

Μαiρη είπε...

H απόλυτη σήψη....

mahler76 είπε...

ωραίος ο Μαντέλης. Τέτοιους αξίζουμε να έχουμε τελικά τόσο ζώα είμαστε.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει!Το ότι τα πήρα ή τον ΄προκλητικό τρόπο με τον οποίο το...γνωστοποίησε!Και τον άφησαν να φύγει, τα ζώα!