Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κάτω από τη βάση!...



Πριν κάμποσες δεκαετίες, όταν ένας καθηγητής ήθελε να προειδοποιήσει ένα μαθητή του για την μειωμένη απόδοση στο μάθημά του, του έλεγε με στόμφο: "Πρόσεχε παιδί μου, γιατί η απόδοσή σου αυτό το εξάμηνο είναι κάτω από τη βάση"! Όπου "βάση" ήταν η μαγική λέξη για την αφύπνηση...συνειδήσεων και στρώσιμο στη δουλειά για να μη μπλέξουμε σε περιπέτειες!
Η "βάση", ακόμα και στο Πανεπιστήμιο, είχε χαρακτηριστεί από τους φοιτητές ως "παγκόσμια φοιτητική σταθερά", με την έννοια ότι από εκεί και κάτω "...έχετε γειά βρυσούλες..."!

Οι καιροί άλλαξαν, οι δάσκαλοι άλλαξαν, τα συστήματα άλλαξαν, γιατί οι πολιτικοί άλλαξαν! Σήμερα αναζητούμε όλοι τις εύκολες λύσεις, κανοντας πως δεν καταλαβαίνουμε ότι, όπως και στην αγορά, παίρνεις ότι πληρώσεις, έτσι συμβαίνει και με τις λύσεις, σου δίνουν αποτέλασμα ανάλογο με το βαθμό δυσκολίας τους! Αν κάποιος θελήσει να κάνει μια έρευνα για το πόσο κακό προξένησε στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, σίγουρα θα χρειαστεί χιλιάδες σελίδες, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο τώρα! Ένα, πάντως από τα δημιουργήματά του ήταν και η λαϊκιστικότατη κατάργηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας! Η ιστορία του θέματος είναι γνωστή, όπως γνωστό είναι και το πως αντιμετώπισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. το θέμα.

Παρά τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα από τη Ν.Δ., λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι ως Κυβέρνηση θα καταργούσε το όριο του "10", ως προυπόθεση εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως μάλιστα όταν μάθαμε και το όνομα της νέας Υπουργού! όμως το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει! Η φιλοσοφία του είναι ότι πρέπει να προσπαθεί να κάνει το καλύτερο (για το κόμμα,εννοείται) και όχι να κάνει ότι είναι απαραίτητο! Και δυστυχώς ,αυτό το κάνει και στα θέματα της οικονομίας! Χαρακτηριστικό, όσο και περιεκτικό για το θέμα, είναι το σημερινό κύριο άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"! Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα! Απολαύστε το:

"Εξαιρετικά απογοητευτική είναι η στάση της κυβέρνησης στην Παιδεία. Η κατάργηση της βάσης του 10 αποτελεί ένα εξόχως λαϊκιστικό μέτρο, το οποίο πιέζει προς τα κάτω τον πήχυ της εκπαίδευσης και αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία επιτρέποντας στον χειρότερο δυνατό μαθητή να μπει στο πλέον άχρηστο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η κυβέρνηση επιλέγει μάλιστα να διατηρήσει σε λειτουργία ιδρύματα που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Και αυτό σε μια περίοδο ανεπανάληπτης δημοσιονομικής κρίσης, κατά την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση μειώνει όπου και όπως μπορεί την κρατική σπατάλη.Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της εφαρμογής των προεκλογικών της δεσμεύσεων, έστω και αν αυτές δεν συνάδουν με τη λογική. Είναι κρίμα που ένα κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό, επέλεξε τον δρόμο του μηδενικού ρίσκου, του χαμηλότερου δυνατού παρονομαστή και της αδράνειας."


5 σχόλια:

mahler76 είπε...

για τα ΑΕΙ η βάση έπρεπε να είναι το 12. έχει γεμίσει ο τόπος πανεπιστήμια με άκυρους φραπεδοπότες φοιτητές που δεν κάνουν τίποτα παρά να σπαταλούν τα χρόνια τους για να πάρουν ένα άχρηστο πτυχίο.

Μαiρη είπε...

Aγαπητέ Σαλωνίτη, διανύουμε την εποχή των εκπτώσεων, γιατί εκπλήσεσθε?

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δυστυχώς, έχετε δίκιο και οι δύο!!! Το τραγικό είναι ότι δε διαφαίνεται κάποια πιθανότητα βελτίωσης!Και όχι μόνο στο θέμα της Παιδείας αλλά στο γενικό ξεχαρβάλωμα!

typhoon είπε...

Το πιθανότερο είναι να το θυμήθηκαν υπέρ υποψηφίων δημάρχων...

Τώρα, ως πιο σωστό φαίνεται να ορίζει η κάθε Σχολή τη βάση της και μάλιστα ανά μάθημα. Κοινές πανελλαδικές εξετάσεις (για το αδιάβλητο) και ξεχωριστές βάσεις ανά Σχολή. Έτσι συνδυάζονται τα δύο συστήματα εισαγωγής που ίσχυσαν στη νεώτερη ιστορία της χώρας, κρατώντας όμως το καλό μέρος από το καθένα.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ typfoon:
Σωστό, έτσι θα αποφεφεύγεται και ο πολιτικαντισμός που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τα ΄προεκλογικά έτη να ανεβαίνει ο αριθμός των εισακτέων!